Reklama
Reklama

Prosty przepis na chleb domowy. Chrupiąca skórka na zewnątrz, delikatny i puszysty w środku

W wielu domach chleb jest podstawą żywienia. Zjadamy go na śniadanie, często do obiadu i na kolację. Aby zaoszczędzić czas, sięgamy więc po pieczywo z pobliskich sklepów, piekarni. Zrobienie swojego bochenka to nie musi być jednak ogrom pracy i ciężar. To prosty przepis na pyszny domowy chleb. Chrupiąca skórka z zewnątrz, delikatny i puszysty w środku.

Jak upiec pierwszy chleb?

Domowy chleb to nie tylko smak i zapach, ale także satysfakcja z własnoręcznie wypieczonego bochenka. Jeśli nigdy wcześniej nie mieliśmy okazji samodzielnie przygotowywać tego pieczywa, natłok informacji może nieco przytłaczać. Trzeba jednak wiedzieć, z czym to się je, jakie składniki najlepiej wybrać i jak ich użyć. 

Podstawą dla chleba jest mąka. Ma ona znaczenie dla struktury i smaku pieczywa. Najpopularniejszym wyborem jest mąka pszenna chlebowa typ 750. Ma ona wysoką zawartość glutenu, który wypływa na elastyczność ciasta i jego wyrośnięcie. Zarazem będzie to najlepszy wybór na pierwszy raz, gdyż taka mąka jest łatwiejsza w obróbce od mąk żytnich czy pełnoziarnistych. 

Kolejnym składnikiem istotnym dla wypieku chleba, są drożdże. To one odpowiadają za wyrastanie chleba i jego puchatość. Do wyboru mamy drożdże świeże i drożdże suszone. To, których użyjemy, nie ma znaczenia dla efektu finalnego. Decyzja będzie mieć za to wpływ na sposób przygotowania. 

Drożdże świeże należy wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie z odrobiną cukru. Dopiero taką mieszankę dodajemy do mąki. Na 500 g mąki należy użyć około 25 g świeżych drożdży. Jeśli chodzi o drożdże suche, można je bezpośrednio dosypać do mąki. Na 500 g mąki wystarczające będzie 7 g drożdży instant

Alternatywą dla drożdży jest zakwas, czyli naturalna metoda fermentacji. Nadaje on chlebowi wyjątkowego aromatu i dłuższej trwałości. Natomiast przygotowanie go wymaga nawet kilku dni. Z tego powodu dla początkujących domowych piekarzy lepszym wyborem będą drożdże. 

Dla konsystencji ciasta i jego wyrastania kluczowe będzie wyrabianie. Początkowo składniki można wymieszać łyżką, jednak później konieczne jest użycie dłoni. Wówczas wyrabianie będzie trwać od 10 do 15 minut. Do wyrobu chleba można użyć również miksera planetarnego, który załatwi ugniatanie w ciągu 5 minut. Po wszystkim ciasto powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. 

Po wyrabianiu czas na wyrastanie. To powinno odbywać się w dwóch fazach. Do pierwszego wyrastania ciasto należy umieścić w misce, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie bochenek wkładamy do formy lub na blachę wyłożoną papierem i samodzielnie formujemy dłońmi. Wtedy pora na drugie wyrastanie. Powinno ono trwać od 30 do 60 minut, dzięki czemu chleb ponownie podwoi swoją objętość. 

Przed włożeniem chleba do piekarnika można go lekko naciąć bardzo ostrym nożem lub żyletką. To pomoże uniknąć pękania chleba w przypadkowych miejscach, co mogłoby zaburzyć estetykę wypieku. Tak przygotowany bochen najlepiej piec w rozgrzanym piecu do 200-220 st. Celsjusza przez 30-40 minut, w zależności od wielkości ciasta. Chleb będzie gotowy, gdy osiągnie złotobrązową skórkę, a po postukaniu od spodu wyda pusty dźwięk. 

Ogromne znaczenie ma także sposób studzenia chleba. Popełnienie tutaj błędu może kosztować całą pracę włożoną w wypiek. Chleb powinien stygnąć na kratce, aby uniknąć zawilgocenia od spodu. Pozostawienie go na blaszce, talerzu czy drewnianej desce sprawi, że zrobi się miękki od spodu i nie będzie tak smaczny. 

Gorącego chleba też nie należy od razu kroić. Od wyjęcia z piekarnika należy poczekać co najmniej 1 godzinę. Taki czas pozwoli na ustabilizowanie się wnętrza, dzięki czemu smak stanie się pełniejszy. 

Choć może się wydawać, że tych informacji jest dużo, to są to najważniejsze kwestie podczas wypieku domowego chleba. Zaniedbanie któregoś z elementów może całkowicie zrujnować marzenia o własnym pieczywie i zniechęcić do dalszych prób. Dlatego tak ważne jest, żeby wiedzieć to, jeszcze przed rozpoczęciem przygotowań. 

Chleb domowy - prostszy przepis

To najprostszy przepis na własny, domowy chleb. Idealnie sprawdzi się dla osób początkujących w tej dziedzinie. Świetny będzie również dla tych, którzy nie chcą dużo czasu spędzać czy robieniu pieczywa, a nadal chcą cieszyć się jego bogatym aromatem i wybitną strukturą. Z zewnątrz otula go chrupiąca skóra, w środku zaś pozostaje miękki i puszysty

Składniki:

  • 500 ml wody, 
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 700 g mąki, 
  • 2-3 łyżeczki soli, 
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek. 

Wodę podgrzej do temperatury ok. 40 st. Celsjusza. Powinna być przyjemnie ciepła. Dodaj do niej drożdże, cukier i wymieszaj. Naczynie nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. 

Do misy przesiej mąkę z solą. Do sypkich produktów dodaj drożdżowy zaczyn. Składniki na początek wymieszaj łyżką, a po chwili przejdź do wyrabiania (dłońmi lub mikserem). W trakcie stopniowo dolewaj oliwę. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, należy je odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłe miejsce na 1,5 h

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Następnie uformuj z niego owalny bochenek i przełóż go na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Chleb posmaruj niewielką ilością wody z wierzchu i odstaw na kolejne 30 minut

Na bochenku wykonaj 2-3 podłużne nacięcia. Piekarnik nagrzej do 230 st. Celsjusza. Na spód piekarnika wstaw naczynie z wodą. Gdy piekarnik osiągnie wyznaczoną temperaturę, zmniejsz ją do 200 st. Celsjusza. Chleb piecz przez 45 minut. Po tym czasie gotowy domowy chleb wyciągnij na kratkę. Po wystygnięciu jest gotowy do jedzenia. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Jajka białe czy brązowe? Czy kolor skorupki wpływa na smak jajka?

Napój na spokojny sen i wyciszenie. Pomaga spalać tłuszcz i działa przeciwzapalnie

Jak mrozić chleb, żeby po rozmrożeniu był chrupiący i dobry. Czy będzie zdrowy?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb | pieczywo