Reklama
Reklama

Kotlety na piątkowy obiad. Są bardzo lekkie, a przyjemnie sycące

Kotleciki ryżowe z warzywami to danie nawiązujące smakiem nieco do kuchni indyjskiej - jest mocno aromatyczne, wyraziste, lekko pikantne. To też świetny sposób na wykorzystanie resztek z obiadu dnia poprzedniego. Z pewnością uratują dzień, gdy nie ma czasu na gotowanie.

Pomysł na wegetariański obiad

Kotleciki ryżowe to świetna alternatywa dla mięsnych obiadów, bo są lekkie, ale pożywne. W tym wydaniu wychodzą niezwykle aromatyczne, dzięki użytej mieszance przypraw. Możesz je zaserwować na wiele sposobów, np. z sosem jogurtowym, czosnkowym lub pomidorowym. Świetnie pasują do nich też warzywa z piekarnika, świeża i chrupiąca sałatka albo tarte buraki. Jeśli chcesz sprawić, żeby były jeszcze bardziej sycące, możesz podać do nich jajko sadzone i ryż. 

Przeczytaj też: Marynowana papryka na 4 sposoby. Dobry dodatek do sałatek i kanapek

Reklama

Kotleciki ryżowe - przepis

Składniki:

  • 100 g ryżu, 
  • duży ziemniak, 
  • mała marchewka, 
  • szalotka, 
  • garść zielonej fasolki, 
  • 2 łyżki liści kolendry, 
  • papryczka chili, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • łyżeczka tartego imbiru, 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy, 
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku, 
  • 1/2 łyżeczki garam masala, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • bułka tarta do panierowania, 
  • olej do smażenia. 

Sposób wykonania:

Ryż ugotuj do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zdejmij z ognia i ostudź. Możesz alternatywnie użyć ryżu z obiadu z dnia poprzedniego. 

Ziemniaka obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź go i rozgnieć tłuczkiem na gładkie purée. Dodaj je do ryżu i wymieszaj. 

Marchewkę, szalotkę, zieloną fasolkę i papryczkę bardzo drobno posiekaj ostrym nożem lub robotem kuchennym. 

Dodaj warzywa do ryżu razem z mąką ziemniaczaną, drobno posiekanymi liśćmi kolendry, sokiem z cytryny i przyprawami. Całość wymieszaj rękoma do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie potrzeby dodając więcej mąki. 

Na patelni rozgrzej olej. Bierz po garści masy ryżowo-ziemniaczanej i formuj okrągłe, płaskie kotlety. Panieruj je w bułce tartej i kładź na gorącym tłuszczu. 

Smaż kotleciki ryżowe przez 4-5 minut z każdej strony, do ładnego zezłocenia. Po usmażeniu odkładaj je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. 

Gotowe danie podawaj z dodatkiem ulubionego sosu i lekką sałatką. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na serową masę układam śliwki. Wszystkie koleżanki wzięły już ode mnie ten przepis, bo ciasto jest obłędnie pyszne

Szybkie, pyszne i chrupiące przekąski. Nie zdążysz odłożyć blachy, a już znikną

Najlepsza przekąska na imprezowy stół. Przepis na pleciony chlebek ziołowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | ryż | dania główne | dania wegetariańskie | warzywa