Aromatyczny i zdrowy smalczyk do kanapek. Nie uwierzysz, z czego robię smarowidło
Coraz częściej mówi się o szkodliwości mięsa oraz zaletach diety wegetariańskiej. Wiele osób jednak w dalszym ciągu nie jest przekonanych, czy mogłyby zmienić całkowicie swoją dietę. Z tego powodu zachęcamy do spróbowania nowych rozwiązań i przekonania się do dań kuchni wegetariańskiej. Okazuje się, że nie tylko są niskokaloryczne i zdrowe, ale również pysznie smakują.
Biała fasola dzisiaj w kuchni polskiej nie pojawia się zbyt często. Warto dać jej szansę i przyrządzić ją w zupełnie nowy sposób.
Fasola to warzywo strączkowe, które szczególnie cenią weganie i wegetarianie. Dzięki wysokiej zawartości białka stanowi doskonały odpowiednik mięsa, który syci na długo. Ma również mnóstwo cennych składników odżywczych, dzięki którym zachwyca właściwościami, które mają duży wpływ na nasze zdrowie.
Fasolę warto włączyć do naszej diety również ze względu na zawartość błonnika. Poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i ma pozytywny wpływ na nasze układ pokarmowy. Pomoże on szczególnie osobom, które na co dzień nie jedzą dużo warzyw. Błonnik może znacząco poprawić nasze samopoczucie oraz działanie jelit. Warto jednak pamiętać, że jego zbyt duża ilość może spowodować odwrotny efekt i przyczynić się do pojawienia niestrawności, wzdęć i zaparć. Z tego powodu, jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia nasion strączkowych, na początku postawmy na niewielką ilość fasoli w naszej diecie.
Dodatkowo w jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B oraz minerały - żelazo, wapń, potas, magnez, miedź, mangan, cynk oraz fosfor. Polecana jest osobom, które cierpią na problemy z niedokrwistością, problemów z koncentracją oraz zmęczeniem.
Fasola ma również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywana przez osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność.
Zobacz także: Podczas wakacji we Włoszech nauczyłam się robić mozzarellę. Nie kupuję już w sklepie
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli,
- 1 cebula,
- 1 małe jabłko,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 łyżki oleju lub oliwy,
- wędzona papryka,
- majeranek,
- sól i pieprz.
Cebulę, czosnek oraz jabłko obieramy ze skórki i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę, czosnek, jabłko, ziele angielskie oraz liście laurowe. Podsmażamy do momentu, aż składniki będą zarumienione, a jabłko miękkie. Wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe.
W naczyniu blendera lub dużej misce umieszczamy fasolę oraz pozostałe przyprawy - wędzoną paprykę, majeranek oraz sól i pieprz. Następnie przekładamy do naczynia zawartość patelni. Blendujemy na niezbyt gładką masę. Jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodajemy do niej oleju lub oliwy. Jemy z pieczywem i ogórkiem kiszonym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie