Reklama
Reklama

Tym obiadem zachwycisz wszystkich mięsożerców. Oto przepis na kotlety lordowskie

Wśród twoich domowników są prawdziwi smakosze mięs, którym znudziły się zwykłe kotlety schabowe, czy mielone? A może niebawem spodziewasz się wizyty gości i nie wiesz, jakie danie im zaserwować? Przychodzimy z pomocą, w poniższym artykule znajdziesz przepis na wyborne kotlety lordowskie.

Zaserwuj kotlety lordowskie na obiad, aby wprowadzić odrobinę innowacji i wykwintności podczas rodzinnego spotkania. Dodatek pieczarek nadaje kotletom fantastyczną wilgotność, a cebula dymka i szczypiorek dodają odrobiny pikanterii.  

 Przepis na kotlety lordowskie

Do przygotowania kotletów lordowskich, będziesz potrzebować: 

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego (możesz użyć wieprzowo-wołowego lub drobiowego),
  • 200 g pieczarek, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1-2 cebulki dymki ze szczypiorkiem, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 bułka kajzerka, 
  • 100 ml mleka, 
  • 1 łyżka śmietany, 
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • sól, czarny i ziołowy pieprz, 
  • olej lub smalec do smażenia.  

 Jak przygotować kotlety lordowskie? 

Mięso mielone umieść w misce. Cebulę dymkę drobno posiekaj i podsmaż na łyżce masła. Przełóż cebulkę do mięsa, wraz z drobno pokrojonym szczypiorkiem. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, po czym podsmaż na łyżce masła z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstaw do ostudzenia. Podsmażone pieczarki przepuść przez maszynkę do mięsa lub zblenduj i włóż do miski z mięsem i cebulą. Bułkę kajzerkę namocz w mleku, odstaw na 10-15 minut, po czym odciśnij i dodaj do pozostałych składników. Do mięsa dodaj łyżkę śmietany, dopraw solą, czarnym i ziołowym pieprzem, możesz dorzucić ulubione, suszone zioła. Dokładnie wymieszaj mięso, aby uzyskać jednorodną masę. W razie potrzeby dolej łyżkę wody lub mleka, w którym moczyła się bułka.  

Do miski wsyp bułkę tartą. Namocz dłonie w wodzie, nabieraj porcje mięsa, formuj okrągłe kotlety i lekko spłaszcz, następnie obtocz je w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż kotlety przez kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety wkładaj do garnka wyłożonego ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Garnek przykryj przykrywką, aby zatrzymać ciepło.  

Kotlety lordowskie podawaj na ciepło. W razie potrzeby włóż je na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kotlety serwuj najlepiej z gotowanymi ziemniakami i duszonymi buraczkami lub mizerią. 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe