Reklama
Reklama

Bardzo łatwy przepis, możesz dodać do niego krem i zaszaleć. Czekoladowe ciasto migdałowe

Czekoladowe ciasto migdałowe jest wilgotne jak brownie, a lekkie jak klasyczny murzynek. Możesz potraktować je jako bazę do ciasta z kremem i owocami albo po prostu oblać sosem czekoladowym. Palce lizać.

Proste wypieki często są najlepsze - przykładem tego jest to czekoladowe ciasto migdałowe. Nie napracujesz się przy nim, a wszyscy będą się zajadać do kawy i herbaty. To także bardzo dobry przepis, gdy poszukujesz bazy do deseru - śmiało możesz na przykład zaimprowizować z tym ciastem, ozdabiając kremem i ulubionymi owocami.

Czekoladowe ciasto migdałowe - lista składników

Składniki:

  • 150 g blanszowanych migdałów,  
  • 90 g mąki pszennej, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 150 ml mleka, 
  • 200 g  gorzkiej czekolady, 
  • 75 g masła, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 3 jajka,  
  • 75 g brązowego cukru,  
  • 35 ml śmietany kremówki (30%), 
  • cukier puder. 

Czekoladowe ciasto migdałowe - przepis

Przesiej do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Zmiel migdały na proszek i wmieszaj w produkty sypkie. 

Wlej do rondelka mleko. Podgrzej i roztop w nim 150 g pokruszonej czekolady i masło. Wymieszaj na gładki sos. Odstaw do wystudzenia. Wmieszaj w sos ekstrakt waniliowy. 

Utrzyj jajka (ogrzane do temperatury pokojowej) z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli wlej do masy przestudzony sos czekoladowy. Wyłącz mikser. Partiami dodaj do masy produkty sypkie. Delikatnie mieszaj szpatułą – tylko do połączenia składników. 

Przelej ciasto do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 30 minut – do tzw. suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie do wystudzenia. 

Roztop w rondelku resztę czekolady z dodatkiem śmietany kremówki. Wymieszaj na jednolity sos. Oprósz przestudzone ciasto cukrem pudrem i udekoruj płynnym sosem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce, by sos stężał. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach

Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka

Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża

INTERIA.PL