Soczysty, kruchy, nie sypie się jak wiór. To najlepszy patent na pieczenie schabu
Pieczony schab to danie wprost idealne na rodzinny obiad. Jest aromatyczne, pożywne i rozgrzewa w chłodny dzień. Kluczem do przygotowania owej potrawy okazuje się wybór dobrego mięsa. Bardzo ważna jest również odpowiednia technika pieczenia. W przeciwnym razie schab może wyschnąć. Co zrobić, by wyszedł soczysty i rozpływający się w ustach? Wyjaśniamy.
Schab stanowi doskonałą propozycję na uroczysty obiad. Tego rodzaju pieczeń z pewnością posmakuje każdemu. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób wybrać dobry kawałek schabu. Jakość produktu ma bowiem niebagatelny wpływ na końcowy smak potrawy.
Dobry schab odznacza się jednolitym, jasnoróżowym kolorem. Barwa nie powinna być ani zbyt blada, ani zbyt ciemna. Jego powierzchnia powinna być lekko błyszcząca. Unikajmy produktu o szarym zabarwieniu, które może świadczyć o braku świeżości. Wybierajmy mięso z delikatnymi, białymi przerostami tłuszczu. Jak wiadomo, tłuszcz to nośnik smaku i odgrywa ważną rolę w soczystości schabu.
Może się zdarzyć, że schab wyschnie podczas pieczenia. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka. Jedną z najczęstszych, jest zbyt długa obróbka cieplna w wysokiej temperaturze. Wskutek takiego działania, schab traci wilgotność, a tym samym soczystość. Staje się wówczas suchy.
Warto pamiętać, że schab to dość chude mięso. Brak tłuszczu może przyczynić się do tego, że nasza pieczeń nie będzie tak soczysta, jak powinna.
Przeczytaj też: Wątróbka nigdy nie jest ani gorzka, ani twarda. Mam na to prosty patent
Żeby uzyskać smaczny i soczysty schab pieczony, warto znać zasady dotyczące odpowiedniej techniki pieczenia. Mięso należy przyrządzać w piekarniku rozgrzanym do około 180-190 stopni Celsjusza. Na każdy 1 kg schabu powinniśmy przeznaczyć około 50-60 minut pieczenia. W trakcie całego procesu dobrze jest sprawdzać temperaturę mięsa za pomocą specjalnego termometru – danie będzie gotowe, gdy mięso w środku uzyska około 70 stopni Celsjusza.
Przed włożeniem do piekarnika, schab warto obsmażyć z każdej strony na patelni. Tego rodzaju działanie pozytywnie wpłynie na jego soczystość, ponieważ szybkie smażenie zamknie soki wewnątrz mięsa, dzięki czemu nie będzie ono takie suche.
Prawdopodobnie najlepszym sposobem na uniknięcie przesuszenia schabu i zachowanie soczystości mięsa, będzie poddanie go marynowaniu. Kilka godzin w odpowiednio przygotowanej marynacie sprawi, że schab nie tylko zyska na smaku, ale również stanie się delikatny i kruchy.
Wiemy już, że marynata może znacząco wpłynąć na soczystość przygotowywanego schabu. W jaki sposób można ją przyrządzić? Wypróbuj szybki i nieskomplikowany przepis! Do jego wykonania potrzebne będą następujące składniki:
- 4 łyżki oleju;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- 3 łyżeczki mielonej papryki słodkiej;
- 3 łyżeczki suszonego majeranku;
- 1 łyżeczka rozmarynu;
- 4 ząbki czosnku;
- 1 łyżka soli;
- pół łyżeczki pieprzu.
Co ważne – ilość powyższych składników wystarczy do zamarynowania około 1 kg schabu. Jeśli mamy więcej mięsa, to ilość rzeczonych składników musimy odpowiednio zwiększyć.
Sposób przygotowania:
- W misce łączymy olej z octem jabłkowym, dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
- Nakłuwamy schab i obtaczamy go dokładnie w marynacie. Następnie umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 8 godzin (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie schab jest gotowy do pieczenia.
Zamarynowany schab pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około pół godziny pod przykryciem. Na kolejne pół godziny zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie mięso powinno być gotowe. Możemy podawać je z ziemniakami z wody bądź klasycznym puree. Nie zapominajmy również o warzywach - najlepiej pod postacią świeżej sałatki. Goście będą zachwyceni soczystością upieczonego schabu i z całą pewnością będą domagać się dokładki!
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Dlaczego barszcz traci kolor podczas gotowania? Pokrój i dodaj na koniec, będzie rubinowy i klarowny
Ani w mleku, ani w zwykłej wodzie. Moja babcia tylko tak moczyła śledzie, miały idealny smak