Reklama
Reklama

Azjatycki rosół na kurze. Użyte dodatki mocno podkręcają jego smak

Zupa pho ga to prawdziwy rarytas prosto z Wietnamu. Rozgrzewający bulion drobiowy z mięsem z kurczaka powstał w czasach, gdy mało kogo było stać na wołowinę. Azjatycką zupę często porównuje się do polskiego rosołu - też musi być klarowna i sycąca. Główne różnice widoczne są za to w użytych dodatkach.

Zupa pho ga 

Zupa pho ga to klasyczne danie kuchni wietnamskiej, oparte na aromatycznym bulionie drobiowym, pełne wyrazistych smaków i świeżych składników. Jej podstawą jest długo gotowany wywar z kurczaka, wzbogacony o przyprawy takie jak imbir, goździki czy anyż. Do tego dodawane są kawałki miękkiego kurczaka, makaron ryżowy, a także świeże dodatki - cebula, plasterki cytryny czy kolendra, które dodają zupie orzeźwiającej pikanterii. Zupa pho ga to lekkie, choć sycące danie, idealne na każdą porę roku.  

Zupa pho ga - przepis

Składniki:

  • 1,5-2 kg całego kurczak bez podrobów (najlepiej z wolnego wybiegu),
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki sosu rybnego, 
  • łyżka cukru, 
  • 3 garści makaronu ryżowego,
  • kawałek korzenia imbiru (wielkość kciuka), 
  • laska cynamonu, 
  • 4 goździki, 
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • łyżka nasion kolendry, 
  • biała cebula, 
  • cytryna, 
  • ok. 200 g drobiowej wędliny np. z piersi indyka, 
  • liście kolendry lub natka pietruszki do dekoracji, 
  • ewentualnie kilka plasterków papryczki jalapeño, 
  • łyżka oliwy.

Sposób wykonania:

W dużym garnku, w którym będzie gotowała się zupa, rozgrzej oliwę. Następnie wrzuć obrany i posiekany czosnek oraz starty korzeń imbiru. Przesmażaj chwilę, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Wrzuć do garnka całego, choć uprzednio oczyszczonego kurczaka i obsmaż ze wszystkich stron. Dolej wodę (ok. 2 l), sos rybny oraz cukier, a także cynamon, anyż i nasiona kolendry. Gotuj bulion ok. 1,5 godziny na średnim ogniu lub w szybkowarze przez ok. 30 minut.  

W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu, po czym odsącz i umieść w 3 miseczkach. Pokrój cytrynę w plasterki, a cebulę w cienkie piórka lub półplasterki. Umieść cebulę w miseczce, zasyp szczyptą soli, wymieszaj i odstaw, aby lekko zmiękła. Liście kolendry lub natkę pietruszki posiekaj, a drobiową wędlinę pokrój w plasterki, a potem na mniejsze fragmenty. 

Z przygotowanego bulionu wyjmij ugotowanego kurczaka, zdejmij skórę i obierz mięso z kości. Podziel ma kawałki. 

Do miseczek z ryżem dodaj kawałki drobiowej wędliny, ugotowanego kurczaka, plasterek cytryny, plasterki cebuli i zalej gorącym bulionem. Zupę pho ga udekoruj kolendrą lub natką pietruszki i od razu podawaj. Jeśli lubisz pikantniejsze smaki, dorzuć kilka plasterków papryczki jalapeno. 

Zamrożone masło odmrażaj tylko tak. To jedyny bezpieczny sposób

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia azjatycka