Bez "pustych kalorii" i niezdrowych tłuszczów. Taki popcorn warto zajadać
Jeśli zależy ci na utrzymaniu szczupłej figury i zapewnieniu sobie dobrego samopoczucia, to powinieneś dbać o to, co jesz. Wcale nie musi to jednak oznaczać wyrzeczeń - wciąż możesz sięgać po przekąski pomiędzy posiłkami, ale tylko po te zdrowe i pełnowartościowe. Takim przysmakiem jest m.in. popcorn z kalafiora. Sprawdź, jak go zrobić.
Niemal wszyscy uwielbiamy takie słone przekąski, jak chipsy czy popcorn. Niestety, nie należą one do najzdrowszych. Szczerze mówiąc - warto unikać ich w diecie, bo są źródłem tzw. "pustych kalorii" i niezdrowych tłuszczów. Jeśli należysz do osób, dla których rezygnacja z takich smakołyków to spore wyrzeczenie, zainteresuj się ich alternatywą. Taki jest na przykład "popcorn" z kalafiora. Oczywiście z popcornem serwowanym w multipleksach łączy go tylko wygląd, ale jest o wiele zdrowszy i znakomicie nadaje się na słoną przekąskę do oglądania telewizji.
Składniki:
- kalafior,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki drobno startego parmezanu,
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- 2 łyżeczki curry,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól (do smaku).
Sposób wykonania:
Oczyść kalafior, usuń z niego liście i głąb. Podziel kalafior na małe różyczki (wielkości popcornu). Tak przygotowane warzywo zblanszuj na parze (przez około 3-4 minuty) i przelej na durszlaku zimną wodą. Osusz.
Wymieszaj mąkę kukurydzianą z curry, czosnkiem i solą. Przełóż kalafior do miski. Dodaj oliwę i delikatnie wymieszaj - tak, by rozprowadzić ją równomiernie po różyczkach kalafiora. Następnie oprósz mieszaniną przypraw i parmezanem. Ponownie wymieszaj.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Rozsyp na niej równomiernie różyczki kalafiora. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz przez około 20-25 minut. W trakcie pieczenia potrząśnij blachą, by przewrócić różyczki kalafiora na drugą stronę. Popcorn z kalafiora podawaj gorący.
Lubisz te orzechowe czekoladki? Zamiast kupować, Ferrero Rocher zrób domu
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie