Reklama
Reklama

Różowa surówka do mięsa lub ryby. Witaminowa bomba za grosze

Znudziły ci się surówki na bazie białej kapusty? A ta z marchewki i jabłka wydaje ci się zbyt mało wyrazista? Jeśli tak, koniecznie spróbuj różowej surówki z nietypowego kiszonego składnika. Ten dodatek do obiadu to samo zdrowie, ma mnóstwo witamin oraz błonnika pokarmowego. Baza surówki to tylko cztery tanie warzywa, warto zrobić do niej słodko-kwaśny dressing, który idealnie podbije smak warzyw.

Jedzenie to przede wszystkim źródło składników odżywczych, ale też ogromna przyjemność - nie tylko dla podniebienia. Wszyscy "jemy oczami". Lubimy posiłki estetycznie podane, zachęcające do konsumpcji kolorami i fakturami. Dlatego chcąc zachwycić gości przygotowanym przez siebie obiadem, pomyśl nie tylko o smakach, ale i o barwnych akcentach, jakie pojawią się na stole. Ciekawym pomysłem jest na przykład niebanalna, bo różowa surówka. I to wcale nie z kapusty czy buraków, ale z kiszonych rzodkiewek. Ten specjał musisz przygotować co najmniej kilka dni wcześniej (w taki sam sposób, jak kiszone ogórki), ale możesz mieć pewność, że wszyscy będą nim oczarowani. To prawdziwa uczta dla kubków smakowych - i oczu. 

Sprawdź także: Co jeść wieczorem, żeby mieć niski cukier rano? Najlepsze kolacje dla diabetyka

Przepis na różową surówkę

Składniki na surówkę: 

  • 1 mały słoik (około 0,3 l) kiszonych rzodkiewek,  
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 jabłko, 
  • kilka gałązek natki pietruszki.

Składniki na dressing: 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżeczki miodu, 
  • sok z ½ cytryny, 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Jak zrobić różową surówkę? 

Wykonanie surówki zacznij od dressingu, wszystkie składniki wlej do miski, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Obierz cebulę i pokrój tak, by powstały niewielkie słupki. W ten sam sposób pokrój odsączone z zalewy rzodkiewki. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz wszystkie składniki sałatki w misce. Polej dressingiem. Wymieszaj. Całość udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki. 

To niekwestionowany Król Jesieni. Wilgotne i puszyste ciasto z owocami

 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki