Reklama
Reklama

Bardzo sycące, mój dziadek jadł po ciężkim dniu pracy. Przepyszne pierogi kolejarskie

Pierogi kolejarskie to pożywne, mięsne danie – w sam raz po długim dniu pracy. Przygotuj je, wykorzystując mięso i warzywa z rosołu - nic się nie zmarnuje, a efekt będzie smakowity.

To danie, które idealnie sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób, które dużo pracują i potrzebują solidnie się najeść. Pierogi kolejarskie nasycą i dodadzą energii na długo.

Pierogi kolejarskie - przepis

Składniki na farsz: 

  • 500 g mięsa wołowego (np. szponder), 
  • 1 marchewka,  
  • 1 mała pietruszka, 
  • odrobina rosołu, 
  • sól, mielony pieprz (do smaku). 

Składniki na ciasto: 

Reklama
  • 500 g mąki (typ 450), 
  • około 250 ml gorącej wody, 
  • 50 g miękkiego masła,  
  • pół łyżeczki soli. 

Składniki na okrasę: 

  • 100 g boczku wędzonego, 
  • 1 duża cebula. 

Pierogi kolejarskie - lista składników

Przygotuj ciasto na pierogi. Przesiej mąkę z solą do dużej miski. Stopniowo dodaj do niej gorącą wodę (powinna mieć około 70-80°C) i masło. Najpierw mieszaj powstające ciasto łyżką (by się nie poparzyć), a na koniec zagnieć dłonią. Ciasto nie może kleić się do rąk, ale powinno mieć miękką, gładką konsystencję. 

Wyreguluj ją ilością wody. Gotowe ciasto podziel na 2 porcje i odłóż na pół godziny (owiń folią, by nie wysychało). Zmiel mięso i warzywa z rosołu maszynką do mięsa przez sitko o drobnych oczkach. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj trochę rosołu (tak, by farsz był soczysty, ale zachował zwartą konsystencję). 

Przygotuj okrasę do pierogów. Pokrój drobno boczek i wysmaż na patelni. Dołóż pokrojoną cebulę i smaż, aż się zarumieni. 

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj porcję ciasta na cienki placek. Z pomocą szklanki wytnij z niego kółka. Na każdym ułóż niewielką porcję farszu i szczelnie zalep brzegi. Ponownie zagnieć i rozwałkuj ciasto, które pozostało. Wykorzystaj w ten sposób całe ciasto i farsz. 

Gotowe pierogi wkładaj partiami do osolonego wrzątku. Gotuj przez 2-3 minuty od chwili, gdy pierogi wypłyną na powierzchnie wody. Odcedzone pierogi  podawaj z okrasą z boczku i cebuli. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bez tego składnika wielkanocny żurek jest słaby. Według Makłowicza to "nędzny żureczek”

Szybki obiad na Wielki Piątek. Postny, ale nasyci na cały dzień

Ta babka zachwyci nawet teściową. Wygląda i smakuje wybornie, robi się szybciutko

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi