Tak Duńczycy przyrządzają polędwiczki wieprzowe. Mięso rozpływa się w ustach
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe po duńsku? To połączenie soczystego i mięciutkiego mięsa z aromatycznym sosem, bogatym w owocowe składniki. Danie rozgrzewa, syci i będzie prawdziwą ucztą dla wszystkich, którzy lubią połączenie mięsa ze słodkimi dodatkami.
Polędwiczki wieprzowe po duńsku sprawdzą się jako pożywny obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi miękkie, a dzięki sosowi - również bardzo soczyste. Dodatki nie tylko podkręcają smak potrawy, ale również sprawiają, że staje się ona znacznie ciekawszą i bardziej sycącą propozycją.
Sekretem smaku polędwiczek po duńsku jest połączenie wieprzowiny z owocami. Mięsa nie trzeba wcześniej marynować, bo dzięki wszystkim użytym składnikom - już w trakcie przygotowania - nabiera odpowiedniej tekstury. Danie rozgrzewa i pięknie pachnie - suszone śliwki, rodzynki i świeże jabłka roztaczają niesamowitą woń po całej kuchni. To słodko-wytrawny obiad, który warto podać również na uroczyste okazje, ponieważ prezentuje się elegancko na półmisku.
Do przyrządzenia polędwiczek wieprzowych po duńsku będziesz potrzebować mięsa i owoców, ale również śmietany i soku z cytryny. Pierwszy produkt zagęści sos i nada mu kremową, aksamitną konsystencję. Sok z cytryny nieco zbalansuje słodki smak jabłek i rodzynek, jednocześnie przyjemnie go podkreślając. Pyszny obiad podawaj koniecznie w towarzystwie ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz świeżej, chrupiącej surówki.
Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe,
- 200 g suszonych śliwek (bez pestek),
- 400 g jabłek (najlepiej kwaśnych),
- 40 g rodzynek,
- 200 ml śmietany (płynnej, do zup),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 5 łyżek oleju,
- sok z połowy cytryny,
- cukier do smaku,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Umyj śliwki, namocz w wodzie i wydryluj (jeśli są pestki). Pokrój w cienkie paski. Następnie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Polędwiczki wieprzowe umyj, osusz i pokrój w grube plastry. Każdy lekko rozbij, popieprz i posól według uznania. Obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni z głębokimi rantami i na gorący połóż przygotowane mięso. Smaż z obu stron, aż do zarumienienia (niezbyt długo). Zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce.
Na patelnię, na której smażyły się polędwiczki, wyłóż jabłka. Podsmażaj przez chwilę, aż trochę zmiękną. Dorzuć śliwki i rodzynki. Dodaj też polędwiczki. Zalej śmietaną (wcześniej wyjętą z lodówki, żeby miała temperaturę pokojową) i delikatnie przemieszaj. Duś tylko do miękkości mięsa.
Na końcu - według uznania - dopraw sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem. Wykładaj od razu na talerze, w towarzystwie ziemniaków i surówki.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Naturalne składniki i obłędny zapach
Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?