Przestań dodawać do owsianki. Niszczysz swoje zdrowe śniadanie
Owsianka to bardzo popularna propozycja śniadaniowa. Uchodzi za zdrową i rzeczywiście jest to dobry wybór na rozpoczęcie dnia i nie tylko. Natomiast niektóre dodatki skutecznie rujnują to zdrowe śniadanie. Przestań dodawać do owsianki niektóre produkty. Te składniki będą szkodzić twojemu organizmowi.
Owsianka to nic innego jak płatki owsiane ugotowane do miękkości na wodzie lub mleku. Zwykle urozmaicana jest ona różnymi, zdrowymi dodatkami, jednak już sama ta baza to bardzo zdrowe śniadanie, po które zdecydowanie warto sięgać.
Płatki owsiane przede wszystkim dostarczają dużej ilości błonnika. Ten dba o układ pokarmowy, pomaga w przyspieszeniu metabolizmu. Do tego błonnik pozwala na nasycenie się na długie godziny, przy tym dostarczając niedużą ilość kalorii do organizmu. To ułatwi zrzucanie zbędnych kilogramów czy utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Owsiankę warto jest również, dlatego że dostarczy bogactwo cennych minerałów i witamin. Owies to zboże obfitujące w żelazo, magnez, potas, cynk, wapń, fosfor. Z witamin uzupełni witaminę A, D, E, K, witaminy z grupy B. Oznacza to, że porcja owsianki zjedzonej na śniadanie uzupełni zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne mikroelementy. To pozwoli na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a przy tym doda energii na początek dnia.
Co więcej, jedzenie owsianki na śniadanie ureguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Oznacza to, że nie tylko nasyci, ale też zapobiegnie nagłym wyrzutom i spadkom energii. Natomiast niektóre dodatki mogą kompletnie zrujnować te właściwości.
Przeczytaj też: Pyszny i sycący obiad, rodzina będzie się zajadać. Nasze pomysły na faszerowaną cebulę
Najgorszym dodatkiem do owsianki są słodkości, a najprostszą z nich jest sam cukier. Wiele osób dodaje go do owsianki, aby danie było przyjemnie słodkie. Skutkuje to jednak podwyższeniem kaloryczności dania i zwiększeniem indeksu glikemicznego.
Część śniadaniowych smakoszy owsianki zastępuje zwykły cukier syropami. Popularne są słodkie syropy owocowe, ale także te w wersji czekoladowej lub karmelowej. Choć wybór ten wydaje się nieco zdrowszy, to zupełnie nie jest. Taki dodatek w dużej ilości skutecznie zrujnuje zdrowe śniadanie.
Pokusami, których nie powinno się dodawać do owsianki na śniadanie, są również słodzone kakao i mleczna czekolada. Te propozycje tak samo zawierają duże ilości cukru, ale łatwo je można podmienić. Zamiast słodkiego kakao warto skorzystać z naturalnego, gorzkiego kakao, a w zamian za mleczną czekoladę, można wziąć gorzką. To pozwoli na zachowanie czekoladowego smaku, ale w zdrowszej wersji.
Te wszystkie dodatki skutecznie podbiją indeks glikemiczny posiłku. Oznacza to, że po zjedzeniu dostarczą one bardzo dużo energii, po czym dojdzie do gwałtownego jej spadku. Z pewnością szybko doznamy uczucia zmęczenia i ospałości. Z tego powodu tak ważne jest, aby nie dodawać słodkich dodatków do owsianki.
O wiele lepiej i zdrowiej jest zastąpić je owocami jagodowymi, które mają niski indeks glikemiczny. Śniadaniową owsiankę na zdrowo urozmaicimy owocowymi jogurtami bez cukru czy orzechami.
Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl
Zobacz też:
Czy można jeść ziemniaki, które kiełkują? Specjalistka od żywienia nie ma żadnych wątpliwości
Najgorszy ser do sernika. Omijaj szerokim łukiem, bo będzie kulinarna klapa