Szybkie, pyszne i chrupiące przekąski. Nie zdążysz odłożyć blachy, a już znikną
Najlepsze przekąski to te, które robi się w kilka chwil - bez długiego planowania i skomplikowanych przepisów. W tym przypadku wystarczy rozwinąć płat gotowego ciasta francuskiego, dodać kilka prostych składników, zawinąć i zapiec. Chrupiące, maślane, złociste rollsy smakują obłędnie. Są idealne, gdy mają wpaść goście albo po prostu masz ochotę na coś pysznego.
Ta przekąska z ciasta francuskiego z parmezanem i pancettą jest lekka, puszysta i pełna aromatycznego, słonego i lekko ziołowego smaku. Jest smakowitą ucztą na każdą okazję - przekąskę, śniadanie, domową imprezę z przyjaciółmi lub ważniejsze spotkanie rodzinne. Propozycję przyszykujesz bardzo szybko i prosto, z kilku składników. Jeśli więc masz w lodówce arkusz ciasta francuskiego, to już wiesz, co możesz z niego przyszykować.
Przeczytaj też: Ciepłe śniadania na jesienne chłody. Owsianka już nie jest królową
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego,
- 100 g pancetty w plastrach,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- łyżeczka suszonej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania.
Sposób wykonania:
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, parmezan, czosnek w proszku, pietruszkę, sól i pieprz.
Ciasto francuskie rozwiń na blacie i posmaruj je równomiernie mieszanką oliwy i przypraw. Pozostaw odrobinę do późniejszego wykorzystania.
Na wierzchu połóż porwaną w dłoniach pancettę.
Zwiń ciasto francuskie w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokrój rolkę na plastry o grubości ok. 5 cm.
Ułóż rollsy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj wierzch każdej bułki resztą mieszanki oliwno-parmezanowej.
Jajko rozbełtaj w miseczce, a następnie posmaruj nim wierzch bułeczek.
Przekąski z ciasta francuskiego wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do ładnego zezłocenia. Sprawdzaj rollsy regularnie po 20 minutach, by uniknąć przypalenia.
Gotowe danie wyjmij i lekko przestudź. Podawaj na ciepło lub zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsza przekąska na imprezowy stół. Przepis na pleciony chlebek ziołowy
Makowe ślimaczki z Danii. Ciepłe, pachnące i cudownie kruche
Jajecznica z nietypowym dodatkiem. Syci na długo, dodaje energii, mózg lepiej pracuje