Reklama
Reklama

Wystarczy dodać łyżeczkę do gotującego się bobu. Będzie miał piękny kolor i intensywny smak

Czerwiec to miesiąc, w którym w sklepach i na targowiskach zaczyna pojawiać się bób. Doskonale smakuje jako samodzielna przekąska, można dodać go do makaronu, sałatki, lub przygotować z niego pyszne pasty kanapkowe. Czy wiesz jednak, jak go gotować, oraz co zrobić, żeby miał piękny zielony kolor? Podpowiadamy.


Bób należy do roślin strączkowych, ma sporo białka, błonnika i kwasu foliowego. Sezon na to zdrowe warzywo trwa stosunkowo krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. Niektórzy sięgają po niego niechętnie, ponieważ podczas gotowania, wytwarza się niezbyt przyjemna woń. Sprawdź, jak gotować bób, żeby nie śmierdziało. Wystarczy jeden prosty trik, dzięki któremu będzie pyszne i nie straci koloru.

Sprawdź także: Zostawiam na noc w czajniku, rano jest jak nowy. Odkamieniam bez octu

Czy gotowany bób jest zdrowy?

W bobie znajduje się mnóstwo substancji, które świetnie wpływają na organizm. Obecna jest tu spora dawka kwasu foliowego (witamina B9), który polecany jest przyszłym mamom, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Oprócz tego witamina B9 bierze udział w syntezie DNA, zapobiega niedokrwistości i miażdżycy. Spożywanie bobu wspiera układ krążenia, pomaga zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie krwi, oraz zmniejsza ryzyko anemii. Korzystnie wpływa także na układ nerwowy, a także wspiera leczenie choroby Parkinsona.

Bób jest świetnym źródłem roślinnego białka, które jest substancją budulcową organizmu oraz wspiera pracę mięśni. W bobie znajdziemy także błonnik pokarmowy, wspierający trawienie, zapewniający prawidłową pracę jelit, oraz zapobiegający wzdęciom i zaparciom. Błonnik pomaga także regulować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Proteiny oraz błonnik zawarte w bobie wpływają na sytość posiłku, dzięki czemu dłużej jesteśmy najedzeni przez co zmniejsza się chęć podjadania. Taka kombinacja składników wesprze twój metabolizm oraz usprawni proces odchudzania.

Jak gotować bób? Zachowa kolorem i smakiem

Zanim weźmiesz się za pałaszowanie bobu, trzeba go najpierw ugotować. Bób wypłucz na sitku, następnie wrzuć go do garna zalej wodą, powinno być jej dwa razy tyle co bobu, i dorzuć płaską łyżeczkę soli i cukru. Młody bób będzie gotować się krócej 6-8 minut, starszy, o większych ziarnach 10-15 minut. Warto jednak kilka minut przed końcem gotowania upewnić się, czy jest dostatecznie miękki. Aby bób był zielony i jędrny, do gotującej się wody dodaj również łyżeczkę sody oczyszczonej.

Zastanawiasz się, jak gotować bób, żeby nie śmierdziało? Wystarczy, że do wody wrzucisz przyprawy, mogą być to kilka liści laurowych, łyżeczka kminku lub gałązki świeżego kopru. Możesz również wcisnąć do garnka nieco cytrynowego soku.

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl

  

Zobacz też:

Co zrobić, gdy kurki są gorzkie? Prosty trik i pozbędziesz się nieprzyjemnego smaku

Jest w każdej kuchni, ale mało doceniana. Z przyprawy robię herbatę na odporność, trawienie i wysoki cholesterol

Nakrętka prawdę ci powie. Po kolorze dowiesz się wszystkiego o wodzie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa