Reklama
Reklama

Soczyste mięso i mnóstwo świeżych warzyw. Przepis na kebab po polsku

Jeśli od czasu do czasu nachodzi cię ochota, by, zamiast tradycyjnego obiadu zjeść fast-food, ten przepis sprawdzi się idealnie. Kebab po polsku to domowa wersja dania z budki, która jest znacznie zdrowsza, a dla wielu osób, z pewnością okaże się też smaczniejsza. Soczyste mięso, porządna porcja warzyw i pełnoziarniste pity sprawią, że z chęcią będziesz częściej przyrządzać tę potrawę, zamiast kupować ją na mieście.

Pita napakowana po brzegi pysznym, aromatycznym kurczakiem i kolorowymi warzywami, to połączenie idealne. Świetnie pasować będzie na obiad lub kolację. Kebab po polsku to smakowite danie, które przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Oprócz piersi z kurczaka znajdziesz tu ogórki, marchew, pomidory, cebulę, oraz smaczny sos czosnkowy. Taka potrawa to nie tylko bomba smaku, ale i porcja witamin i minerałów.

Sprawdź także: Obiad, który zasmakuje wszystkim. Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem

Reklama

Przepis na kebab po polsku

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 2 pity z pełnego ziarna, 
  • 300 g piersi z kurczaka, 
  • 1 pomidor rzymski, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 ogórek szklarniowy, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 cytryna, 
  • 4 łyżki jogurtu greckiego, 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Jeśli masz ochotę na wersję na bogato, do kebaba po polsku przygotuj domowe frytki z piekarnika. Wystarczy pokroić ziemniaki w cienkie słupki, oprószyć je ulubionymi przyprawami, dodać odrobinę oliwy i upiec je w piekarniku z termoobiegiem. Wyjdą pyszne i chrupiące.

Jak zrobić kebab po polsku?

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Pomidora pokrój w ósemki lub grusze plasterki, ogórka potnij z cienkie plasterki, czerwoną cebulę w piórka, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, a czosnek bardzo drobno posiekaj. 

Przygotuj sos. W małej miseczce połącz sok z połowy cytryny, jogurt, oliwę z oliwek i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. 

Kurczaka umyj i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podsmaż mięso na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na patelni. Smaż całość przez 1-2 minuty, aż kurczak będzie całkowicie usmażony. Wyłącz ogień i odstaw. 

Chlebek podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 10-15 sekund lub w opiekaczu przez 15 sekund. Otwórz je, tworząc kieszonki. Posmaruj środek odrobiną sosu i wkładaj wewnątrz: ogórka, pomidory, czerwoną cebulę, kurczaka i marchewkę. Między kolejnymi warstwami nakładaj po łyżce sosu. 

Kebab po polsku podawaj od razu po przyrządzeniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły, a warzywa chrupiące. Nie przechowuj resztek na później. Jeśli pozostały ci jeszcze warzywa, to pitę podgrzewaj i napełniaj bezpośrednio przed zaserwowaniem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Lekkie, soczyste i bardzo aromatyczne roladki. Obiad gotowy w pół godziny

Ciasto, które wnosi słońce na jesienny stół. Duńczycy wiedzą, jak poprawić sobie humor

Kotlety na piątkowy obiad. Są bardzo lekkie, a przyjemnie sycące

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne