Kotlety na piątkowy obiad. Są bardzo lekkie, a przyjemnie sycące
Kotleciki ryżowe z warzywami to danie nawiązujące smakiem nieco do kuchni indyjskiej - jest mocno aromatyczne, wyraziste, lekko pikantne. To też świetny sposób na wykorzystanie resztek z obiadu dnia poprzedniego. Z pewnością uratują dzień, gdy nie ma czasu na gotowanie.
Kotleciki ryżowe to świetna alternatywa dla mięsnych obiadów, bo są lekkie, ale pożywne. W tym wydaniu wychodzą niezwykle aromatyczne, dzięki użytej mieszance przypraw. Możesz je zaserwować na wiele sposobów, np. z sosem jogurtowym, czosnkowym lub pomidorowym. Świetnie pasują do nich też warzywa z piekarnika, świeża i chrupiąca sałatka albo tarte buraki. Jeśli chcesz sprawić, żeby były jeszcze bardziej sycące, możesz podać do nich jajko sadzone i ryż.
Przeczytaj też: Marynowana papryka na 4 sposoby. Dobry dodatek do sałatek i kanapek
Składniki:
- 100 g ryżu,
- duży ziemniak,
- mała marchewka,
- szalotka,
- garść zielonej fasolki,
- 2 łyżki liści kolendry,
- papryczka chili,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka tartego imbiru,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- 1/4 łyżeczki chili w proszku,
- 1/2 łyżeczki garam masala,
- 1/2 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Ryż ugotuj do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zdejmij z ognia i ostudź. Możesz alternatywnie użyć ryżu z obiadu z dnia poprzedniego.
Ziemniaka obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź go i rozgnieć tłuczkiem na gładkie purée. Dodaj je do ryżu i wymieszaj.
Marchewkę, szalotkę, zieloną fasolkę i papryczkę bardzo drobno posiekaj ostrym nożem lub robotem kuchennym.
Dodaj warzywa do ryżu razem z mąką ziemniaczaną, drobno posiekanymi liśćmi kolendry, sokiem z cytryny i przyprawami. Całość wymieszaj rękoma do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie potrzeby dodając więcej mąki.
Na patelni rozgrzej olej. Bierz po garści masy ryżowo-ziemniaczanej i formuj okrągłe, płaskie kotlety. Panieruj je w bułce tartej i kładź na gorącym tłuszczu.
Smaż kotleciki ryżowe przez 4-5 minut z każdej strony, do ładnego zezłocenia. Po usmażeniu odkładaj je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Gotowe danie podawaj z dodatkiem ulubionego sosu i lekką sałatką.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szybkie, pyszne i chrupiące przekąski. Nie zdążysz odłożyć blachy, a już znikną
Najlepsza przekąska na imprezowy stół. Przepis na pleciony chlebek ziołowy