Reklama
Reklama

Lekkie, soczyste i bardzo aromatyczne roladki. Obiad gotowy w pół godziny

Kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą to połączenie niezwykle soczystego mięsa z aromatycznym i wyrazistym farszem. Całość skrywa chrupiąca złota panierka, a dzięki pieczeniu zawartość tłuszczów jest w tym daniu minimalna.

Roladki z kurczaka na obiad

Roladki drobiowe to prosty, ale wyjątkowo smaczny pomysł na codzienny obiad. Choć wyglądają efektownie, ich przygotowanie nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni - wystarczy tylko odrobina pomysłowości. Można je faszerować na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie nudzą. Doskonale sprawdzają się nadzienia z warzyw, serów czy ziół, które nie tylko dodają smaku, ale też wartości odżywczych. Farsz z pieczarek dostarcza białka roślinnego, a z papryką i ziołami - witamin oraz antyoksydantów. Jednym z najpyszniejszych i najzdrowszych połączeń jest nadzienie ze szpinaku, mozzarelli i suszonych pomidorów. To trio dodaje energii, wspiera odporność i sprawia, że mięso staje się niezwykle soczyste. 

Reklama

Kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą - przepis

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka, 
  • 120 g sera mozzarella, 
  • 50 g suszonych pomidorów, 
  • 50 g młodego szpinaku, 
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Panierka: 

  • jajko, 
  • 100 g bułki tartej, 

Dodatkowo: 

  • olej do spryskania. 

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka rozetnij wzdłuż, nie przecinając do końca. Otwórz je i umieść między dwoma kawałkami folii spożywczej. Rozbij je na taką samą grubość za pomocą tłuczka do mięsa. 

Dopraw mięso z obu stron solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Na plastrach rozłóż równomiernie krojony lub siekany ser mozzarella, suszone pomidory oraz świeży szpinak. 

Zwiń roladki z kurczaka, zabezpieczając je wykałaczkami. W razie potrzeby dopraw je do smaku z wierzchu dodatkowymi przyprawami. 

Do jednej miski wbij jajko, a do drugiej wsyp bułkę tartą. Kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą panieruj najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Jeśli chcesz, żeby roladki były dietetyczne, pomiń ten krok.

Gotowe roladki połóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut, sprawdzając po tym czasie, czy mięso jest gotowe. 

Po upieczeniu wyjmij wykałaczki i podawaj danie na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Dobrze pasuje z lekką surówką i dodatkiem skrobiowym. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto, które wnosi słońce na jesienny stół. Duńczycy wiedzą, jak poprawić sobie humor

Soczyste mięso i mnóstwo świeżych warzyw. Przepis na kebab po polsku

Kotlety na piątkowy obiad. Są bardzo lekkie, a przyjemnie sycące

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | dania główne | roladki