Reklama
Reklama

Aromatyczna zupa prosto z Indii. Pożywna, rozgrzewająca i szybko się ją robi

Pierwsze dni jesieni to trudny czas, kiedy musimy pogodzić się z końcem pięknej pogody i ciepłymi dniami. Jednym z najlepszych sposobów na zapewnienie sobie dobrego humoru podczas tego sezonu jest ugotowanie pysznego dania, które szybko nas rozgrzeje. Naszą propozycją jest indyjski dhal, który robi się szybko i prosto. Przekonaj się, jak go przygotować i nie pozwól, aby chłodne dni wpłynęły na twoje samopoczucie.

Proste i rozgrzewające dania to jeden ze sprawdzonych sposobów na zapomnienie o brzydkiej pogodzie. Warto sięgnąć po receptury z orientalnych kuchni, które dzięki użyciu intensywnych przypraw nie tylko pysznie smakują, ale również wzmacniają nasz organizm. Nie pozwól sobie na nudę podczas tej jesieni. Poznaj przepis na jedną z najprostszych potraw kuchni indyjskiej, która szybko stanie się twoją ulubioną.

Zupa dhal prosto z Indii. Rozgrzewająca i aromatyczna

Indyjski dhal to gęsta zupa, która może przypominać nawet gulasz. Jej podstawą jest czerwona soczewica - składnik, który często jest niedoceniany w polskiej kuchni. W otoczeniu aromatycznych przypraw nabiera całkiem nowego wymiaru. Tworzy kremowe i pożywne danie, które poprawi nam humor nawet w najbardziej ponury dzień.

Dhal to zupa idealna dla leniwych kucharzy. Robi się ją bardzo szybko i tak naprawdę receptura ogranicza się do pokrojenia kilku składników, podsmażenia ich w odpowiedniej kolejności i zalania bulionem. Można ją przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że najlepiej smakuje na drugi dzień.

Jeśli nie chcemy, aby intensywny smak potrawy szybko nam się znudził, bez obaw możemy z nią eksperymentować. Jednego dnia można podać ją z ryżem, drugiego z chlebkiem naan, a trzeciego z grzankami. Doskonale smakuje posypana świeżą pietruszką czy kolendrą. A jeśli masz ochotę na coś ostrego, możesz ozdobić ją szczyptą pieprzu cayenne, który dodatkowo podkręci smak.

Zobacz także: „Jesienna miska” to mój hit śniadaniowy. Syci, rozgrzewa i nie ma płatków owsianych

Przepis na zupę dhal. Szybki i prosty

Składniki:

  • 3 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 600 ml bulionu lub wody,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru,
  • łyżeczka przyprawy garam masala,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • sól do smaku.

Sposób wykonania:

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Następnie posiekaj czosnek i po kilku minutach dorzuć do garnka. Kiedy składniki będą zarumienione, dodaj przyprawy i krótko podsmażaj - wystarczy 1-2 minuty. Soczewicę przepłucz, a następnie dołóż do pozostałych składników. Przemieszaj całość i dorzuć krojone pomidory. Następnie zalej bulionem, zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15-20 minut do momentu, aż soczewica będzie miękka, a zupa zacznie robić się gęsta. Dodaj mleko kokosowe i gotuj dodatkowe 5-10 minut. Jeśli danie będzie zbyt gęste, możesz dodać do niego odrobinę wody. Na końcu dopraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem lub plackami naan.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis wzięłam od koleżanki spod Biłgoraju. Ten regionalny przysmak jest przepyszny

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | dania wegetariańskie