Reklama
Reklama

W jaki sposób można zatruć się mięsem? Czy mięso kupione w sklepie może być zakażone?

Policja zatrzymała małżeństwo z Nowej Dęby, które sprzedawało swoje domowe mięsne wyroby na targu. Po zjedzeniu przetworów jedna osoba zmarła, a kilka trafiło do szpitala. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób można zatruć się mięsem i gdzie lepiej go nie kupować, aby nie zaszkodzić zdrowiu.

Kucharze, którzy robią domowe wyroby mięsne, muszą szczególnie uważać na sposób ich obróbki. Zjedzenie nieodpowiednio przyrządzonych konserw może skończyć się zatruciem pokarmowym, a nawet śmiercią. Jeśli przygotujesz przetwory według przepisu i będą zdatne do spożycia, wciąż mogą zepsuć się w wyniku niewłaściwego przechowywania. Dowiedz się, jak unikać zatrucia mięsem.

W jaki sposób można zatruć się mięsem?

Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są nieodpowiednio przygotowane lub przechowywane produkty spożywcze. Rozwijają się w nich toksyczne substancje, bakterie, wirusy lub pasożyty. 

Do szczególnie groźnych bakterii należą:

  • Salmonella i Campylobacter - źródłem jest mięso, szczególnie drobiowe,
  • Listeria - bakterie najczęściej wykrywane w przetworach mięsnych,
  • E.Colli - bakteria kałowa, której źródłem bywa zazwyczaj drób i czerwone mięso,
  • Yersinia - wykrywana w wieprzowinie,
  • Clostridium botulinum - bakteria produkująca jad kiełbasiany, znajdowana w przetworach mięsnych i kiełbasach. 

Kupowanie mięsa z niesprawdzonego źródła, niespełnienie wymogów sanitarnych (np. odpowiedniej temperatury czy sterylnych warunków magazynowania) i sprzedawanie lub spożywanie mięsa po dacie przydatności do spożycia mogą okazać się bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Dlatego większość osób, widząc nieświeże produkty za ladą (mięso o szarawych kolorze, brzydkim zapachu) lub niezbyt czysty lokal gastronomiczny, woli nie kupować mięsa, by nie ryzykować zatruciem pokarmowym.

Jakie są objawy zatrucia mięsem?

Niestety, nawet kupując produkty ze sprawdzonego źródła, wciąż można zachorować. Po jakim czasie wychodzi zatrucie mięsem? Pierwsze symptomy mogą pojawić się już po upływie godziny od spożycia skażonego pokarmu. Najczęściej objawy zatrucia mięsem występują po około 12-48 godzinach od jego zjedzenia. Wszystko zależy od tego, jakie jest podłoże zakażenia.

Jakie są objawy zatrucia mięsem? Do najczęstszych należą:

  • bardzo mocny ból brzucha,
  • biegunka (również krwawa),
  • nudności i wymioty,
  • silnie wzdęty brzuch,
  • dreszcze, a potem gorączka,
  • uczucie osłabienia,
  • w przypadku zatrucia jadem kiełbasianym - również porażenie poszczególnych grup mięśni lub podwójne widzenie i opadanie powiek.

Jeśli po zjedzeniu mięsa wystąpią u ciebie podobne objawy, koniecznie udaj się do szpitala. Szybka reakcja w sytuacji zatrucia mięsem zwiększa szansę na całkowite wyleczenie.

Czy obróbka mięsa zabija bakterie? 

Niektórzy wierzą, że tylko surowe mięso może być źródłem zakażenia. Faktycznie, na tym świeżym znajdują się liczne bakterie. Na szczęście coraz więcej osób wie, że nie powinno się myć mięsa przed przygotowaniem potrawy.

Wszystko dlatego, że jego umycie może spowodować rozprzestrzenienie się bakterii nie tylko po zlewie, ale także po innych częściach kuchni (na przykład blacie) i doprowadzić do zatrucia.

W takim razie, czy obróbka mięsa zabija bakterie? Tak, w odpowiednio wysokiej temperaturze, zginie większość z nich. Minimalnie musi być to 75 stopni Celsjusza (a w przypadku mięsa mielonego czy kurczaka, może wynosić 71 stopni). Trzeba jednak pamiętać, że przygotowanie produktu spożywczego to tylko połowa sukcesu - trzeba jeszcze go odpowiednio przechować.

Jak unikać zatrucia mięsem?

Jeśli boisz się zakażenia groźnymi bakteriami, możesz dowiedzieć się, jak unikać zatrucia mięsem. Podstawową zasadą jest przestrzeganie zasad higieny. W domu stosuj oddzielną deskę do przygotowania mięs. Czyść ją dokładnie płynem do mycia, po każdym użyciu. Pamiętaj również, aby przetrzeć blat kuchenny i dobrze umyć ręce, po obróbce mięsa.

Dbaj także o czystość lodówki. Regularnie ją myj, docierając do najmniejszych zakamarków. Pamiętaj też o utrzymaniu właściwej temperatury chłodzenia (np. jej nie przepełniaj, aby przepływ powietrza został zachowany).

Koniecznie sprawdzaj też daty przydatności do spożycia. Z drugiej strony, gdy termin minął, ale mięso nie wygląda apetycznie lub unosi się z niego dziwny zapach, również zrezygnuj z jego podawania. Po surowe mięso sięgaj wyłącznie w sprawdzonych restauracjach. 

Czy mięsem ze sklepu można się zatruć?

Wielu Polaków, którzy kupują mięso w sklepach, wierzy, że tylko samodzielnie zrobione, domowe przetwory mogą prowadzić do zatrucia pokarmowego. To jednak nieprawda. Odkryj, gdzie najlepiej kupić mięso, żeby nie było zakażone.

Dawniej najlepsze wyroby dostępne były na targach. Wystawiali je lokalni rolnicy, przygotowujący samodzielnie wędliny i konserwy. Obecnie duża część społeczeństwa, kierowana sentymentem, właśnie w takich miejscach wciąż poszukuje smacznego mięsa. Niestety, przetwory sprzedawane na bazarach często nie są przechowywane we właściwych warunkach.

Wędliny po prostu wystawia się na zewnątrz, gdzie narażone są na kontakt ze światem zewnętrznym (a więc także na liczne bakterie). Głównym czynnikiem, który może doprowadzić do namnożenia bakterii, jest jednak wysoka temperatura. Wystarczy, że kiełbasa lub słoik z galaretą przez pół dnia będzie wystawiony na działanie słońca. Zjedzenie takiego mięsa może doprowadzić do zatrucia.

Jeśli jednak na bazarze, sprzedawca wskazuje na źródło pochodzenia mięsa i przetrzymuje je w lodówkach, nie powinno ono zaszkodzić zdrowiu. Podobnie w przypadku supermarketów. Choć jakość, smak i ceny mięsa mogą pozostawiać wiele do życzenia, to prawda, że bezpieczniej jest kupować produkty w większych dyskontach, które pozyskują mięso z certyfikowanych hodowli i przechowują je w chłodni. Takie sklepy muszą przestrzegać regulacji prawnych, które narzucają na nie wysokie kary za niedopełnienie wymogów sanitarnych. 

Źródło: Smaker.pl, pacjent.gov.pl, echodnia.eu, tomaszjezewski.pl

Zobacz też:

Co zrobić, gdy kurki są gorzkie? Prosty trik i pozbędziesz się nieprzyjemnego smaku

Jest w każdej kuchni, ale mało doceniana. Z przyprawy robię herbatę na odporność, trawienie i wysoki cholesterol

Nakrętka prawdę ci powie. Po kolorze dowiesz się wszystkiego o wodzie

INTERIA.PL