Apetyczne gołąbki po hrabiowsku. Niby nic się nie zgadza, a smakują wybitnie
Jeśli lubisz tradycyjną polską kuchnię, pewnie nieraz zajadałeś się gołąbkami. Te tradycyjne najczęściej przyrządzane są na kapuście włoskiej i gotowane w aromatycznym bulionie. Dziś przedstawimy wyjątkową wersję znanej potrawy, którą przyrządza się inaczej. Odkryj przepis na gołąbki po hrabiowsku.
Gołąbki po hrabiowsku to świetna propozycja, która delikatnie odbiega od tradycyjnego dania. Jej głównym składnikiem jest oczywiście dobrze doprawione mięso mielone wieprzowe, ale zawinięte są już w kapuście pekińskiej. Do tego gołąbki w tym wydaniu gotują się nie w klasycznym, a w paprykowym bulionie. Całość, mimo tych wariacji, wychodzi naprawdę smaczna.
Składniki:
- duża główka kapusty pekińskiej,
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 50 g ugotowanego ryżu,
- jajko,
- cebula,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka musztardy sarepskiej,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki natki pietruszki,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- olej rzepakowy do podsmażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- litr bulionu drobiowego + łyżeczka papryki słodkiej mielonej.
Sposób wykonania:
Odkrój z kapusty pekińskiej twardą końcówkę. Oderwij liście. Opłucz je pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć liście, przykryj i zostaw tak na około 3-4 minuty. Wyciągnij na durszlak, dobrze odcedź i odstaw do wystudzenia.
Cebulę posiekaj drobno. Zeszklij ją na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Odstaw.
Mięso wieprzowe przełóż do dużej miski. Dodaj ugotowany ryż, podsmażoną cebulę i wbij jajko. Dopraw całość majerankiem, natką pietruszki, papryką słodką mieloną, solą i pieprzem. Wyrób dobrze masę mięsną. Na koniec dodaj do niej łyżkę koncentratu pomidorowego i musztardę. Ponownie wymieszaj, aby masa była jednolita.
Na każdy liść kapusty wyłóż farsz mięsny. Dokładnie zawiń gołąbki po hrabiowsku. Jeśli zostały ci liście kapusty pekińskiej, wyłóż je na spód szerokiego garnka. Na wierzchu ułóż gołąbki złączeniem do dołu.
Bulion zagotuj w osobnym garnku. Dodaj do niego paprykę słodką mieloną. Zalej nim gołąbki. Przykryj garnek i gotuj przez około 60 minut. Po tym czasie odsącz gołąbki po hrabiowsku. Z pozostałego bulionu możesz przygotować sos, np. dodając przecier pomidorowy albo śmietanę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kiedyś jadali ją tylko biedni. Dziś wróciła na polskie stoły, jest symbolem dobrego smaku
Nie kupuję majonezu na Wielkanoc. Robię z przepisu Magdy Gessler, bo jest wyjątkowy
Mus czekoladowy na puszystym cieście. To deser na każdą okazję