Reklama
Reklama

Szybkie, pyszne i chrupiące przekąski. Nie zdążysz odłożyć blachy, a już znikną

Najlepsze przekąski to te, które robi się w kilka chwil - bez długiego planowania i skomplikowanych przepisów. W tym przypadku wystarczy rozwinąć płat gotowego ciasta francuskiego, dodać kilka prostych składników, zawinąć i zapiec. Chrupiące, maślane, złociste rollsy smakują obłędnie. Są idealne, gdy mają wpaść goście albo po prostu masz ochotę na coś pysznego.

Przekąska z ciasta francuskiego na każdą okazję

Ta przekąska z ciasta francuskiego z parmezanem i pancettą jest lekka, puszysta i pełna aromatycznego, słonego i lekko ziołowego smaku. Jest smakowitą ucztą na każdą okazję - przekąskę, śniadanie, domową imprezę z przyjaciółmi lub ważniejsze spotkanie rodzinne. Propozycję przyszykujesz bardzo szybko i prosto, z kilku składników. Jeśli więc masz w lodówce arkusz ciasta francuskiego, to już wiesz, co możesz z niego przyszykować.

Przeczytaj też: Ciepłe śniadania na jesienne chłody. Owsianka już nie jest królową

Reklama

Przekąska z ciasta francuskiego - przepis

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego, 
  • 100 g pancetty w plastrach, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki tartego parmezanu, 
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki, 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania. 

Sposób wykonania:

W misce wymieszaj oliwę z oliwek, parmezan, czosnek w proszku, pietruszkę, sól i pieprz. 

Ciasto francuskie rozwiń na blacie i posmaruj je równomiernie mieszanką oliwy i przypraw. Pozostaw odrobinę do późniejszego wykorzystania. 

Na wierzchu połóż porwaną w dłoniach pancettę. 

Zwiń ciasto francuskie w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokrój rolkę na plastry o grubości ok. 5 cm. 

Ułóż rollsy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj wierzch każdej bułki resztą mieszanki oliwno-parmezanowej. 

Jajko rozbełtaj w miseczce, a następnie posmaruj nim wierzch bułeczek. 

Przekąski z ciasta francuskiego wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do ładnego zezłocenia. Sprawdzaj rollsy regularnie po 20 minutach, by uniknąć przypalenia. 

Gotowe danie wyjmij i lekko przestudź. Podawaj na ciepło lub zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza