Z dwóch kuchennych składników robię taką pułapkę na muchy, że żadna nie ma szans
Wiosną i latem muchy najczęściej pchają się do mieszkania, denerwując swoją obecnością. Mnie również irytowały brzęczeniem, dlatego postanowiłam zastawić na nie pułapkę przygotowaną z dwóch kuchennych składników. Pozbyłam się tych owadów w mgnieniu oka.
Upał i komary to nie jedyne minusy lata. Jeszcze jednym są muchy, których brzęczenie niesamowicie przeszkadza, szczególnie w nocy. Można jednak przechytrzyć te owady i to za pomocą składnika, którego uwielbiają. Na pewno masz go w szafce kuchennej. Sprawdź, jak zrobić pułapkę na muchy.
Latem muchy pchają się domu, ponieważ przyciąga je pożywienie, a najczęściej warzywa i owoce, leżące przez parę dni w kuchni na blacie. Oprócz tego są wabione zapachem słodkich napojów, a także lepkimi plamami po nich. Musimy zatem przykrywać lub chować pożywienie do lodówki oraz regularnie czyścić zabrudzenia.
Te owady wlatują do mieszkania również ze względu na resztki w koszach na śmieci. Szczególnie lubią tzw. "wodę śmieciową". Właśnie dlatego latem należy częściej wyrzucać śmieci, a także dokładnie czyścić kosz.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak wyczyścić piernik bez chemii? Ten sposób to hit
Muchy odstraszają olejki o zapachu geranium, eukaliptusa, mięty i cytryny. Robię spray ochronny z 20 kropelek takiego olejku oraz z wody i octu w proporcji 1:1.
Te uciążliwe owady nie zbliżą się do twojego domu, jeśli umieścisz na balkonie pelargonię, lawendę wąskolistną albo komarzycę. Dodatkowo możesz potrzeć futryny drzwi i ramy okien startymi liśćmi geranium.
Polecam także ozdobić dom bukietami wrotyczu. Nie dość, że nada wnętrzom sielskiego klimatu, to jeszcze skutecznie ochroni przed nalotem much i innych owadów.
Pułapkę na muchy robię z dwóch składników kuchennych: płynnego miodu i mąki kukurydzianej. Musisz wymieszać je ze sobą na jednolitą masę i podzielić na cztery części. Każdą z nich włóż do małego naczynia i ustaw w miejscu, gdzie pojawiają się owady np. na parapecie, na blacie w kuchni czy obok kosza na śmieci.
Jeśli nie masz miodu, to możesz rozpuścić 3 łyżki cukru w odrobinie ciepłej wody i następnie wlać mieszankę do mąki kukurydzianej. Słodki aromat słodzidła zwabi owady, a mąka zatrzyma je w naczyniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sól himalajska a kuchenna. Czy różowa sól naprawdę jest zdrowsza?
Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Naturalne składniki i obłędny zapach
Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?