Reklama
Reklama

Tak Duńczycy przyrządzają polędwiczki wieprzowe. Mięso rozpływa się w ustach

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe po duńsku? To połączenie soczystego i mięciutkiego mięsa z aromatycznym sosem, bogatym w owocowe składniki. Danie rozgrzewa, syci i będzie prawdziwą ucztą dla wszystkich, którzy lubią połączenie mięsa ze słodkimi dodatkami.

Polędwiczki wieprzowe po duńsku sprawdzą się jako pożywny obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi miękkie, a dzięki sosowi - również bardzo soczyste. Dodatki nie tylko podkręcają smak potrawy, ale również sprawiają, że staje się ona znacznie ciekawszą i bardziej sycącą propozycją.

Polędwiczki wieprzowe po duńsku - nie tylko na niedzielny obiad

Sekretem smaku polędwiczek po duńsku jest połączenie wieprzowiny z owocami. Mięsa nie trzeba wcześniej marynować, bo dzięki wszystkim użytym składnikom - już w trakcie przygotowania - nabiera odpowiedniej tekstury. Danie rozgrzewa i pięknie pachnie - suszone śliwki, rodzynki i świeże jabłka roztaczają niesamowitą woń po całej kuchni. To słodko-wytrawny obiad, który warto podać również na uroczyste okazje, ponieważ prezentuje się elegancko na półmisku.

Do przyrządzenia polędwiczek wieprzowych po duńsku będziesz potrzebować mięsa i owoców, ale również śmietany i soku z cytryny. Pierwszy produkt zagęści sos i nada mu kremową, aksamitną konsystencję. Sok z cytryny nieco zbalansuje słodki smak jabłek i rodzynek, jednocześnie przyjemnie go podkreślając. Pyszny obiad podawaj koniecznie w towarzystwie ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz świeżej, chrupiącej surówki. 

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe po duńsku?

Składniki:

  • 4 polędwiczki wieprzowe,
  • 200 g suszonych śliwek (bez pestek),
  • 400 g jabłek (najlepiej kwaśnych),
  • 40 g rodzynek,
  • 200 ml śmietany (płynnej, do zup),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżek oleju,
  • sok z połowy cytryny,
  • cukier do smaku,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Umyj śliwki, namocz w wodzie i wydryluj (jeśli są pestki). Pokrój w cienkie paski. Następnie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w niezbyt dużą kostkę. 

Polędwiczki wieprzowe umyj, osusz i pokrój w grube plastry. Każdy lekko rozbij, popieprz i posól według uznania. Obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni z głębokimi rantami i na gorący połóż przygotowane mięso. Smaż z obu stron, aż do zarumienienia (niezbyt długo). Zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce.

Na patelnię, na której smażyły się polędwiczki, wyłóż jabłka. Podsmażaj przez chwilę, aż trochę zmiękną. Dorzuć śliwki i rodzynki. Dodaj też polędwiczki. Zalej śmietaną (wcześniej wyjętą z lodówki, żeby miała temperaturę pokojową) i delikatnie przemieszaj. Duś tylko do miękkości mięsa. 

Na końcu - według uznania - dopraw sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem. Wykładaj od razu na talerze, w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Naturalne składniki i obłędny zapach

Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?

Jak szybko obrać czosnek? Wypróbuj najlepszy ze sposobów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | wieprzowina | dania główne