Reklama
Reklama

Seniorzy powinni jeść codziennie. Wzmacnia kości i doskonale wpływa na serce

Wraz z upływem lat organizm potrzebuje szczególnego wsparcia - układ odpornościowy spowalnia, nasze kości stają się bardziej kruche, a i serce wymaga znacznie większej troski. Właśnie dlatego osoby starsze powinny zwrócić szczególną uwagę na zbilansowaną dietę, która zadba o zdrowie i sprawność na wielu poziomach. Jednym z kluczowych składników, który powinno się jeść na co dzień są probiotyki - można przemycić je do diety w produktach fermentowanych.

Probiotyki - ważne w diecie nie tylko seniorów

Czym są probiotyki? To żywe mikroorganizmy, które przynoszą wiele pozytywów dla organizmu ludzkiego. Wspierają florę jelitową, wzmacniają odporność i poprawiają wchłanianie składników odżywczych. Maję one wpływ na zdrowie kości i serca, a nawet na nasze samopoczucie i zdrowie psychiczne. 

Nie bez powodu zwraca się uwagę, jak istotne jest dostarczanie ich do organizmu osób starszych. Włączanie do codziennej diety produktów bogatych w probiotyki to szansa na znaczną poprawę jakości życia i to w sposób naturalny. Wraz z upływem lat, gdy organizm potrzebuje większego wsparcia, jest to oczywiście bardzo ważne, ale nie zapominajmy o tym, że także młodsze osoby powinny sięgać po konkretne produkty. Probiotyki są ważne nie tylko w diecie seniorów.

Reklama

Sprawdź także: Pomaga obniżyć cholesterol, wzmacnia odporność. Jedz zamiast zwykłego masła

Fermentowane produkty mleczne - dlaczego warto jeść?

Gdzie szukać naturalnych probiotyków? Za jedno z najlepszych ich źródeł uważa się fermentowane produkty mleczne. Są to przede wszystkim jogurt naturalny, kefir, maślanka czy zsiadłe mleko. Jak widać, są to produkty popularne wśród Polaków, łatwo dostępne i po prostu smaczne. Śmiało można je uznać za nasze superfoods - produkty, które doskonale działają na zdrowie organizmu. 

Probiotyki zawarte w tych produktach pomagają eliminować szkodliwe toksyny z organizmu, obniżają wchłanianie cholesterolu dostarczanego z pokarmem, a także pobudzają do sprawnego działania układ odpornościowy. Ponadto stanowią doskonale źródło potasu, fosforu, wapnia, witaminy D czy witamin z grupy B. Warto także zauważyć, że kwas mlekowy powstający w wyniku fermentacji bardzo dobrze wpływa na procesy trawienne, korzystnie oddziałuje także na jelita. Fermentowane produkty mleczne warto spożywać nawet codziennie także z tego powodu, że zwalczają zaparcia i biegunki oraz pomagają w stanach zapalnych jelit.

To właśnie regularność sięgania po tego typu produkty zdecyduje o efektach - jak włączyć probiotyki do codziennej diety? Nie jest to trudne i nie wymaga drastycznych zmian. 

Przykładowo, jogurt naturalny z dodatkiem odrobiny owoców i orzechów to doskonały pomysł na śniadanie czy też II śniadanie - w ten sposób rozpoczniesz dzień smacznie i zdrowo. Z kolei większość sałatek doskonale będzie smakować z dodatkiem kefiru lub sosu na bazie jogurtu. Do chłodników i zup na zimno warto dodać zsiadłe mleko - taki posiłek to świetna opcja zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim. Z kolei po wysiłku fizycznym czy jako zdrowa przekąska świetnie sprawdzają się koktajle na bazie produktów mlecznych.

Co ważne, zanim włączysz do diety fermentowane produkty mleczne, już na etapie zakupów wybieraj te jak najbardziej naturalne - bez dodatku cukru czy szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego

Źródła: gemini.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mają więcej białka niż jajka. Seniorzy i osoby na diecie powinny jeść regularnie

Sernik idealny - puszysty, kremowy, lekki jak obłoczek. Jeden składnik zmienia wszystko

Pij codziennie na czczo, koniecznie na ciepło. Trawienie się poprawi, łatwiej będzie schudnąć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jogurt | kefir