Na greckiej wyspie piją codziennie i żyją po 100 lat. Przepis na kawę długowieczności
Poznasz kawę z wyspy Ikarii i już nie sięgniesz po tę, którą zwykle piłaś. Dzięki specjalnemu przygotowaniu może ona wydłużać życie. Dowód? Grecy piją ją codziennie i żyją nawet po 100 lat. Działa zbawiennie na serce, poziom cukru we krwi, a jej przygotowanie zajmuje chwilę.
Od wielu lat kawa nie cieszyła się dobrą sławą. Według rozpowszechnianych informacji miała negatywnie wpływać na organizm, a w szczególności na gospodarkę elektrolitową. Okazuje się, że to tylko mity. W odpowiednich ilościach może naprawdę wspierać zdrowie. Takie przygotowanie dodatkowo wzmocni cudowne właściwości.
Ikaria to grecka wyspa, która między innymi słynie z długowieczności swoich mieszkańców. To właśnie w tym regionie notowany jest najwyższy odsetek stulatków. Mogłoby się wydawać, że to zasługa klimatu i obecności owoców morza w diecie.
Sekretem, jaki się za tym kryje, jest kawa. Nie jest to jednak zwykły pobudzający napój. Kawa z Ikarii jest gotowana, a nie parzona. Dzięki specjalnemu przyrządzeniu jest ona o wiele bogatsza w diterpeny oraz antyoksydanty takie jak polifenole.
W efekcie gotowana kawa wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Hamuje działanie wolnych rodników. To nadaje im właściwości przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Ochroni serce i cały układ krążenia. Zmniejszy ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca.
Do tego kawa z greckiej wyspy zawiera kwas chlorogenowy. Ten składnik odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi. Powinni po nią sięgać cukrzycy oraz ci, którzy chcą przeciwdziałać chorobie.
Sprawdź także: Stopuje apetyt i pomaga w koncentracji. Wystarczy dodać szczyptę do porannej kawy
Grecką kawę z łatwością można przyrządzić w domowym zaciszu. Potrzebny będzie jednak odpowiedni sprzęt, a konkretnie briki. Sprawdzi się zarazem każdy inny miedziany tygielek lub mosiężny dzbanek do parzenia kawy.
Kluczowy składnik to kawa. Może to być dowolny ulubiony rodzaj. Najważniejsze, aby ziarna były bardzo drobno zmielone.
1 pełną łyżeczkę kawy wsyp do tygielka i zalej 60 ml wody. Naczynie ustaw na małym ogniu i powoli podgrzewaj. Przez ten czas zawartości nie mieszaj. Po chwili na powierzchni zacznie unosić się piana. Wówczas tygielek ściągnij z ognia, a gotowaną kawę przelej do filiżanki.
Grecką kawę można dosłodzić do smaku cukrem lub miodem. Najlepiej spożywać ją po przestudzeniu.
Kawa pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, jeśli nie będzie przekraczać zalecanej dawki kofeiny. Dorosły człowiek dziennie może maksymalnie przyjąć do 400 mg kofeiny. Lepiej jest jednak dostosować ilość pobudzacza do masy ciała.
Przyjmuje się, że na 1 kilogram masy ciała można wypić 3 mg kofeiny. Wyższe wartości mogą zaburzać pracę układu nerwowego czy powodować problemy ze snem.
Warto pamiętać, że grecka kawa ma nieco mniej kofeiny niż standardowo parzony napój. Przez to można wypić jej więcej i nie będzie tak obciążająca dla organizmu.
Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sprzedawcy już oszukują. Tak rozpoznasz, że truskawka jest polska
Idealnie kruche ciasto. Szarlotka wychodzi tak dobra, że migiem znika z blachy
Te owoce i warzywa chłoną pestycydy jak gąbka. Woda do ich umycia to za mało