Reklama
Reklama

Kotlety na piątkowy obiad. Są bardzo lekkie, a przyjemnie sycące

Kotleciki ryżowe z warzywami to danie nawiązujące smakiem nieco do kuchni indyjskiej - jest mocno aromatyczne, wyraziste, lekko pikantne. To też świetny sposób na wykorzystanie resztek z obiadu dnia poprzedniego. Z pewnością uratują dzień, gdy nie ma czasu na gotowanie.

Pomysł na wegetariański obiad

Kotleciki ryżowe to świetna alternatywa dla mięsnych obiadów, bo są lekkie, ale pożywne. W tym wydaniu wychodzą niezwykle aromatyczne, dzięki użytej mieszance przypraw. Możesz je zaserwować na wiele sposobów, np. z sosem jogurtowym, czosnkowym lub pomidorowym. Świetnie pasują do nich też warzywa z piekarnika, świeża i chrupiąca sałatka albo tarte buraki. Jeśli chcesz sprawić, żeby były jeszcze bardziej sycące, możesz podać do nich jajko sadzone i ryż. 

Przeczytaj też: Marynowana papryka na 4 sposoby. Dobry dodatek do sałatek i kanapek

Reklama

Kotleciki ryżowe - przepis

Składniki:

  • 100 g ryżu, 
  • duży ziemniak, 
  • mała marchewka, 
  • szalotka, 
  • garść zielonej fasolki, 
  • 2 łyżki liści kolendry, 
  • papryczka chili, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • łyżeczka tartego imbiru, 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy, 
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku, 
  • 1/2 łyżeczki garam masala, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • bułka tarta do panierowania, 
  • olej do smażenia. 

Sposób wykonania:

Ryż ugotuj do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zdejmij z ognia i ostudź. Możesz alternatywnie użyć ryżu z obiadu z dnia poprzedniego. 

Ziemniaka obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź go i rozgnieć tłuczkiem na gładkie purée. Dodaj je do ryżu i wymieszaj. 

Marchewkę, szalotkę, zieloną fasolkę i papryczkę bardzo drobno posiekaj ostrym nożem lub robotem kuchennym. 

Dodaj warzywa do ryżu razem z mąką ziemniaczaną, drobno posiekanymi liśćmi kolendry, sokiem z cytryny i przyprawami. Całość wymieszaj rękoma do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie potrzeby dodając więcej mąki. 

Na patelni rozgrzej olej. Bierz po garści masy ryżowo-ziemniaczanej i formuj okrągłe, płaskie kotlety. Panieruj je w bułce tartej i kładź na gorącym tłuszczu. 

Smaż kotleciki ryżowe przez 4-5 minut z każdej strony, do ładnego zezłocenia. Po usmażeniu odkładaj je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. 

Gotowe danie podawaj z dodatkiem ulubionego sosu i lekką sałatką. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | ryż | dania główne | dania wegetariańskie | warzywa