Aromatyczna zupa prosto z Indii. Pożywna, rozgrzewająca i szybko się ją robi
Pierwsze dni jesieni to trudny czas, kiedy musimy pogodzić się z końcem pięknej pogody i ciepłymi dniami. Jednym z najlepszych sposobów na zapewnienie sobie dobrego humoru podczas tego sezonu jest ugotowanie pysznego dania, które szybko nas rozgrzeje. Naszą propozycją jest indyjski dhal, który robi się szybko i prosto. Przekonaj się, jak go przygotować i nie pozwól, aby chłodne dni wpłynęły na twoje samopoczucie.
Proste i rozgrzewające dania to jeden ze sprawdzonych sposobów na zapomnienie o brzydkiej pogodzie. Warto sięgnąć po receptury z orientalnych kuchni, które dzięki użyciu intensywnych przypraw nie tylko pysznie smakują, ale również wzmacniają nasz organizm. Nie pozwól sobie na nudę podczas tej jesieni. Poznaj przepis na jedną z najprostszych potraw kuchni indyjskiej, która szybko stanie się twoją ulubioną.
Indyjski dhal to gęsta zupa, która może przypominać nawet gulasz. Jej podstawą jest czerwona soczewica - składnik, który często jest niedoceniany w polskiej kuchni. W otoczeniu aromatycznych przypraw nabiera całkiem nowego wymiaru. Tworzy kremowe i pożywne danie, które poprawi nam humor nawet w najbardziej ponury dzień.
Dhal to zupa idealna dla leniwych kucharzy. Robi się ją bardzo szybko i tak naprawdę receptura ogranicza się do pokrojenia kilku składników, podsmażenia ich w odpowiedniej kolejności i zalania bulionem. Można ją przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że najlepiej smakuje na drugi dzień.
Jeśli nie chcemy, aby intensywny smak potrawy szybko nam się znudził, bez obaw możemy z nią eksperymentować. Jednego dnia można podać ją z ryżem, drugiego z chlebkiem naan, a trzeciego z grzankami. Doskonale smakuje posypana świeżą pietruszką czy kolendrą. A jeśli masz ochotę na coś ostrego, możesz ozdobić ją szczyptą pieprzu cayenne, który dodatkowo podkręci smak.
Zobacz także: „Jesienna miska” to mój hit śniadaniowy. Syci, rozgrzewa i nie ma płatków owsianych
Składniki:
- 3 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 2 szklanki czerwonej soczewicy,
- puszka mleka kokosowego,
- 600 ml bulionu lub wody,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka sproszkowanego imbiru,
- łyżeczka przyprawy garam masala,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- sól do smaku.
Sposób wykonania:
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Następnie posiekaj czosnek i po kilku minutach dorzuć do garnka. Kiedy składniki będą zarumienione, dodaj przyprawy i krótko podsmażaj - wystarczy 1-2 minuty. Soczewicę przepłucz, a następnie dołóż do pozostałych składników. Przemieszaj całość i dorzuć krojone pomidory. Następnie zalej bulionem, zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15-20 minut do momentu, aż soczewica będzie miękka, a zupa zacznie robić się gęsta. Dodaj mleko kokosowe i gotuj dodatkowe 5-10 minut. Jeśli danie będzie zbyt gęste, możesz dodać do niego odrobinę wody. Na końcu dopraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem lub plackami naan.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut