Reklama
Reklama

Takich truskawek nie jedz pod żadnym pozorem. Od razu do kosza

Sezon na truskawki już się zbliża. Z tego powodu przypominamy jak zadbać o te owoce, zanim przejdziemy do ich jedzenia lub obróbki. Okazuje się, że jeśli chcemy uniknąć negatywnych konsekwencji zdrowotnych, musimy postarać się bardziej - zwykłe przepłukanie wodą nie wystarczy. Dowiedz się, w jaki sposób powinieneś zadbać o truskawki po ich zakupie. Czy wiesz, których z nich lepiej unikać?

Truskawki to jedne z ulubionych letnich owoców. W sezonie wiele osób potrafi zjeść ich naprawdę spore ilości. Okazuje się, że nie zawsze jest to korzystne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, co zrobić, aby mieć pewność, że truskawki zostały dokładnie umyte i nie stanowią dla nas zagrożenia.

Dlaczego powinniśmy myć truskawki? Uniknij niepotrzebnego ryzyka

Latem drobne owoce, takie jak truskawki, często lądują na naszych stołach. Niestety wiele osób popełnia spory błąd. Truskawki przez niekorzystne warunki pogodowe lub niewłaściwe przechowywanie mogą zacząć gnić albo pleśnieć. Musimy pamiętać, aby szybko pozbyć się takich owoców. Ich spożycie może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Nawet jeden spleśniały owoc wśród truskawek może oznaczać, że cała partia została zakażona pleśnią.

Pleść może przenikać głęboko w strukturę owocu i być niewidoczna gołym okiem. Musimy pamiętać, że zwykłe wyrzucenie jednego spleśniałej truskawki lub odkrojenie jej brzydkiej części, nic nam nie da. Pleśń może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie - wytwarza mykotoksyny, które są rakotwórcze i mają działanie mutagenne. Dodatkowo zjedzenie spleśniałych owoców może skutkować reakcją alergiczną lub grzybicą.

Co więcej, mykotoksyny są odporne na wysokie temperatury. A to oznacza, że nawet poddanie ich obróbce termicznej, jak gotowanie czy pieczenie, nie uchroni nas od negatywnych skutków spożycia pleśni.

Zobacz także: Jak gotować szparagi? Szybkie i sprawdzone przepisy

Czym myć truskawki? Zwykła woda może nie wystarczyć

Powinniśmy pamiętać, że pleśń to niejedyne zagrożenie, jakie może nieść ze sobą zjedzenie truskawek. Kolejnym z nich są pestycydy. To środki ochrony roślin, które są potrzebne, aby owoce prawidłowo rozwijały się i nie zostały zaatakowane przez choroby czy szkodniki. Dla naszego zdrowia są jednak bardzo szkodliwe. Ich spożycie może powodować zatrucia pokarmowe, zaburzenia pracy gospodarki enzymatycznej i hormonalnej, a nawet zwiększyć ryzyko występowania nowotworów.

Właśnie dlatego powinniśmy zadbać o to, aby kupione w sklepie truskawki przed spożyciem dokładnie umyć, nie tylko za pomocą wody. Do lepszego usunięcia szkodliwych substancji sprawdzi się ocet, najlepiej jabłkowy. Wystarczy, że w misce zmieszamy ocet z zimną wodą w proporcjach 1:3. Zanurzamy w nim owoce na ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyciągamy je i płuczemy pod bieżącą wodą. Zapach octu szybko się ulotni, a my będziemy mogli cieszyć się czystymi owocami.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Co zrobić, żeby fasolka nie była łykowata? Dodaj po łyżeczce przypraw do gotowania

Ścieram na tarce i dodaję do mielonych. Wychodzą delikatne jak puch i soczyste

Ziemniaki ugotują się w mgnieniu oka. Znają ją tylko najlepsze gospodynie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | porady