Babcie w PRL-u robiły bez przerwy, bo było tanio i szybko. Z dobrą omastą smakują nieziemsko
W czasach PRL-u sklepowe półki świeciły pustkami, więc ogromną rolę w codziennym żywieniu miała pomysłowość gospodyń - potrawy takie jak żelazne kluski były ratunkiem na mały i większy głód. Niezwykle proste, tanie i sycące, a z dodatkiem omasty wyjątkowo pyszne. Wspomnienie tego dania wywołuje uśmiech i skłania do kuchennych eksperymentów.
Kuchnia PRL-u - to wspomnienie wśród wielu osób wywołuje nostalgię, ale trzeba pamiętać, że była to też niejako szkoła przetrwania. Aby przygotować coś sycącego i smacznego często gospodynie musiały naprawdę się postarać, a ich kreatywność nie miała granic. Wśród ulubionych dań prym wiodły żelazne kluski, znane także jako szare kluski.
Nie znajdziemy ich w menu większości ekskluzywnych restauracji, ale ten smak zna doskonale każdy, kto dorastał w PRL-u.
Kluski żelazne to potrawa regionalna pochodząca z województwa łódzkiego. Skąd taka nazwa? Chodzi o ich barwę po ugotowaniu. Są też nieco twardsze niż typowe kopytka, robione na różne sposoby - z mąki, ziemniaków, jajka, odrobiny soli. Oczywiście każda gospodyni miała swoje sposoby i przepis ulegał drobnym modyfikacjom, ale cel był oczywisty. Miało być maksymalnie prosto, tanio i smacznie.
Hitem były zwłaszcza żelazne kluski z pyszną omastą z cebuli, niekiedy z dodatkiem mięsa.
Dzisiaj czasy zmieniły się, możemy korzystać ze znacznie większej ilości składników, ale proste dania z PRL-u wracają do łask - właśnie dlatego na stołach coraz częściej możemy zauważyć także takie kluski.
Może i ty chcesz zrobić żelazne kluski? Sprawdź ten prosty przepis - zawsze się udaje.
Lista składników:
- 500 g ziemniaków mącznych,
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki soli.
Dodatkowo (do gotowania):
- olej,
- sól.
Ziemniaki obierz, następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach, odstaw na sitko aby pozbyć się nadmiaru wody. Pod spodem podłóż naczynie gdzie będzie zbierać się woda ze skrobią.
Po około 20 minutach dokładnie odciśnij ziemniaki, przełóż je do miski.
Z naczynia ze ściekającą wodą odlej wodę, a zgromadzoną skrobię dodaj do miski z ziemniakami.
Do ziemniaczanej masy dodaj obie mąki, sól i jajko. Wyrób zwarte, kleiste ciasto.
W większym garnku zagotuj wodę z dodatkiem oleju i soli.
Ciasto nabieraj łyżką i formuj kluski - kładź je na wrzątek i gotuj przez 5-7 minut od wypłynięcia.
Kluski żelazne podawaj z omastą z cebulą i mięsem (opcjonalnie).
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ogórki po królewsku są wyjątkowe. Podaj je z pasztetem na pajdzie świeżego pieczywa
Miękkie, maślane, smakuje jak wakacyjna beztroska. Domownicy będą się kłócić o ostatni kawałek
Zawsze robię na zapas, bo jest lepsza od keczupu. Smak i aromat ma niepowtarzalny