Reklama
Reklama

Proste i szybkie danie z wołowiny. Na obiad zrób ten prosty gulasz

Gulasz to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań z wołowiny. Można zrobić go na wiele sposobów, dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić go w wersji z cebulą, ziemniakami oraz zielonym groszkiem. Potrawa jest sycąca, mięso wychodzi soczyste i miękkie, idealnie sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny.

Podstawą gulaszu jest oczywiście świeże mięso dobrej jakości. Najlepiej sprawdzi się karkówka, antrykot lub łopatka, nie powinny być zbyt chude, jeśli chcemy, by wyszło soczyste. Wyrazistego smaku nadadzą mu natomiast przyprawy, oprósz soli i czarnego pieprzu postaw na majeranek, kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Mięso możesz zamarynować dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki, dzięki czemu będzie miało jeszcze bardziej intensywny smak. 

Sprawdź także: Do placków ziemniaczanych dodaj 2 składniki. Wyjdą pyszne bramboraki 

Przepis na gulasz wołowy 

Danie warto zaserwować z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, które świetnie urozmaicą jego smak. Możesz także postawić na surówkę z białej lub czerwonej kapusty lub podać je z buraczkami

Składniki: 

  • 500 g wołowiny dobrej jakości,  
  • 500 g ziemniaków,  
  • puszka groszku konserwowego,  
  • 1 cebula czerwona,  
  • 50 ml wody,  
  • 1 liść laurowy,  
  • 2 ziela angielskie,  
  • odrobina kminku,  
  • odrobina majeranku, 
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka mąki,  
  • olej do smażenia.

Jak zrobić gulasz wołowy? 

Ziemniaki obierz, pokrój na talarki, a następnie ugotuj al dente. Mają być miękkie, ale nie rozgotowane. Wołowinę umyj, osusz, a następnie pokrój w średniej wielkości kawałki. Posól i popieprz z każdej strony. Oprósz mąką.   

Na patelni rozgrzej mocno tłuszcz. Przełóż mięso, zmniejsz moc palnika do średniej i zostaw bez mieszania na kilka minut. Kiedy się zarumieni, przełóż na drugą stronę. Smaż dalej.  Pod koniec oprósz mięso majerankiem i kminkiem. Dodaj wodę, ziele angielskie i liść laurowy. Duś tak przez 20 minut.  

Cebulę posiekaj w piórka. Odcedź ziemniaki. Na talerz wyłóż gulasz z wołowiny, porcję ziemniaków, świeżą cebulę posiekaną w piórka i posyp groszkiem zielonym.  

Mama podała te udka na niedzielny obiad. Od razu wzięłam od niej przepis

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

Do słoików robię pyszny dżem w pomarańczowym kolorze. Zrobisz go z 3 składników

Koleżanka ze Stanów przysłała mi przepis na kawową owsiankę. Jest najlepsza - syci na długo i pobudza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe