Reklama
Reklama

Szlachecka zupa grzybowa. Tak sycąca, że wystarczy za cały obiad

Podczas szlacheckich uczt stół zawsze musiał być suto zastawiony. Kuchnia staropolska opierała się na użyciu łatwo dostępnych, ale sycących składników. Właśnie dlatego szlachecka zupa grzybowa to połączenie wielu warzyw i aromatycznych skarbów lasu.

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkową zupę grzybową, to świetnie trafiłeś. Z tego przepisu wychodzi niezwykle aromatyczna i bardzo treściwa.

Szlachecka zupa grzybowa - skład

Szlachecka zupa grzybowa to wyjątkowe danie, które łączy prostotę przygotowania z bogactwem smaku. Kuchnia szlachecka słynęła z używania najlepszej jakości składników i dbałości o szczegóły, a ta zupa jest tego najlepszym przykładem. 

Świeże grzyby, aromatyczny bulion i sycąca kasza gryczana tworzą pyszną i pożywną kompozycję. Zupa podana z kleksem gęstej śmietany i posiekaną natką pietruszki staje się prawdziwym rarytasem na stole. Aby zaoszczędzić czas, możesz ugotować bulion dzień przed przygotowaniem zupy. Wtedy nabierze jeszcze więcej zapachu i smaku.

Szlachecka zupa grzybowa - przepis

Składniki:

Bulion: 

  • 50 g grzybów suszonych 
  • 3 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • 1/2 korzenia selera 
  • cebula 
  • 2 kulki ziela angielskiego 
  • liść laurowy 
  • sól 
  • ewentualnie 200 g porcji rosołowej lub wołowiny z kością 

Zupa grzybowa: 

  • ok. 300 g świeżych grzybów leśnych 
  • 100 g kaszy gryczanej 
  • marchewka 
  • cebulka lub kawałek pora 
  • ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oliwy lub masła 
  • liść laurowy 
  • sól, czarny pieprz 
  • śmietana do zup i posiekana natka pietruszki - do podania 

Sposób wykonania:

W zależności od tego, czy chcesz wykonać bulion grzybowy czy mięsno-grzybowy, użyj lub pomiń mięso. Na początku pracy namocz suszone grzyby w wodzie i zostaw na kilka godzin lub na noc. Następnie w wodzie, w której się moczyły ugotuj je i odstaw. Mięso umyj, osusz, włóż do dużego garnka, zalej wodą, dorzuć liść laurowy i ziele angielskie, po czym gotuj ok. 30 minut, zdejmując powstałą podczas gotowania pianę (jeśli chcesz wykonać wywar warzywny, pomiń ten krok i od razu wrzuć warzywa do zimnej wody). Następnie dodaj obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, seler i opaloną nad ogniem cebulę. Gotuj bulion na średnim ogniu do miękkości warzyw. Na koniec wlej ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały i dopraw bulion solą oraz czarnym pieprzem. Zagotuj i odstaw. 

Surowe grzyby dokładnie oczyść i pokrój w plasterki. Możesz użyć borowików, podgrzybków, kurek albo część grzybów leśnych zastąpić pieczarkami czy boczniakami. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozgrzej masło lub olej, wrzuć obraną i posiekaną cebulkę, a gdy będzie błyszcząca, dorzuć pokrojone grzyby, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś ok. 5 minut, a w razie potrzeby dolej odrobinę wody. Dodaj opłukaną i odsączoną kaszę i przesmażaj, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Wlej do garnka czysty (przelany przez sito) bulion, dodaj liść laurowy i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż kasza będzie miękka. Na koniec dopraw zupę czarnym pieprzem i solą.  

Szlachecką zupę grzybową wykładaj do talerzy, udekoruj kleksem gęstej śmietany i posiekaną natką pietruszki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | grzyby