Aromatyczne kotlety gyrosowe. Szybkie i smaczne danie dla każdego
Najlepszy obiad to taki, który będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia, a jednocześnie nie zajmie dużo czasu podczas przygotowań. Kotlety gyrosowe to połączenie soczystego mięsa z włoskimi dodatkami i aromatyczną przyprawą gyros. Obiad jest pożywny i naprawdę prosty do zrobienia.
Kotlety gyrosowe są aromatyczne w smaku i proste w przygotowaniu. Nie potrzebujesz do tego większych kulinarnych zdolności. Wystarczy połączyć tylko kilka składników.
Lubisz smak dań z gyrosem, ale nie wiesz do końca, jak są doprawione? Okazuje się, że grecki gyros, czyli mięso opiekane na rożnie, uzupełniony jest mieszanką czosnku, oregano i papryki. W tureckim kebabie-gyros wyczuć można znacznie więcej smaków. Dominują tam kmin rzymski, kolendra i kardamon.
W przypadku gotowych, dostępnych w sklepie, mieszanek przyprawy gyros skład jest dużo bogatszy. Najczęściej to mix kilkunastu różnych ziół, w tym soli i pieprzu, czosnku, kolendry, gorczycy białej, papryki słodkiej, chili, cukru, kozieradki, tymianku, majeranku, jałowca, rozmarynu, ziela angielskiego lub gałki muszkatołowej.
Kotlety w takim wydaniu bazują na świeżych i niezwykle aromatycznych produktach. Spodobają się przede wszystkim miłośnikom przyprawy gyros lub włoskich smaków, które królują w dodatkach do kotletów gyrosowych.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
- 2 pomidory świeże lub słoik suszonych
- 150 g sera żółtego tartego
- 3 łyżki przyprawy gyros
- łyżka papryki słodkiej w proszku
- sól i pieprz do smaku
Pesto:
- 50 g listków świeżej bazylii
- 30 g orzeszków piniowych podsmażonych na suchej patelni
- 70 ml oliwy
- ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny
- sól
Sposób wykonania:
Każdy filet z piersi z kurczaka ułóż na desce. Nakryj go woreczkiem foliowym i delikatnie rozbij tłuczkiem, aby nie było dziur. Teraz z każdej strony oprósz mięso solą, pieprzem, przyprawą gyros i papryką słodką w proszku.
Przygotuj teraz pesto. Bazylię, orzeszki, oliwę, obrany czosnek umieść w moździerzu albo w blenderze. Rozdrobnij na gęstą masę. Dopraw sokiem z cytryny i solą.
Pomidory świeże pokrój w plastry, a jeśli używasz suszonych, to odsącz je z zalewy.
Na każdym filecie z kurczaka wyłóż cienką warstwę pesto. Na to ułóż pomidory. Złóż na pół i zepnij wykałaczką. Ułóż mięso na naczyniu żaroodpornym lub blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp tartym serem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut