Reklama
Reklama

Azjatycki rosół na kurze. Użyte dodatki mocno podkręcają jego smak

Zupa pho ga to prawdziwy rarytas prosto z Wietnamu. Rozgrzewający bulion drobiowy z mięsem z kurczaka powstał w czasach, gdy mało kogo było stać na wołowinę. Azjatycką zupę często porównuje się do polskiego rosołu - też musi być klarowna i sycąca. Główne różnice widoczne są za to w użytych dodatkach.

Zupa pho ga 

Zupa pho ga to klasyczne danie kuchni wietnamskiej, oparte na aromatycznym bulionie drobiowym, pełne wyrazistych smaków i świeżych składników. Jej podstawą jest długo gotowany wywar z kurczaka, wzbogacony o przyprawy takie jak imbir, goździki czy anyż. Do tego dodawane są kawałki miękkiego kurczaka, makaron ryżowy, a także świeże dodatki - cebula, plasterki cytryny czy kolendra, które dodają zupie orzeźwiającej pikanterii. Zupa pho ga to lekkie, choć sycące danie, idealne na każdą porę roku.  

Zupa pho ga - przepis

Składniki:

Reklama
  • 1,5-2 kg całego kurczak bez podrobów (najlepiej z wolnego wybiegu),
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki sosu rybnego, 
  • łyżka cukru, 
  • 3 garści makaronu ryżowego,
  • kawałek korzenia imbiru (wielkość kciuka), 
  • laska cynamonu, 
  • 4 goździki, 
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • łyżka nasion kolendry, 
  • biała cebula, 
  • cytryna, 
  • ok. 200 g drobiowej wędliny np. z piersi indyka, 
  • liście kolendry lub natka pietruszki do dekoracji, 
  • ewentualnie kilka plasterków papryczki jalapeño, 
  • łyżka oliwy.

Sposób wykonania:

W dużym garnku, w którym będzie gotowała się zupa, rozgrzej oliwę. Następnie wrzuć obrany i posiekany czosnek oraz starty korzeń imbiru. Przesmażaj chwilę, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Wrzuć do garnka całego, choć uprzednio oczyszczonego kurczaka i obsmaż ze wszystkich stron. Dolej wodę (ok. 2 l), sos rybny oraz cukier, a także cynamon, anyż i nasiona kolendry. Gotuj bulion ok. 1,5 godziny na średnim ogniu lub w szybkowarze przez ok. 30 minut.  

W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu, po czym odsącz i umieść w 3 miseczkach. Pokrój cytrynę w plasterki, a cebulę w cienkie piórka lub półplasterki. Umieść cebulę w miseczce, zasyp szczyptą soli, wymieszaj i odstaw, aby lekko zmiękła. Liście kolendry lub natkę pietruszki posiekaj, a drobiową wędlinę pokrój w plasterki, a potem na mniejsze fragmenty. 

Z przygotowanego bulionu wyjmij ugotowanego kurczaka, zdejmij skórę i obierz mięso z kości. Podziel ma kawałki. 

Do miseczek z ryżem dodaj kawałki drobiowej wędliny, ugotowanego kurczaka, plasterek cytryny, plasterki cebuli i zalej gorącym bulionem. Zupę pho ga udekoruj kolendrą lub natką pietruszki i od razu podawaj. Jeśli lubisz pikantniejsze smaki, dorzuć kilka plasterków papryczki jalapeno. 

Zamrożone masło odmrażaj tylko tak. To jedyny bezpieczny sposób

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia azjatycka