Azjatycki rosół na kurze. Użyte dodatki mocno podkręcają jego smak
Zupa pho ga to prawdziwy rarytas prosto z Wietnamu. Rozgrzewający bulion drobiowy z mięsem z kurczaka powstał w czasach, gdy mało kogo było stać na wołowinę. Azjatycką zupę często porównuje się do polskiego rosołu - też musi być klarowna i sycąca. Główne różnice widoczne są za to w użytych dodatkach.
Zupa pho ga to klasyczne danie kuchni wietnamskiej, oparte na aromatycznym bulionie drobiowym, pełne wyrazistych smaków i świeżych składników. Jej podstawą jest długo gotowany wywar z kurczaka, wzbogacony o przyprawy takie jak imbir, goździki czy anyż. Do tego dodawane są kawałki miękkiego kurczaka, makaron ryżowy, a także świeże dodatki - cebula, plasterki cytryny czy kolendra, które dodają zupie orzeźwiającej pikanterii. Zupa pho ga to lekkie, choć sycące danie, idealne na każdą porę roku.
Składniki:
- 1,5-2 kg całego kurczak bez podrobów (najlepiej z wolnego wybiegu),
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki sosu rybnego,
- łyżka cukru,
- 3 garści makaronu ryżowego,
- kawałek korzenia imbiru (wielkość kciuka),
- laska cynamonu,
- 4 goździki,
- 3 gwiazdki anyżu,
- łyżka nasion kolendry,
- biała cebula,
- cytryna,
- ok. 200 g drobiowej wędliny np. z piersi indyka,
- liście kolendry lub natka pietruszki do dekoracji,
- ewentualnie kilka plasterków papryczki jalapeño,
- łyżka oliwy.
Sposób wykonania:
W dużym garnku, w którym będzie gotowała się zupa, rozgrzej oliwę. Następnie wrzuć obrany i posiekany czosnek oraz starty korzeń imbiru. Przesmażaj chwilę, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Wrzuć do garnka całego, choć uprzednio oczyszczonego kurczaka i obsmaż ze wszystkich stron. Dolej wodę (ok. 2 l), sos rybny oraz cukier, a także cynamon, anyż i nasiona kolendry. Gotuj bulion ok. 1,5 godziny na średnim ogniu lub w szybkowarze przez ok. 30 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu, po czym odsącz i umieść w 3 miseczkach. Pokrój cytrynę w plasterki, a cebulę w cienkie piórka lub półplasterki. Umieść cebulę w miseczce, zasyp szczyptą soli, wymieszaj i odstaw, aby lekko zmiękła. Liście kolendry lub natkę pietruszki posiekaj, a drobiową wędlinę pokrój w plasterki, a potem na mniejsze fragmenty.
Z przygotowanego bulionu wyjmij ugotowanego kurczaka, zdejmij skórę i obierz mięso z kości. Podziel ma kawałki.
Do miseczek z ryżem dodaj kawałki drobiowej wędliny, ugotowanego kurczaka, plasterek cytryny, plasterki cebuli i zalej gorącym bulionem. Zupę pho ga udekoruj kolendrą lub natką pietruszki i od razu podawaj. Jeśli lubisz pikantniejsze smaki, dorzuć kilka plasterków papryczki jalapeno.
Zamrożone masło odmrażaj tylko tak. To jedyny bezpieczny sposób
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie