Soczyste mięso i mnóstwo świeżych warzyw. Przepis na kebab po polsku
Jeśli od czasu do czasu nachodzi cię ochota, by, zamiast tradycyjnego obiadu zjeść fast-food, ten przepis sprawdzi się idealnie. Kebab po polsku to domowa wersja dania z budki, która jest znacznie zdrowsza, a dla wielu osób, z pewnością okaże się też smaczniejsza. Soczyste mięso, porządna porcja warzyw i pełnoziarniste pity sprawią, że z chęcią będziesz częściej przyrządzać tę potrawę, zamiast kupować ją na mieście.
Pita napakowana po brzegi pysznym, aromatycznym kurczakiem i kolorowymi warzywami, to połączenie idealne. Świetnie pasować będzie na obiad lub kolację. Kebab po polsku to smakowite danie, które przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Oprócz piersi z kurczaka znajdziesz tu ogórki, marchew, pomidory, cebulę, oraz smaczny sos czosnkowy. Taka potrawa to nie tylko bomba smaku, ale i porcja witamin i minerałów.
Sprawdź także: Obiad, który zasmakuje wszystkim. Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 2 pity z pełnego ziarna,
- 300 g piersi z kurczaka,
- 1 pomidor rzymski,
- 1 marchewka,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cytryna,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- sól i pieprz do smaku.
Jeśli masz ochotę na wersję na bogato, do kebaba po polsku przygotuj domowe frytki z piekarnika. Wystarczy pokroić ziemniaki w cienkie słupki, oprószyć je ulubionymi przyprawami, dodać odrobinę oliwy i upiec je w piekarniku z termoobiegiem. Wyjdą pyszne i chrupiące.
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Pomidora pokrój w ósemki lub grusze plasterki, ogórka potnij z cienkie plasterki, czerwoną cebulę w piórka, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, a czosnek bardzo drobno posiekaj.
Przygotuj sos. W małej miseczce połącz sok z połowy cytryny, jogurt, oliwę z oliwek i czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka umyj i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podsmaż mięso na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na patelni. Smaż całość przez 1-2 minuty, aż kurczak będzie całkowicie usmażony. Wyłącz ogień i odstaw.
Chlebek podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 10-15 sekund lub w opiekaczu przez 15 sekund. Otwórz je, tworząc kieszonki. Posmaruj środek odrobiną sosu i wkładaj wewnątrz: ogórka, pomidory, czerwoną cebulę, kurczaka i marchewkę. Między kolejnymi warstwami nakładaj po łyżce sosu.
Kebab po polsku podawaj od razu po przyrządzeniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły, a warzywa chrupiące. Nie przechowuj resztek na później. Jeśli pozostały ci jeszcze warzywa, to pitę podgrzewaj i napełniaj bezpośrednio przed zaserwowaniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie, soczyste i bardzo aromatyczne roladki. Obiad gotowy w pół godziny
Ciasto, które wnosi słońce na jesienny stół. Duńczycy wiedzą, jak poprawić sobie humor
Kotlety na piątkowy obiad. Są bardzo lekkie, a przyjemnie sycące