Reklama
Reklama

Aromatyczna zupa prosto z Indii. Pożywna, rozgrzewająca i szybko się ją robi

Pierwsze dni jesieni to trudny czas, kiedy musimy pogodzić się z końcem pięknej pogody i ciepłymi dniami. Jednym z najlepszych sposobów na zapewnienie sobie dobrego humoru podczas tego sezonu jest ugotowanie pysznego dania, które szybko nas rozgrzeje. Naszą propozycją jest indyjski dhal, który robi się szybko i prosto. Przekonaj się, jak go przygotować i nie pozwól, aby chłodne dni wpłynęły na twoje samopoczucie.

Proste i rozgrzewające dania to jeden ze sprawdzonych sposobów na zapomnienie o brzydkiej pogodzie. Warto sięgnąć po receptury z orientalnych kuchni, które dzięki użyciu intensywnych przypraw nie tylko pysznie smakują, ale również wzmacniają nasz organizm. Nie pozwól sobie na nudę podczas tej jesieni. Poznaj przepis na jedną z najprostszych potraw kuchni indyjskiej, która szybko stanie się twoją ulubioną.

Zupa dhal prosto z Indii. Rozgrzewająca i aromatyczna

Indyjski dhal to gęsta zupa, która może przypominać nawet gulasz. Jej podstawą jest czerwona soczewica - składnik, który często jest niedoceniany w polskiej kuchni. W otoczeniu aromatycznych przypraw nabiera całkiem nowego wymiaru. Tworzy kremowe i pożywne danie, które poprawi nam humor nawet w najbardziej ponury dzień.

Dhal to zupa idealna dla leniwych kucharzy. Robi się ją bardzo szybko i tak naprawdę receptura ogranicza się do pokrojenia kilku składników, podsmażenia ich w odpowiedniej kolejności i zalania bulionem. Można ją przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że najlepiej smakuje na drugi dzień.

Jeśli nie chcemy, aby intensywny smak potrawy szybko nam się znudził, bez obaw możemy z nią eksperymentować. Jednego dnia można podać ją z ryżem, drugiego z chlebkiem naan, a trzeciego z grzankami. Doskonale smakuje posypana świeżą pietruszką czy kolendrą. A jeśli masz ochotę na coś ostrego, możesz ozdobić ją szczyptą pieprzu cayenne, który dodatkowo podkręci smak.

Zobacz także: „Jesienna miska” to mój hit śniadaniowy. Syci, rozgrzewa i nie ma płatków owsianych

Przepis na zupę dhal. Szybki i prosty

Składniki:

  • 3 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 600 ml bulionu lub wody,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru,
  • łyżeczka przyprawy garam masala,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • sól do smaku.

Sposób wykonania:

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Następnie posiekaj czosnek i po kilku minutach dorzuć do garnka. Kiedy składniki będą zarumienione, dodaj przyprawy i krótko podsmażaj - wystarczy 1-2 minuty. Soczewicę przepłucz, a następnie dołóż do pozostałych składników. Przemieszaj całość i dorzuć krojone pomidory. Następnie zalej bulionem, zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15-20 minut do momentu, aż soczewica będzie miękka, a zupa zacznie robić się gęsta. Dodaj mleko kokosowe i gotuj dodatkowe 5-10 minut. Jeśli danie będzie zbyt gęste, możesz dodać do niego odrobinę wody. Na końcu dopraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem lub plackami naan.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?

Dziwnie wygląda, więc omijamy. Tymczasem ma mnóstwo kwasów omega 3, zapobiega stłuszczeniu wątroby

Słodki Uwodziciel kusi pysznym smakiem. Jest też banalny do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | dania wegetariańskie