To najlepszy miód na odporność i wyczerpanie. Od jesieni codziennie piję miksturę na jego bazie
Powszechnie wiadomo, że miód jest zdrowy i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Jednakże, który z nich jest najlepszy dla naszego organizmu? Okazuje się, że wybór nie może być przypadkowy. Ten miód jest remedium na słabą odporność i wyczerpanie, a do tego jest naprawdę bardzo popularny. Na jego bazie przygotowuję miksturę, którą piję codziennie i czuję się o niebo lepiej.
Najzdrowszy wśród miodów jest miód akacjowy. Zawiera on wyjątkowo dużo witaminy C oraz witamin z grupy B. Do tego przyjmowanie go uzupełni zapotrzebowanie na potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo. Obfituje również we fruktozę, dzięki czemu jest o wiele łatwiej przyswajalny niż inne rodzaje.
Miód akacjowy jest najlepszy na wzmocnienie odporności. Zmniejszy ilość rozwijających się stanów zapalnych, a podczas przechodzonych przeziębień i schorzeń układu oddechowego, złagodzi objawy choroby. Pozwoli na szybki powrót do zdrowia i sił.
Sił doda też osobom, które potrzebują regeneracji po intensywnym wysiłku fizycznym czy umysłowym. Dzięki fruktozie miód akacjowy będzie łatwym i szybkim zastrzykiem energii, który przyda się sportowcom zawodowym, amatorom czy studentom.
Miód akacjowy posiada zarazem właściwości uspokajające. Zniweluje objawy wysokiego stresu i pozwoli na wyciszenie się. Jednocześnie pozwoli na zmniejszenie ryzyka wystąpienia stanów lękowych oraz depresyjnych, poprawiając samopoczucie. Regularne przyjmowanie tego miodu będzie remedium na bezsenność i niewysypianie się.
Przyjmowanie miodu akacjowego pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy. Wspomoże przy problemach z trawieniem, zapaleniu żołądka i jelit. Poleca się go przy leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, gdyż wesprze produkcję śluzu, który zregeneruje śluzówkę. Przy tych dolegliwościach pomocne będą również właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne miodu akacjowego.
Miód jest popularnym dodatkiem do herbaty czy kawy jako zamiennik cukru, jednak dodawanie go do gorącego napoju jest ogromnym błędem. W takich warunkach słodzidło traci zdecydowaną większość swoich witamin i minerałów, a tym samym traci właściwości zdrowotne.
Miód traci swoje właściwości konkretnie w temperaturze powyżej 45 st. Celsjusza. Należy więc dodawać go do dopiero przestudzonej herbaty, kawy co do wody z cytryną.
W czasie jesieni, aby wesprzeć odporność, codziennie piję miksturę z miodem akacjowym. Odkąd stosujemy ją razem z rodziną, chorujemy znacznie mniej i możemy cieszyć się życiem, nawet gdy na zewnątrz zimno i pada deszcz.
Składniki:
- 250 ml wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka miodu akacjowego,
- plastry świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy.
Sposób wykonania:
Do kubka dodaj plastry korzenia imbiru oraz sproszkowaną kurkumę. Przyprawy zalej wrzącą wodą i pozostaw na około 20 minut. Przez ten czas zaparzą się, a woda powinna przestygnąć. Do lekko ciepłej wody dodaj sok z cytryny oraz miód akacjowy. Całość wymieszaj i pij zaraz po przygotowaniu.
Różowa surówka do mięsa lub ryby. Witaminowa bomba za grosze
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie lubię syropu z cebuli, więc zrobiłam z banana. Na kaszel działa lepiej jak te z apteki
Przepis na rosół z kurczaka ma od kolegi, który jest szefem kuchni. Ma smak beztroskiego dzieciństwa