Aromatyczne, smaczne, doskonale się przechowują. Pomidory w tej wersji musisz mieć w spiżarni
Letnie pomidory zachwycają smakiem, dlatego wiele osób zastanawia się, czy da się go zachować na dłużej. Okazuje się, że istnieje kilka sprawdzonych sposobów, by zamknąć smak tych owoców w słoiku i cieszyć się nim nawet zimą. Jednym z nich są kiszone pomidory. Sprawdzamy, jak je przygotować i podpowiadamy, jak mogą wzbogacić zimową kuchnię, kiedy po lecie pozostaje już tylko wspomnienie.
Pomidory idealnie nadają się do różnego rodzaju przetworów. Większość osób przygotowuje z nich esencjonalne przeciery. W tej formie jednak pomidory tracą swoją charakterystyczną strukturę, a ich wykorzystanie jest dość ograniczone. Z tego powodu świetną alternatywą są pomidory kiszone. Przygotowanie ich jest proste, szczególnie kiedy mamy doświadczenie przy kiszonkach, a ich smak zachwyca przez długie miesiące.
Składniki:
- 2 kg mięsistych pomidorów (warto wybrać mniejsze sztuki),
- 4 ząbki czosnku,
- korzeń chrzanu,
- 2-3 baldachimy kopru,
- ziarna ziela angielskiego,
- ziarna czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 2 l wody,
- 2-3 łyżki soli kłodawskiej,
- 4 liście laurowe.
Zaczynamy od przygotowania słoików z pomidorami. Czosnek i chrzan obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Koper i pomidory dokładnie myjemy. Słoiki wyparzamy i dokładnie suszymy. Na dnie każdego naczynia układamy ząbek czosnku, kilka kawałków chrzanu oraz kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy oraz pieprzu. Następnie ciasno układamy pomidory, uważając, aby ich nie zgnieść. Każdy wypełniony składniki słoik powinien mieć ok. 2 cm wolnej przestrzeni pod górną krawędzią.
Przechodzimy do przygotowania zalewy. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dodajemy liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Kiedy płyn będzie przestudzony, ale w dalszym ciągu ciepły, zalewamy nim słoiki. Ważne, aby zalewa pokryła w pełni pomidory. Na końcu porządnie zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5-7 dniach będą gotowe do przeniesienia w chłodne miejsce — do spiżarni lub piwnicy.
Zobacz także: Lekko pikantne, ze słodką nutą, idealne do słoików. Leczo jak smak lata
Kiszone pomidory to ciekawy sposób na zachowanie tych pysznych owoców na zimę. Są mniej popularne niż ogórki kiszone, ale w kuchni mogą być używane w podobny sposób. Mają intensywny aromat i lekko kwaśny smak. Doskonale sprawdzą się jako przekąska — wystarczy podać je z oliwą, cebulą oraz ulubionymi ziołami, aby stanowiły wyrazisty dodatek do posiłku. Można je również dodać do sałatek, gdzie przełamują smak świeżych warzyw i nadają potrawie charakteru.
Nadają się także do zup oraz sosów. W wersji zblendowanej z czosnkiem i z oliwą będą stanowić świetny dodatek do pieczonych warzyw, mięs czy dań z makaronem lub kaszą. Można również zrobić z nich pastę do kanapek, grzanek albo wrapów.
Nie można zapominać, że tak jak w przypadku ogórków, sama zalewa pomidorów jest bardzo smaczna. Można ją wykorzystać jako bazę do marynat, dressingów albo do zakwaszania zup.
Źródło: smaker.pl
Zobacz też:
Obiad na piątek bez mięsa. Przepis na sycące naleśniki twarogowe
Zapiekanka z cukinii we włoskim stylu. Rodzina poprosi o dokładkę
Prosty przepis na domowe i aromatyczne mielone. Inne, niż klasyczne