Reklama
Reklama

Wołowe, wieprzowe, a nawet drób - każde będzie miękkie. Wystarczy namoczyć je w popularnym napoju

Na pewno nie raz zdarzyło ci się, że mimo wszelkich starań mięso i tak wyszło twarde i suche. Chcesz temu zapobiec, ale już nie masz pomysłu jak? Odkąd stosuję ten prosty i tani trik, moje mięso zawsze jest miękkie i niemalże rozpływa się w ustach. Przed przyjściem gości już się nie martwię czy tym razem moja potrawa wyjdzie taka, jak chcę.

Które mięso jest najtwardsze?

Niektóre rodzaje mięsa z natury są twardsze, przez co osiągnięcie miękkiej tekstury będzie z nimi trudniejsze. Do jednych z najtwardszych mięs należy wołowina. Tutaj dużą rolę gra nie tylko rodzaj mięsa, ale też wiek zwierząt. Jeśli pozyskiwana jest ona ze starszych zwierząt, będzie jeszcze cięższa do miękczenia, gdyż w takim mięsie zawarte jest dużo tkanki łącznej.

Wbrew pozorom do twardych mięs należy również drób. W jego przypadku znaczenie ma wybrana część. Najtwardsze będą udka i skrzydełka. Te elementy szybko tracą wilgoć podczas gotowania, a co za tym idzie, twardnieją i stają się suche.

Sprawdź także: Proste i szybkie danie z wołowiny. Na obiad zrób ten prosty gulasz

Jak zmiękczyć mięso?

Aby mięso było miękkie po przyrządzeniu, należy poczynić odpowiednie przygotowania przed obróbką termiczną. Jednym z najpopularniejszych sposobów na zmiękczenie mięsa jest użycie soli. Przeważnie wykorzystuje się ją do wołowiny, wieprzowiny lub dziczyzny. Obfitą szczyptą soli nacieramy wybrany kawałek mięsa i odstawiamy go na od 15 do 20 minut. Po tym czasie standardowo poddajemy obróbce termicznej.

Drób czy jagnięcinę zmiękczymy za to, używając jogurtu naturalnego. Mięso obtaczamy w nabiale i umieszczamy w misce z nim na co najmniej kilka godzin. Do tej metody sprawdzi się także maślanka lub zsiadłe mleko.

Marynata z herbaty na zmiękczenie mięsa

Spośród wszystkich polecanych i popularnych metod na zmiękczenie mięsa ta sprawdziła mi się najlepiej. Marynata z herbaty wprowadziła prawdziwą rewolucję w mojej kuchni. Odkąd jej używam, mięso po ugotowaniu zawsze jest delikatne, miękkie i kruche. Herbata zawiera garbniki, które w połączeniu z białkami mięsa sprawiają, że mięso przestaje być twarde. Koniecznie wypróbuj i przekonaj się sama.

Wystarczy, że przygotujesz bardzo mocny napar z czarnej herbaty. Do zamarynowania użyjesz zaledwie 1/2 szklanki naparu. Mięso obtaczamy w napoju i moczymy przez 8-10 godzin, obracając je co około 1 lub 2 godziny.

Po tym czasie mięso przygotowujemy tak, jak mieliśmy to wcześniej zaplanowane. Taka marynata nie zmieni naturalnego smaku jedzenia, a tylko poprawi jego teksturę.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło

Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu

Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso