Wyjątkowe kotlety mielone. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz
Kotlety mielone to mięsny klasyk, zaraz obok kotletów schabowych. Ich przygotowanie wydaje się proste, choć co dom, to inna receptura. Sekretem udanych kotletów jednak nie jest sam przepis, a to, jakiego składnika użyjemy. Jakie mięso jest najlepsze na kotlety mielone? Z takim zawsze wyjdą idealne.
Kotlety mielone to danie przyrządzane z mięsa mielonego. W przygotowaniu są szybkie i łatwe, przez co są uwielbiane. Idealnie komponują się z ugotowanymi ziemniakami, buraczkami lub mizerią, a nawet z pysznym sosem mięsnym. Przed ich zrobieniem należy jednak dowiedzieć się, z jakiego rodzaju mięsa najlepiej je przygotować.
Na kotlety mielone najlepiej sprawdzi się mięso wieprzowe. Odpowiednia będzie łopatka - kotlety wówczas wyjdą soczyste, ale nieco tłuste. Jeśli chcemy, aby nasze danie nadal było wilgotne, ale chudsze i lekkostrawne, sięgnijmy po mięso z szynki.
Gdy chcemy, żeby danie miało intensywniejszy smak, kotlety mielone można przygotować z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Delikatniejszy aromat będzie miało mięso z indyka lub cielęciny, jednak wtedy potrawa wyjdzie nieco bardziej sucha.
Mięso na kotlety mielone będzie najlepsze, jeśli zmielimy je samodzielnie w domu za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Wówczas mamy pewność, że mięso było świeże, jakie kawałki zostały użyte oraz ile dodajemy tłuszczu.
Kotlety mielone z tego przepisu zawsze wychodzą mi wyjątkowo soczyste. Przy tym ich panierka przyjemnie chrupie, co świetnie łączy się z delikatnym środkiem. To sprawdzona receptura, z której korzystam już od lat. Koniecznie wypróbuj.
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego,
- jajko,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 40 g płatków owsianych,
- łyżeczka musztardy,
- 30 g bułki tartej,
- pieprz,
- sól,
- olej,
- wrząca woda.
Sposób wykonania:
Do miski wrzuć płatki owsiane i zalej je wrzącą wodą tak, aby przykryć je w całości. Pozostaw je do napęcznienia i wystudzenia. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj ją do mięsa mielonego. Do mięsa na tarce o małych oczkach zetrzyj także czosnek. Wbij jajko, dodaj musztardę, sól, pieprz i całość wymieszaj do połączenia się składników.
Do mieszanki mięsnej dodaj wystudzone płatki owsiane. Ponownie połącz, tym razem wyrabiając za pomocą dłoni. Z mięsa uformuj płaskie kotlety o pożądanej wielkości. Na talerz wysyp bułkę tartą i panieruj w niej każdego kotleta.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wykładaj na niego opanierowane kotlety. Smaż z obu stron do osiągnięcia złocistego koloru panierki. Gotowe kotlety mielone podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Źródłó: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy