Reklama
Reklama

Szybkie, pyszne i chrupiące przekąski. Nie zdążysz odłożyć blachy, a już znikną

Najlepsze przekąski to te, które robi się w kilka chwil - bez długiego planowania i skomplikowanych przepisów. W tym przypadku wystarczy rozwinąć płat gotowego ciasta francuskiego, dodać kilka prostych składników, zawinąć i zapiec. Chrupiące, maślane, złociste rollsy smakują obłędnie. Są idealne, gdy mają wpaść goście albo po prostu masz ochotę na coś pysznego.

Przekąska z ciasta francuskiego na każdą okazję

Ta przekąska z ciasta francuskiego z parmezanem i pancettą jest lekka, puszysta i pełna aromatycznego, słonego i lekko ziołowego smaku. Jest smakowitą ucztą na każdą okazję - przekąskę, śniadanie, domową imprezę z przyjaciółmi lub ważniejsze spotkanie rodzinne. Propozycję przyszykujesz bardzo szybko i prosto, z kilku składników. Jeśli więc masz w lodówce arkusz ciasta francuskiego, to już wiesz, co możesz z niego przyszykować.

Przeczytaj też: Ciepłe śniadania na jesienne chłody. Owsianka już nie jest królową

Reklama

Przekąska z ciasta francuskiego - przepis

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego, 
  • 100 g pancetty w plastrach, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki tartego parmezanu, 
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki, 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania. 

Sposób wykonania:

W misce wymieszaj oliwę z oliwek, parmezan, czosnek w proszku, pietruszkę, sól i pieprz. 

Ciasto francuskie rozwiń na blacie i posmaruj je równomiernie mieszanką oliwy i przypraw. Pozostaw odrobinę do późniejszego wykorzystania. 

Na wierzchu połóż porwaną w dłoniach pancettę. 

Zwiń ciasto francuskie w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokrój rolkę na plastry o grubości ok. 5 cm. 

Ułóż rollsy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj wierzch każdej bułki resztą mieszanki oliwno-parmezanowej. 

Jajko rozbełtaj w miseczce, a następnie posmaruj nim wierzch bułeczek. 

Przekąski z ciasta francuskiego wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do ładnego zezłocenia. Sprawdzaj rollsy regularnie po 20 minutach, by uniknąć przypalenia. 

Gotowe danie wyjmij i lekko przestudź. Podawaj na ciepło lub zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza przekąska na imprezowy stół. Przepis na pleciony chlebek ziołowy

Makowe ślimaczki z Danii. Ciepłe, pachnące i cudownie kruche

Jajecznica z nietypowym dodatkiem. Syci na długo, dodaje energii, mózg lepiej pracuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza