Bardzo sycące, mój dziadek jadł po ciężkim dniu pracy. Przepyszne pierogi kolejarskie
Pierogi kolejarskie to pożywne, mięsne danie – w sam raz po długim dniu pracy. Przygotuj je, wykorzystując mięso i warzywa z rosołu - nic się nie zmarnuje, a efekt będzie smakowity.
To danie, które idealnie sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób, które dużo pracują i potrzebują solidnie się najeść. Pierogi kolejarskie nasycą i dodadzą energii na długo.
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa wołowego (np. szponder),
- 1 marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- odrobina rosołu,
- sól, mielony pieprz (do smaku).
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki (typ 450),
- około 250 ml gorącej wody,
- 50 g miękkiego masła,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na okrasę:
- 100 g boczku wędzonego,
- 1 duża cebula.
Przygotuj ciasto na pierogi. Przesiej mąkę z solą do dużej miski. Stopniowo dodaj do niej gorącą wodę (powinna mieć około 70-80°C) i masło. Najpierw mieszaj powstające ciasto łyżką (by się nie poparzyć), a na koniec zagnieć dłonią. Ciasto nie może kleić się do rąk, ale powinno mieć miękką, gładką konsystencję.
Wyreguluj ją ilością wody. Gotowe ciasto podziel na 2 porcje i odłóż na pół godziny (owiń folią, by nie wysychało). Zmiel mięso i warzywa z rosołu maszynką do mięsa przez sitko o drobnych oczkach. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj trochę rosołu (tak, by farsz był soczysty, ale zachował zwartą konsystencję).
Przygotuj okrasę do pierogów. Pokrój drobno boczek i wysmaż na patelni. Dołóż pokrojoną cebulę i smaż, aż się zarumieni.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj porcję ciasta na cienki placek. Z pomocą szklanki wytnij z niego kółka. Na każdym ułóż niewielką porcję farszu i szczelnie zalep brzegi. Ponownie zagnieć i rozwałkuj ciasto, które pozostało. Wykorzystaj w ten sposób całe ciasto i farsz.
Gotowe pierogi wkładaj partiami do osolonego wrzątku. Gotuj przez 2-3 minuty od chwili, gdy pierogi wypłyną na powierzchnie wody. Odcedzone pierogi podawaj z okrasą z boczku i cebuli.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Bez tego składnika wielkanocny żurek jest słaby. Według Makłowicza to "nędzny żureczek”
Szybki obiad na Wielki Piątek. Postny, ale nasyci na cały dzień
Ta babka zachwyci nawet teściową. Wygląda i smakuje wybornie, robi się szybciutko