Bardzo łatwy przepis, możesz dodać do niego krem i zaszaleć. Czekoladowe ciasto migdałowe
Czekoladowe ciasto migdałowe jest wilgotne jak brownie, a lekkie jak klasyczny murzynek. Możesz potraktować je jako bazę do ciasta z kremem i owocami albo po prostu oblać sosem czekoladowym. Palce lizać.
Proste wypieki często są najlepsze - przykładem tego jest to czekoladowe ciasto migdałowe. Nie napracujesz się przy nim, a wszyscy będą się zajadać do kawy i herbaty. To także bardzo dobry przepis, gdy poszukujesz bazy do deseru - śmiało możesz na przykład zaimprowizować z tym ciastem, ozdabiając kremem i ulubionymi owocami.
Składniki:
- 150 g blanszowanych migdałów,
- 90 g mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 150 ml mleka,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 75 g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 jajka,
- 75 g brązowego cukru,
- 35 ml śmietany kremówki (30%),
- cukier puder.
Przesiej do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Zmiel migdały na proszek i wmieszaj w produkty sypkie.
Wlej do rondelka mleko. Podgrzej i roztop w nim 150 g pokruszonej czekolady i masło. Wymieszaj na gładki sos. Odstaw do wystudzenia. Wmieszaj w sos ekstrakt waniliowy.
Utrzyj jajka (ogrzane do temperatury pokojowej) z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli wlej do masy przestudzony sos czekoladowy. Wyłącz mikser. Partiami dodaj do masy produkty sypkie. Delikatnie mieszaj szpatułą – tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 30 minut – do tzw. suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie do wystudzenia.
Roztop w rondelku resztę czekolady z dodatkiem śmietany kremówki. Wymieszaj na jednolity sos. Oprósz przestudzone ciasto cukrem pudrem i udekoruj płynnym sosem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce, by sos stężał.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach
Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka
Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża