Reklama
Reklama

Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku

Babka to ciasto, które w trakcie Wielkanocy króluje na świątecznym stole. Okazuje się, że istnieje wiele wariantów rzeczonego wypieku. Jednym z nich jest budino di ricotta, czyli włoska babka deserowa. Przygotowany na bazie serka ricotta przysmak z pewnością zasmakuje twoim gościom. Jak zrobić budino di ricotta? Sprawdź przepis.

Budino di ricotta – włoska babka deserowa

Budino di ricotta to włoski deser, który może przywodzić na myśl pudding. Ów wypiek przyrządza się między innymi z sera ricotta. W zależności od konkretnej receptury, w budino di ricotta znajdziemy również rodzynki bądź owoce w syropie (na przykład brzoskwinie). Ciasto jest delikatne, kremowe i dosłownie rozpływa się w ustach. 

Chcąc zaskoczyć gości podczas Świąt Wielkanocnych, warto przygotować budino di ricotta. Ten włoski specjał to doskonała alternatywa dla tradycyjnej babki – na świątecznym stole okaże się prawdziwym hitem.

Przeczytaj też: Ta babka zachwyci nawet teściową. Wygląda i smakuje wybornie, robi się szybciutko

Reklama

Włoska babka z ricotty – przepis

Przygotowanie włoskiej babki deserowej nie jest skomplikowane. Z wykonaniem przepisu powinny poradzić sobie nawet te osoby, które nigdy wcześniej nie przyrządzały tego rodzaju wypieków. Jakie składniki będą potrzebne? Oto lista: 

  • 500 g serka ricotta;
  • 90 g cukru (mniej więcej połowa szklanki);
  • 50 g skrobi ziemniaczanej (mniej więcej dwie łyżki); 
  • 3 jajka; 
  • szczypta soli; 
  • starta skórka z cytryny; 
  • 60 g rodzynek; 
  • 1 puszka mandarynek w syropie; 
  • nieco masła do natłuszczenia formy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw bierzemy się za przygotowanie składników. Serek ricotta odsączamy i blendujemy na gładką masę. Z kolei mandarynki również odsączamy i tniemy na mniejsze kawałeczki. Rodzynki parzymy. 
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy startą skórkę z cytryny i skrobię. Z kolei białka ubijamy na sztywno. 
  3. Utarte z cukrem żółtka mieszamy z przygotowanymi wcześniej rodzynkami i mandarynkami. Dodajemy ubite białka i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. 
  4. Przygotowujemy formę na babkę. Najpierw natłuszczamy ją za pomocą masła, a następnie wlewamy do niej przyrządzoną wcześniej masę. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160-170 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut. W praktyce każdy piekarnik jest inny – wobec tego w niektórych przypadkach można wydłużyć czas pieczenia. Należy na bieżąco obserwować i sprawdzać (na przykład za pomocą drewnianego patyczka), czy wypiek jest już gotowy. 

Budino di ricotta można serwować na zimno. Przed podaniem dobrze jest udekorować ją za pomocą startej skórki cytryny. Ów nietuzinkowy deser doskonale odnajdzie się na wielkanocnym stole. Z pewnością zasmakuje twoim gościom – z tego względu warto go przygotować.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: babka | desery