Bardzo sycące, mój dziadek jadł po ciężkim dniu pracy. Przepyszne pierogi kolejarskie
Pierogi kolejarskie to pożywne, mięsne danie – w sam raz po długim dniu pracy. Przygotuj je, wykorzystując mięso i warzywa z rosołu - nic się nie zmarnuje, a efekt będzie smakowity.
To danie, które idealnie sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób, które dużo pracują i potrzebują solidnie się najeść. Pierogi kolejarskie nasycą i dodadzą energii na długo.
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa wołowego (np. szponder),
- 1 marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- odrobina rosołu,
- sól, mielony pieprz (do smaku).
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki (typ 450),
- około 250 ml gorącej wody,
- 50 g miękkiego masła,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na okrasę:
- 100 g boczku wędzonego,
- 1 duża cebula.
Przygotuj ciasto na pierogi. Przesiej mąkę z solą do dużej miski. Stopniowo dodaj do niej gorącą wodę (powinna mieć około 70-80°C) i masło. Najpierw mieszaj powstające ciasto łyżką (by się nie poparzyć), a na koniec zagnieć dłonią. Ciasto nie może kleić się do rąk, ale powinno mieć miękką, gładką konsystencję.
Wyreguluj ją ilością wody. Gotowe ciasto podziel na 2 porcje i odłóż na pół godziny (owiń folią, by nie wysychało). Zmiel mięso i warzywa z rosołu maszynką do mięsa przez sitko o drobnych oczkach. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj trochę rosołu (tak, by farsz był soczysty, ale zachował zwartą konsystencję).
Przygotuj okrasę do pierogów. Pokrój drobno boczek i wysmaż na patelni. Dołóż pokrojoną cebulę i smaż, aż się zarumieni.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj porcję ciasta na cienki placek. Z pomocą szklanki wytnij z niego kółka. Na każdym ułóż niewielką porcję farszu i szczelnie zalep brzegi. Ponownie zagnieć i rozwałkuj ciasto, które pozostało. Wykorzystaj w ten sposób całe ciasto i farsz.
Gotowe pierogi wkładaj partiami do osolonego wrzątku. Gotuj przez 2-3 minuty od chwili, gdy pierogi wypłyną na powierzchnie wody. Odcedzone pierogi podawaj z okrasą z boczku i cebuli.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom
Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie