Bananowa krówka bez pieczenia. Goście na pewno poproszą o dokładkę
Proste ciasto na zimno, do którego nie trzeba nawet rozgrzewać piekarnika, to najlepszy przepis na deser dla zabieganych lub tych nieprzepadających za długotrwałym staniem w kuchni. Bananowa krówka bez pieczenia wychodzi zarazem aksamitna, jak i nieco chrupiąca. Już mała porcja zaspokoi ochotę na słodkie co nieco.
Bananowa krówka bez pieczenia to deser, który rozkocha od pierwszego kęsa. Warstwy herbatników, kajmak z orzechami, kremowa budyniowo-bananowa masa i chmurka śmietankowego kremu na wierzchu brzmią jak marzenie. Posypka z płatków migdałowych dodaje chrupkości i nutki elegancji. Przygotowanie jest szybkie, bez włączania piekarnika - idealne, gdy chcesz oczarować gości bez większego wysiłku. Zrób to ciasto raz, a stanie się hitem każdej imprezy.
Składniki:
Spód i przełożenie:
- 3 duże paczki herbatników (każda paczka po 24 sztuki),
- 400 g masy kajmakowej w puszce,
- 100 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych (bez soli), nerkowców lub migdałów.
Krem budyniowy:
- 2 żółtka,
- 3 budynie waniliowe,
- 750 ml mleka,
- 3-4 łyżki cukru,
- 200 g masła,
- 2 duże banany,
- kilka kropli soku z cytryny.
Krem śmietanowy:
- 400 ml śmietanki kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
- 100 g płatków migdałowych.
Sposób wykonania:
Pracę zacznij od przygotowania budyniu do kremu budyniowego. Do garnka wlej ok. 500 ml mleka, dosyp cukier i zacznij podgrzewać (w międzyczasie cukier powinien się rozpuścić). W misce umieść resztę mleka, żółtka i proszek budyniowy, po czym roztrzep trzepaczką. Na gotujące mleko wlej budyniową mieszaninę i energicznie mieszaj, aby powstał gęsty, kremowy budyń. Wyłącz palnik pod garnkiem, przykryj rondelek pokrywką lub talerzykiem i odstaw do ostudzenia.
W tym czasie złóż pierwszą warstwę ciasta. Wysmaruj blaszkę (22x33 cm) masłem i ułóż na jej dnie warstwę herbatników. Wstaw puszkę z kajmakiem do garnka z gorącą wodą i potrzymaj kilka minut. Dzięki temu masa krówkowa będzie miększa i wygodniejsza w obróbce. Bardzo drobno posiekaj lub zmiel orzechy bądź migdały i wsyp je do kajmaku. Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż na herbatniki i równo rozprowadź. Na kajmak wyłóż kolejną warstwę herbatników i wstaw blaszkę do lodówki.
Gdy budyń wystygnie, przygotuj masę. Banany rozgnieć widelcem, zblenduj lub przetrzyj przez gęste sitko i od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Możesz także użyć liofilizowanych (nie suszonych, ponieważ są wyjątkowo twarde) bananów, zmielić je w młynku do kawy na proszek i dodać do masy. Smak będzie wyjątkowo intensywny, a masa będzie bardziej jednorodna. Miękkie masło utrzyj na puszysty krem, po czym dodawaj (po łyżce) zimny budyń, miksując po dodaniu każdej porcji. Na koniec dodaj purée bananowe lub proszek z liofilizowanych bananów i wymieszaj łyżką. Wyłóż masę bananowo-budyniową na warstwę herbatników, wyrównaj powierzchnię i przykryj kolejną warstwą herbatników. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie wyjmij z lodówki śmietanę kremówkę i ubij na wysokich obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania utrwal cukrem pudrem. W osobnej misce utrzyj serek mascarpone, ostrożnie połącz ze sobą obie masy i delikatnie wymieszaj. Wyłóż śmietanowy krem na masę budyniowo-bananową i równo rozprowadź. Ponownie wstaw blachę do lodówki na porządne schłodzenie na 4 godziny.
Bananową krówkę bez pieczenia podawaj zawsze schłodzoną i posyp płatkami migdałów przed krojeniem poszczególnych porcji. Płatki migdałowe mogą być świeże lub lekko podprażone na patelni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia