Reklama
Reklama

Tak Duńczycy przyrządzają polędwiczki wieprzowe. Mięso rozpływa się w ustach

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe po duńsku? To połączenie soczystego i mięciutkiego mięsa z aromatycznym sosem, bogatym w owocowe składniki. Danie rozgrzewa, syci i będzie prawdziwą ucztą dla wszystkich, którzy lubią połączenie mięsa ze słodkimi dodatkami.

Polędwiczki wieprzowe po duńsku sprawdzą się jako pożywny obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi miękkie, a dzięki sosowi - również bardzo soczyste. Dodatki nie tylko podkręcają smak potrawy, ale również sprawiają, że staje się ona znacznie ciekawszą i bardziej sycącą propozycją.

Polędwiczki wieprzowe po duńsku - nie tylko na niedzielny obiad

Sekretem smaku polędwiczek po duńsku jest połączenie wieprzowiny z owocami. Mięsa nie trzeba wcześniej marynować, bo dzięki wszystkim użytym składnikom - już w trakcie przygotowania - nabiera odpowiedniej tekstury. Danie rozgrzewa i pięknie pachnie - suszone śliwki, rodzynki i świeże jabłka roztaczają niesamowitą woń po całej kuchni. To słodko-wytrawny obiad, który warto podać również na uroczyste okazje, ponieważ prezentuje się elegancko na półmisku.

Reklama

Do przyrządzenia polędwiczek wieprzowych po duńsku będziesz potrzebować mięsa i owoców, ale również śmietany i soku z cytryny. Pierwszy produkt zagęści sos i nada mu kremową, aksamitną konsystencję. Sok z cytryny nieco zbalansuje słodki smak jabłek i rodzynek, jednocześnie przyjemnie go podkreślając. Pyszny obiad podawaj koniecznie w towarzystwie ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz świeżej, chrupiącej surówki. 

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe po duńsku?

Składniki:

  • 4 polędwiczki wieprzowe,
  • 200 g suszonych śliwek (bez pestek),
  • 400 g jabłek (najlepiej kwaśnych),
  • 40 g rodzynek,
  • 200 ml śmietany (płynnej, do zup),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżek oleju,
  • sok z połowy cytryny,
  • cukier do smaku,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Umyj śliwki, namocz w wodzie i wydryluj (jeśli są pestki). Pokrój w cienkie paski. Następnie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w niezbyt dużą kostkę. 

Polędwiczki wieprzowe umyj, osusz i pokrój w grube plastry. Każdy lekko rozbij, popieprz i posól według uznania. Obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni z głębokimi rantami i na gorący połóż przygotowane mięso. Smaż z obu stron, aż do zarumienienia (niezbyt długo). Zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce.

Na patelnię, na której smażyły się polędwiczki, wyłóż jabłka. Podsmażaj przez chwilę, aż trochę zmiękną. Dorzuć śliwki i rodzynki. Dodaj też polędwiczki. Zalej śmietaną (wcześniej wyjętą z lodówki, żeby miała temperaturę pokojową) i delikatnie przemieszaj. Duś tylko do miękkości mięsa. 

Na końcu - według uznania - dopraw sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem. Wykładaj od razu na talerze, w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Ta zupa to zbawienie dla przemęczonego organizmu. Pomaga na bóle stawów i stłuszczoną wątrobę, wygładza zmarszczki

Japończycy zawsze to robią przed gotowaniem ryżu, ma wyrazisty smak. Jest jeszcze inny powód

Nieoceniona herbata na wieczór. Poprawia trawienie, brzuch po całym dniu nie jest jak balon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | wieprzowina | dania główne