Reklama
Reklama

Aromatyczne kotlety gyrosowe. Szybkie i smaczne danie dla każdego

Najlepszy obiad to taki, który będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia, a jednocześnie nie zajmie dużo czasu podczas przygotowań. Kotlety gyrosowe to połączenie soczystego mięsa z włoskimi dodatkami i aromatyczną przyprawą gyros. Obiad jest pożywny i naprawdę prosty do zrobienia.

Kotlety gyrosowe są aromatyczne w smaku i proste w przygotowaniu. Nie potrzebujesz do tego większych kulinarnych zdolności. Wystarczy połączyć tylko kilka składników.

Przyprawa gyros - skład

Lubisz smak dań z gyrosem, ale nie wiesz do końca, jak są doprawione? Okazuje się, że grecki gyros, czyli mięso opiekane na rożnie, uzupełniony jest mieszanką czosnku, oregano i papryki. W tureckim kebabie-gyros wyczuć można znacznie więcej smaków. Dominują tam kmin rzymski, kolendra i kardamon. 

W przypadku gotowych, dostępnych w sklepie, mieszanek przyprawy gyros skład jest dużo bogatszy. Najczęściej to mix kilkunastu różnych ziół, w tym soli i pieprzu, czosnku, kolendry, gorczycy białej, papryki słodkiej, chili, cukru, kozieradki, tymianku, majeranku, jałowca, rozmarynu, ziela angielskiego lub gałki muszkatołowej.

Jak zrobić kotlety gyrosowe?

Kotlety w takim wydaniu bazują na świeżych i niezwykle aromatycznych produktach. Spodobają się przede wszystkim miłośnikom przyprawy gyros lub włoskich smaków, które królują w dodatkach do kotletów gyrosowych. 

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi z kurczaka 
  • 2 pomidory świeże lub słoik suszonych  
  • 150 g sera żółtego tartego 
  • 3 łyżki przyprawy gyros 
  • łyżka papryki słodkiej w proszku 
  • sól i pieprz do smaku 

Pesto:  

  • 50 g listków świeżej bazylii 
  • 30 g orzeszków piniowych podsmażonych na suchej patelni  
  • 70 ml oliwy 
  • ząbek czosnku 
  • odrobina soku z cytryny 
  • sól 

Sposób wykonania:

Każdy filet z piersi z kurczaka ułóż na desce. Nakryj go woreczkiem foliowym i delikatnie rozbij tłuczkiem, aby nie było dziur. Teraz z każdej strony oprósz mięso solą, pieprzem, przyprawą gyros i papryką słodką w proszku.  

Przygotuj teraz pesto. Bazylię, orzeszki, oliwę, obrany czosnek umieść w moździerzu albo w blenderze. Rozdrobnij na gęstą masę. Dopraw sokiem z cytryny i solą. 

Pomidory świeże pokrój w plastry, a jeśli używasz suszonych, to odsącz je z zalewy. 

Na każdym filecie z kurczaka wyłóż cienką warstwę pesto. Na to ułóż pomidory. Złóż na pół i zepnij wykałaczką. Ułóż mięso na naczyniu żaroodpornym lub blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp tartym serem. 

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne | kotlety | mięso