Lubisz te orzechowe czekoladki? Zamiast kupować, Ferrero Rocher zrób domu
Szukasz pomysłu na wspólne spędzenia czasu z najmłodszymi? Zaproponuj im wspólne przygotowywanie domowych słodkości, formowanie ich z użyciem czekolady i orzechów może być świetną frajdą. Przepis jest naprawdę prosty do odtworzenia, dlatego nie czekaj i zabierz się za domowe ferrero rocher. Wszystkie łasuchy będą zachwycone.
Uwielbiasz czekoladki z orzechami? Często je kupujesz? Przygotuj domowe Ferrero Rocher samodzielnie i ciesz się z pysznych słodkości. Masę przygotujesz ze słodkiej śmietanki, czekolady mlecznej i kremu orzechowo-kakaowego. Wierzch słodyczy oblej mleczną czekoladą z dodatkiem orzechów laskowych, po wystygnięciu zastygną i utworzą chrupiącą skorupkę. Obiecujemy, będzie przepysznie.
Sprawdź także: Nie kupuj, zrób w domu. Bazą deseru jest bardzo tani składnik
Nie wszyscy wiedzą, że te słodkie czekoladki pochodzą z Włoch. Z tym przepisem, możesz zrobić je we własnej kuchni.
Masa czekoladowo-orzechowa:
- 90 g kremu czekoladowego (np. nutella),
- 70 g śmietanki 36 proc.,
- 60 g czekolady mlecznej,
- 40 g masła w temperaturze pokojowej,
- 15-20 orzechów laskowych.
Dodatkowo:
- 150 g czekolady mlecznej,
- 100 g orzechów laskowych.
Przygotuj najpierw czekoladowo-orzechową masę. Zarówno krem, jak i posiekaną czekoladę umieść w rondelku. Podgrzej delikatnie, aby się zrobiła rozpuszczona masa. W drugim małym rondelku podgrzej śmietanę aż do wrzenia. Wtedy dodaj przygotowaną wcześniej masę i wymieszaj. Nie podgrzewaj. Dodaj masło i krótko wymieszaj aż do połączenia składników. Przełóż całość do miski i umieść w lodówce na około godzinę.
W tym czasie garść orzechów upraż na suchej patelni albo w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut aż będą lekko przypieczone.
Wyciągnij masę czekoladową, przełóż do rękawa i wyciśnij z niego około 15-18 małych części, obtaczając dokładnie każdy orzech laskowy. Kształt nie ma znaczenia. Przełóż do lodówki, dość ostrożnie, każdy kawałek osobno. Schładzaj około godziny.
Po tym czasie z wyciśniętej masy i orzecha uformuj kulki. Ponownie przełóż do schłodzenia na 2 godziny.
Teraz przygotuj warstwę zewnętrzną. Rozpuść czekoladę mleczną w kąpieli wodnej. Posiekaj drobno orzechy laskowe. Wyciągnij mocno schłodzone kulki z lodówki, a następnie pokryj je roztopioną czekoladą i obtocz w orzechach laskowych. Zostaw aż warstwa zaschnie.
Przed podaniem możesz schłodzić domowe ferrero rocher w lodówce przez około 15 minut.
Placuszek jak od babuni. Znani youtuberzy zrobili placki ziemniaczane
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie