Poranny rytuał na dobrą pracę jelit. Łyżkę złotego płynu rozpuść w szklance letniej wody
Szklanka wody z rana potrafi niesamowicie poprawić nasze samopoczucie. Dodanie do niej jednego zdrowego dodatku w postaci złotego płynu przyniesie jeszcze więcej korzyści zdrowotnych. Co daje poranne picie wody miodowej? Wyjaśniamy, jak ją poprawnie przygotować, aby nie straciła właściwości zdrowotnych.
Dzień rozpoczęty od wypicia wody sprawia, że nasz organizm staje się nawodniony i gotowy do działania. Dodatkowo przyspiesza metabolizm, poprawia wygląd skóry i pomoże pozbyć się toksyn. Jednakże dodanie do niej miodu nada jej jeszcze więcej właściwości zdrowotnych. Sprawdź, co da ci wprowadzenie takiego porannego rytuału.
Miód jest substancją bogatą w witaminy, minerały i związki, które wykazują szereg właściwości zdrowotnych. Wśród nich można wymienić m.in. witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Odznacza się zawartością kwasu foliowego, pantotenowego, biotyny czy substancji antybiotycznych.
Z tego powodu codzienny, poranny rytuał picia wody miodowej będzie korzystnie wpływał na zdrowie naszego organizmu. Pierwszą dużą zmianą, jaką odczujemy już po pierwszym dniu takiej kuracji, jest poprawa perystaltyki jelit. Złoty napój wypity na czczo co najmniej pół godziny przed śniadaniem wspomoże trawienie. Zapobiegnie występowaniu zaparć i wymiecie toksyny i złogi z jelit.
Regularnie spożywana woda miodowa wesprze również pracę układu odpornościowego. Wzmocni go, zmniejszając ryzyko wystąpienia wszelkich infekcji, ale może zarazem pomóc w trakcie nich. Rozpuszczony w wodzie miód zwiększa swoją aktywność bakteriobójczą. Dzięki temu pomoże szybciej powrócić do zdrowia i złagodzi objawy zakażenia.
Woda miodowa jest też świetnym sposobem na dodanie sobie energii z rana i wydobrzenie po imprezie. Glukoza zregeneruje mózg i napełni organizm energią. Fruktoza za to zneutralizuje działanie alkoholu.
Zrobienie wody miodowej jest niezwykle proste. Wystarczy do kubka lub szklanki wlać ciepłą, ale nie gorącą, przegotowaną wodę i do niej dodać łyżkę miodu. Całość mieszamy do rozpuszczenia się płynnego złota.
To, jaką temperaturę będzie miała woda, w której rozpuścimy miód, ma ogromne znaczenie. Miód pod wpływem temperatury o wartości powyżej 40 st. Celsjusza traci swoje właściwości zdrowotne. Najlepiej, aby płyn miał około 36 st. Celsjusza.
Samodzielna woda miodowa, bez dodatków, może nie być atrakcyjna w smaku dla tych, którzy nie przepadają za słodkim. Z tego powodu zdrowotny napój można, a nawet warto wzbogacić o produkty, które nie tylko poprawią smak, ale też dodadzą kolejnych właściwości zdrowotnych.
Do wody miodowej warto dodać soku z cytryny lub wkroić kilka plastrów tego owocu, co poskutkuje zmianą smaku na kwaśniejszy. Ponadto wzmocnione zostaną właściwości poprawiające działanie układu odpornościowego. Wesprze procesy trawienne i układ krążenia, zadziała antyoksydacyjnie na organizm oraz poprawi wygląd naszej cery.
Dobrym przełamaniem dla słodkiego smaku wody miodowej będzie też domowy sok z aronii. Takie połączenie przede wszystkim obniży za wysokie ciśnienie krwi i za wysoki cholesterol. Jeszcze mocniej wesprze odporność i opóźni procesy starzenia.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Przepis na rosół z kurczaka ma od kolegi, który jest szefem kuchni. Ma smak beztroskiego dzieciństwa
Chrupiący, pachnący, bez konserwantów. Ten chleb może długo leżeć i nadal jest świeży