Reklama
Reklama

Drób, wieprzowina, a nawet wołowina - każde będzie mięciutkie. Marynata z popularnego napoju jest niezastąpiona

Na pewno nie raz zdarzyło ci się, że mimo wszelkich starań mięso i tak wyszło twarde i suche. Chcesz temu zapobiec, ale już nie masz pomysłu jak? Odkąd stosuję ten prosty i tani trik, moje mięso zawsze jest miękkie i niemalże rozpływa się w ustach. Przed przyjściem gości już się nie martwię czy tym razem moja potrawa wyjdzie taka, jak chcę.

Które mięso jest najtwardsze?

Niektóre rodzaje mięsa z natury są twardsze, przez co osiągnięcie miękkiej tekstury będzie z nimi trudniejsze. Do jednych z najtwardszych mięs należy wołowina. Tutaj dużą rolę gra nie tylko rodzaj mięsa, ale też wiek zwierząt. Jeśli pozyskiwana jest ona ze starszych zwierząt, będzie jeszcze cięższa do miękczenia, gdyż w takim mięsie zawarte jest dużo tkanki łącznej.

Wbrew pozorom do twardych mięs należy również drób. W jego przypadku znaczenie ma wybrana część. Najtwardsze będą udka i skrzydełka. Te elementy szybko tracą wilgoć podczas gotowania, a co za tym idzie, twardnieją i stają się suche.

Reklama

Sprawdź także: Proste i szybkie danie z wołowiny. Na obiad zrób ten prosty gulasz

Jak zmiękczyć mięso?

Aby mięso było miękkie po przyrządzeniu, należy poczynić odpowiednie przygotowania przed obróbką termiczną. Jednym z najpopularniejszych sposobów na zmiękczenie mięsa jest użycie soli. Przeważnie wykorzystuje się ją do wołowiny, wieprzowiny lub dziczyzny. Obfitą szczyptą soli nacieramy wybrany kawałek mięsa i odstawiamy go na od 15 do 20 minut. Po tym czasie standardowo poddajemy obróbce termicznej.

Drób czy jagnięcinę zmiękczymy za to, używając jogurtu naturalnego. Mięso obtaczamy w nabiale i umieszczamy w misce z nim na co najmniej kilka godzin. Do tej metody sprawdzi się także maślanka lub zsiadłe mleko.

Marynata z herbaty na zmiękczenie mięsa

Spośród wszystkich polecanych i popularnych metod na zmiękczenie mięsa ta sprawdziła mi się najlepiej. Marynata z herbaty wprowadziła prawdziwą rewolucję w mojej kuchni. Odkąd jej używam, mięso po ugotowaniu zawsze jest delikatne, miękkie i kruche. Herbata zawiera garbniki, które w połączeniu z białkami mięsa sprawiają, że mięso przestaje być twarde. Koniecznie wypróbuj i przekonaj się sama.

Wystarczy, że przygotujesz bardzo mocny napar z czarnej herbaty. Do zamarynowania użyjesz zaledwie 1/2 szklanki naparu. Mięso obtaczamy w napoju i moczymy przez 8-10 godzin, obracając je co około 1 lub 2 godziny.

Po tym czasie mięso przygotowujemy tak, jak mieliśmy to wcześniej zaplanowane. Taka marynata nie zmieni naturalnego smaku jedzenia, a tylko poprawi jego teksturę.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ta zupa to zbawienie dla przemęczonego organizmu. Pomaga na bóle stawów i stłuszczoną wątrobę, wygładza zmarszczki

Japończycy zawsze to robią przed gotowaniem ryżu, ma wyrazisty smak. Jest jeszcze inny powód

Nieoceniona herbata na wieczór. Poprawia trawienie, brzuch po całym dniu nie jest jak balon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso