Reklama
Reklama

Bez "pustych kalorii" i niezdrowych tłuszczów. Taki popcorn warto zajadać

Jeśli zależy ci na utrzymaniu szczupłej figury i zapewnieniu sobie dobrego samopoczucia, to powinieneś dbać o to, co jesz. Wcale nie musi to jednak oznaczać wyrzeczeń - wciąż możesz sięgać po przekąski pomiędzy posiłkami, ale tylko po te zdrowe i pełnowartościowe. Takim przysmakiem jest m.in. popcorn z kalafiora. Sprawdź, jak go zrobić.

Zapomnij o fast foodzie

Niemal wszyscy uwielbiamy takie słone przekąski, jak chipsy czy popcorn. Niestety, nie należą one do najzdrowszych. Szczerze mówiąc - warto unikać ich w diecie, bo są źródłem tzw. "pustych kalorii" i niezdrowych tłuszczów. Jeśli należysz do osób, dla których rezygnacja z takich smakołyków to spore wyrzeczenie, zainteresuj się ich alternatywą. Taki jest na przykład "popcorn" z kalafiora. Oczywiście z popcornem serwowanym w multipleksach łączy go tylko wygląd, ale jest o wiele zdrowszy i znakomicie nadaje się na słoną przekąskę do oglądania telewizji. 

Jak zrobić popcorn z kalafiora?

Składniki:

  • kalafior,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki drobno startego parmezanu, 
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej, 
  • 2 łyżeczki curry, 
  • łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • sól (do smaku). 

Sposób wykonania:

Oczyść kalafior, usuń z niego liście i głąb. Podziel kalafior na małe różyczki (wielkości popcornu). Tak przygotowane warzywo zblanszuj na parze (przez około 3-4 minuty) i przelej na durszlaku zimną wodą. Osusz.

Wymieszaj mąkę kukurydzianą z curry, czosnkiem i solą. Przełóż kalafior do miski. Dodaj oliwę i delikatnie wymieszaj - tak, by rozprowadzić ją równomiernie po różyczkach kalafiora. Następnie oprósz mieszaniną przypraw i parmezanem. Ponownie wymieszaj.

Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Rozsyp na niej równomiernie różyczki kalafiora. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz przez około 20-25 minut. W trakcie pieczenia potrząśnij blachą, by przewrócić różyczki kalafiora na drugą stronę. Popcorn z kalafiora podawaj gorący. 

Lubisz te orzechowe czekoladki? Zamiast kupować, Ferrero Rocher zrób domu

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | dodatki