Reklama
Reklama

Ścieram na tarce i dodaję do mielonych. Wychodzą delikatne jak puch i soczyste

Z mięsa mielonego możemy wyczarować wiele pysznych dań, od włoskich sosów do makaronu, przez mięsne zapiekanki, czy farsz do faszerowanych warzyw. Najczęściej wybór pada jednak na różnego rodzaju kotlety. Jeśli w swojej kuchni lubisz przygotowywać „odchudzone” wersje dań, koniecznie wypróbuj ten patent, dzięki któremu mielone wychodzą puszyste i soczyste.

Klasyczne kotlety mielone to oczywiście dobrej jakości mięso, najlepiej to nieco tłustsze, aby nie wyszły suche, jajko, bułka namoczona w mleku, cebula, przyprawy, oraz bułka tarta. Warto jednak nieco urozmaicić smak tradycyjnego dania i przygotować je w letniej, lżejszej odsłonie. Obiecujemy, mielone z dodatkiem wychodzą puszyste i delikatne.

Sprawdź także: Tym obiadem zachwycisz wszystkich mięsożerców. Oto przepis na kotlety lordowskie

Jakie mięso jest najlepsze na kotlety mielone?

Do klasycznych kotletów mielonych zazwyczaj używa się mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej. Dzięki dość sporej zawartości tłuszczu kotlety wychodzą soczyste i nie są suche. Tak samo dobrze sprawdzi się mięso wieprzowo-wołowe. Jeżeli masz taką możliwość, najlepiej kup kawałek mięsa i samodzielnie zmiel je w domu, aby mieć pewność, że będzie najwyższej jakości.

Jednak tak naprawdę, mielone możesz zrobić również z mięsa drobiowego, np. indyka, lub kurczaka, świetnie sprawdzi się także cielęcina. Takie mielone na pewno będą lepszą opcją, jeżeli jesteś na diecie odchudzającej. Chude mięsa będą także wskazane dla osób dbających o układ sercowo-naczyniowy, w tym prawidłowy poziom cholesterolu.

Mielone z dodatkiem - wychodzą puszyste jak chmurka

Aby mielone były puszyste i delikatne, możesz dodać do nich warzywa. Świetnie sprawdzi się na przykład cukinia. Wystarczy zetrzeć ją na tarce, przełożyć do miski i posolić, następnie odstawić, aż puści wodę. Po odsączeniu cukinii z nadmiaru wody można dodać ją do masy.

Do przygotowania puszystych i delikatnych mielonych, będziesz potrzebować:

  • 450 g mielonego mięsa,
  • 1 startą cukinię,
  • 1 kajzerkę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść koperku, 
  • mleko,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia.

Zacznij od namoczenia kajzerki w mleku, następnie odciśnij ją z płynu. Do dużej miski przełóż mięso, startą cukinię, kajzerkę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz posiekany koperek. Dopraw całość solą i pieprzem. Wszystko delikatnie wymieszaj. Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na złoty kolor.

Na czym smażyć mielone?

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, aby wybierać tłuszcz, który ma wysoką temperaturę dymienia. Według babcinych przepisów, najlepsze mielone wychodzą oczywiście na smalcu, niektóre gospodynie wybierają masło klarowane lub masło, to jednak może się łatwo przypalić. Do smażenia mielonych możesz wybrać także olej roślinny, na przykład rzepakowy. Jeżeli lubisz dania bez dodatku tłuszczu, lub unikasz smażenia, możesz upiec kotlety mielone w piekarniku.


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ogiński robi małosolne inaczej. Wychodzą super twarde i chrupiące

Jak dobrze zrobić leczo z cukinii? Pilnuj jednej zasady, inaczej potrawa straci smak

Wreszcie wchodzę w ulubioną sukienkę. To zasługa porannego smoothie z tajnym składnikiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe