Reklama
Reklama

Nigdy nie łącz z tym ziemniaków. Unikniesz rewolucji w jelitach, zgagi i wzdęć

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Te popularne warzywa można przyrządzać na różne sposoby, tworząc z nich pyszne dania. Do tego mają szereg właściwości zdrowotnych. Czy wiedziałeś, że nie z każdym produktem można je zjeść? Sprawdź, jakich połączeń lepiej unikać.

Z ziemniaków można zrobić placki ziemniaczane, kopytka, knedle itd. Jeszcze inni wolą jeść te warzywa w tradycyjnej, ugotowanej postaci, dzięki której zachowują cenne wartości odżywcze. Warto także wiedzieć, z czym nie łączyć ziemniaków. W niektórych kombinacjach mogą spowodować rewolucje żołądkowe. 

Czy warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki warto jeść, ponieważ zawierają witaminy A, C, K oraz te z grupy B, a także minerały tj. magnez, potas, cynk, mangan, fosfor, jod, miedź. Poza tym stanowią źródło skrobi, dostarczającej energii i błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Oprócz tego mają dobrze przyswajalne białko oraz osiem aminokwasów egzogennych, które są potrzebne, aby organizm funkcjonował prawidłowo. 

Ziemniaki są szczególnie polecane osobom, które są na diecie lekkostrawnej, ponieważ warzywa te mają dobry wpływ na układ pokarmowy. Pomagają też obniżyć "zły" cholesterol i utrzymują prawidłowe pH organizmu. 

Ziemniaki mają także korzystny wpływ na układ krwionośny i układ pokarmowy. Z kolei cholina zawarta w ich składzie wspiera koncentrację i lepsze zapamiętywanie. 

Nie łącz z tym ziemniaków

Choć trzeba przyznać, że tradycyjna polska kuchnia opiera się na tym zestawie, to w trosce o zdrowie - ziemniaków nie łącz przede wszystkim z tłuszczem. Mowa np. o dodatku masła. Taka kombinacja nie tylko powoduje przybieranie na wadze, ale też wzrost glukozy we krwi, przez co trzustka produkuje większą ilość insuliny. 

Warzyw nie powinno się również łączyć z mięsem, szczególnie z kotletami mielonymi. Takie połączenie spowalnia trawienie, a wzmaga procesy gnilne i fermentacyjne w przewodzie pokarmowym. To z kolei objawia się niestrawnością, zgagą lub wzdęciami. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Ogiński robi małosolne inaczej. Wychodzą super twarde i chrupiące

Jak dobrze zrobić leczo z cukinii? Pilnuj jednej zasady, inaczej potrawa straci smak

Wreszcie wchodzę w ulubioną sukienkę. To zasługa porannego smoothie z tajnym składnikiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa