Reklama
Reklama

Tym obiadem zachwycisz wszystkich mięsożerców. Oto przepis na kotlety lordowskie

Wśród twoich domowników są prawdziwi smakosze mięs, którym znudziły się zwykłe kotlety schabowe, czy mielone? A może niebawem spodziewasz się wizyty gości i nie wiesz, jakie danie im zaserwować? Przychodzimy z pomocą, w poniższym artykule znajdziesz przepis na wyborne kotlety lordowskie.

Zaserwuj kotlety lordowskie na obiad, aby wprowadzić odrobinę innowacji i wykwintności podczas rodzinnego spotkania. Dodatek pieczarek nadaje kotletom fantastyczną wilgotność, a cebula dymka i szczypiorek dodają odrobiny pikanterii.  

 Przepis na kotlety lordowskie

Do przygotowania kotletów lordowskich, będziesz potrzebować: 

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego (możesz użyć wieprzowo-wołowego lub drobiowego),
  • 200 g pieczarek, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1-2 cebulki dymki ze szczypiorkiem, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 bułka kajzerka, 
  • 100 ml mleka, 
  • 1 łyżka śmietany, 
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • sól, czarny i ziołowy pieprz, 
  • olej lub smalec do smażenia.  

 Jak przygotować kotlety lordowskie? 

Mięso mielone umieść w misce. Cebulę dymkę drobno posiekaj i podsmaż na łyżce masła. Przełóż cebulkę do mięsa, wraz z drobno pokrojonym szczypiorkiem. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, po czym podsmaż na łyżce masła z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstaw do ostudzenia. Podsmażone pieczarki przepuść przez maszynkę do mięsa lub zblenduj i włóż do miski z mięsem i cebulą. Bułkę kajzerkę namocz w mleku, odstaw na 10-15 minut, po czym odciśnij i dodaj do pozostałych składników. Do mięsa dodaj łyżkę śmietany, dopraw solą, czarnym i ziołowym pieprzem, możesz dorzucić ulubione, suszone zioła. Dokładnie wymieszaj mięso, aby uzyskać jednorodną masę. W razie potrzeby dolej łyżkę wody lub mleka, w którym moczyła się bułka.  

Do miski wsyp bułkę tartą. Namocz dłonie w wodzie, nabieraj porcje mięsa, formuj okrągłe kotlety i lekko spłaszcz, następnie obtocz je w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż kotlety przez kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety wkładaj do garnka wyłożonego ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Garnek przykryj przykrywką, aby zatrzymać ciepło.  

Kotlety lordowskie podawaj na ciepło. W razie potrzeby włóż je na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kotlety serwuj najlepiej z gotowanymi ziemniakami i duszonymi buraczkami lub mizerią. 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

To danie przekona cię do tofu. Syczuański sos jest prawdziwą bombą smaku

Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe