Reklama
Reklama

Lekko pikantne, ze słodką nutą, idealne do słoików. Leczo jak smak lata

Leczo do słoików jest lekko pikantne i przyjemnie słodkawe. Świetnie się sprawdzi jako szybki dodatek do dań z ryżem, kaszą czy mięsem. Prosty przepis i wygodna forma przechowywania sprawiają, że zdecydowanie warto mieć je w spiżarni.

Kiedy sezon na paprykę w pełni, warto dzięki niej spróbować zatrzymać lato w słoiku. Moim sposobem na to jest przygotowanie pysznej potrawy - leczo do słoików

Jest lekko pikantne, delikatnie słodkie, po prostu idealne. Przygotuj je już teraz, a w dowolnym momencie tylko podgrzejesz i gotowe. Pycha.

Leczo do słoików - lista składników

  • 3 papryki czerwone, 
  • 1 papryka żółta, 
  • 2 duże cebule, 
  • 10 ząbków czosnku, 
  • 5 łyżek oleju lub oliwy do smażenia, 
  • 200 ml soku jabłkowego (najlepiej bez dodatku cukru), 
  • po 1 i ½ łyżeczki soli i mielonego czarnego pieprzu, 
  • cukier do smaku, 
  • 1 łyżeczka suszonej chili (w płatkach). 

Leczo do słoików - przepis

Obierz cebule i pokrój je w kosteczkę. Czosnek obierz i posiekaj. Papryki umyj, usuń z nich środki z pestkami i pokrój je w paski. 

W dużym garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez chwilę, następnie dodaj pokrojoną paprykę. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru i suszonym chili. Wlej sok jabłkowy. Poczekaj aż całość się zagotuje, po czym zmniejsz ogień i duś przez 15 minut. 

Reklama

Około ⅓ warzyw wyjmij z garnka i zmiksuj na gładko. Wlej z powrotem do garnka, wymieszaj i ponownie zagotuj całość.  

Przygotuj słoiki, powinny być wyparzone i suche. Nakładaj do nich gorące leczo, dokładnie zakręcaj. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw, aż całkowicie wystygną. Następnie przenieś je w chłodne miejsce do przechowywania. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekka, ale konkretna. Surówka sezonowa pasuje do każdego obiadu

Marynuję z tajemniczymi dodatkami ukochane owoce naszych babć. Tak powstają najpyszniejsze polskie oliwki

Przebojowa sałatka z kapusty do słoików. Do mięs, ryby, a nawet kanapek

INTERIA.PL