Babcia zawsze dodawała to do zupy szczawiowej. Ten smak pamiętam do dziś
Podczas dłuższych spacerów często możemy spotkać na łąkach i przy drogach szczaw oraz pokrzywę. Zwykle nie zwracamy na nie uwagi, a szkoda. Okazuje się, że w tych roślinach kryje się skarbnica witamin oraz minerałów. Ich właściwości zdrowotne sprawią, że będziesz chciał włączyć je do swojej diety. Podpowiadamy, w jaki sposób możesz to zrobić.
Zupa szczawiowa mojej babci jest uwielbiana przez praktycznie każdego członka rodziny. Wykorzystuje do niej nie tylko szczaw, ale również pokrzywę. Przez jej dodatek zupa ma wyjątkowy smak oraz więcej wartości odżywczych. Poznaj przepis, który przekona cię do przygotowania tej potrawy. Odkryj również, dlaczego warto łączyć ze sobą te dwie pospolite rośliny.
Szczaw to roślina, która często jest niedoceniana. Okazuje się jednak, że warto włączyć ją do swojej diety ze względu na unikatowe wartości. W jej składzie znajdziemy witaminy, w tym najwięcej witaminy C, minerały, w tym żelazo, wapń, potas, magnez czy fosfor, flawonoidy oraz garbniki. Szczaw, dzięki nim, ma działanie przeciwzapalne. Skutecznie wzmacnia nasz układ odpornościowy i może pomóc w zapobieganiu rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych. Co więcej, polecany jest w przypadku chorób reumatycznych czy leczeniu przewlekłego trądziku. Szczaw ma także zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Dzięki sporej zawartości błonnika wspomaga działanie jelit i przyspiesza metabolizm. Z kolei garbniki w jego składzie sprawiają, że działa on przeciwbiegunkowo.
Z kolei pokrzywa słynie ze swoich właściwości oczyszczających. Ma działanie moczopędne, przez co wspomaga detoksykację organizmu. Ponadto zawiera sporo żelaza, przez co polecana jest szczególnie osobom, które cierpią na anemię. Pokrzywa wpływa pozytywnie także na skórę i włosy — przeciwdziała łupieżowi i łojotokowi skóry, dzięki czemu jej częste spożywanie może mieć pozytywny wpływ na nasz wygląd.
Zobacz także: Robiłaś już ogórkową z małosolnych? Wypróbuj przepis mojej babci, to majstersztyk
Składniki:
- 3 marchewki,
- średni korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- ok. 10 cm kawałek pora,
- żeberko wędzone,
- 4 średnie ziemniaki,
- 500 g szczawiu,
- 2 garści liści młodej pokrzywy,
- 100 ml śmietanki kremówki 18 proc.,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 pęczek koperku,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie,
- sól,
- 3 jajka.
Zupę rozpoczynamy od przygotowania bulionu. W garnku umieszczamy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki: marchewkę, pietruszkę, seler, por oraz wędzone żeberko. Zalewamy składniki ok. 2 litrami zimnej wody i wstawiamy na wolny ogień. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę. Szczaw i pokrzywę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy twarde łodygi, pozostawiając same liście. Drobno kroimy.
Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy do bulionu ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy przyprawy — kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz sól do smaku. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy szczaw i pokrzywę. Po pięciu minutach dodajemy śmietankę. Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i gotujemy przez ok. 10 minut. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy soli lub pieprzu. W osobnym garnku gotujemy na twardo jajka. Zupę podajemy z ich dodatkiem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność