Lekko pikantne, ze słodką nutą, idealne do słoików. Leczo jak smak lata
Leczo do słoików jest lekko pikantne i przyjemnie słodkawe. Świetnie się sprawdzi jako szybki dodatek do dań z ryżem, kaszą czy mięsem. Prosty przepis i wygodna forma przechowywania sprawiają, że zdecydowanie warto mieć je w spiżarni.
Kiedy sezon na paprykę w pełni, warto dzięki niej spróbować zatrzymać lato w słoiku. Moim sposobem na to jest przygotowanie pysznej potrawy - leczo do słoików.
Jest lekko pikantne, delikatnie słodkie, po prostu idealne. Przygotuj je już teraz, a w dowolnym momencie tylko podgrzejesz i gotowe. Pycha.
- 3 papryki czerwone,
- 1 papryka żółta,
- 2 duże cebule,
- 10 ząbków czosnku,
- 5 łyżek oleju lub oliwy do smażenia,
- 200 ml soku jabłkowego (najlepiej bez dodatku cukru),
- po 1 i ½ łyżeczki soli i mielonego czarnego pieprzu,
- cukier do smaku,
- 1 łyżeczka suszonej chili (w płatkach).
Obierz cebule i pokrój je w kosteczkę. Czosnek obierz i posiekaj. Papryki umyj, usuń z nich środki z pestkami i pokrój je w paski.
W dużym garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez chwilę, następnie dodaj pokrojoną paprykę. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru i suszonym chili. Wlej sok jabłkowy. Poczekaj aż całość się zagotuje, po czym zmniejsz ogień i duś przez 15 minut.
Około ⅓ warzyw wyjmij z garnka i zmiksuj na gładko. Wlej z powrotem do garnka, wymieszaj i ponownie zagotuj całość.
Przygotuj słoiki, powinny być wyparzone i suche. Nakładaj do nich gorące leczo, dokładnie zakręcaj. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw, aż całkowicie wystygną. Następnie przenieś je w chłodne miejsce do przechowywania.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekka, ale konkretna. Surówka sezonowa pasuje do każdego obiadu
Przebojowa sałatka z kapusty do słoików. Do mięs, ryby, a nawet kanapek