Reklama
Reklama

Lubisz te orzechowe czekoladki? Zamiast kupować, Ferrero Rocher zrób domu

Szukasz pomysłu na wspólne spędzenia czasu z najmłodszymi? Zaproponuj im wspólne przygotowywanie domowych słodkości, formowanie ich z użyciem czekolady i orzechów może być świetną frajdą. Przepis jest naprawdę prosty do odtworzenia, dlatego nie czekaj i zabierz się za domowe ferrero rocher. Wszystkie łasuchy będą zachwycone.

Uwielbiasz czekoladki z orzechami? Często je kupujesz? Przygotuj domowe Ferrero Rocher samodzielnie i ciesz się z pysznych słodkości. Masę przygotujesz ze słodkiej śmietanki, czekolady mlecznej i kremu orzechowo-kakaowego. Wierzch słodyczy oblej mleczną czekoladą z dodatkiem orzechów laskowych, po wystygnięciu zastygną i utworzą chrupiącą skorupkę. Obiecujemy, będzie przepysznie. 

Sprawdź także: Nie kupuj, zrób w domu. Bazą deseru jest bardzo tani składnik

Przepis na domowe Ferrero Recher

Nie wszyscy wiedzą, że te słodkie czekoladki pochodzą z Włoch. Z tym przepisem, możesz zrobić je we własnej kuchni. 

Masa czekoladowo-orzechowa: 

  • 90 g kremu czekoladowego (np. nutella), 
  • 70 g śmietanki 36 proc., 
  • 60 g czekolady mlecznej, 
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 15-20 orzechów laskowych. 

Dodatkowo: 

  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 100 g orzechów laskowych. 

Jak zrobić domowe Ferrero Recher?

Przygotuj najpierw czekoladowo-orzechową masę. Zarówno krem, jak i posiekaną czekoladę umieść w rondelku. Podgrzej delikatnie, aby się zrobiła rozpuszczona masa. W drugim małym rondelku podgrzej śmietanę aż do wrzenia. Wtedy dodaj przygotowaną wcześniej masę i wymieszaj. Nie podgrzewaj. Dodaj masło i krótko wymieszaj aż do połączenia składników. Przełóż całość do miski i umieść w lodówce na około godzinę. 

W tym czasie garść orzechów upraż na suchej patelni albo w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut aż będą lekko przypieczone. 

Wyciągnij masę czekoladową, przełóż do rękawa i wyciśnij z niego około 15-18 małych części, obtaczając dokładnie każdy orzech laskowy. Kształt nie ma znaczenia. Przełóż do lodówki, dość ostrożnie, każdy kawałek osobno. Schładzaj około godziny. 

Po tym czasie z wyciśniętej masy i orzecha uformuj kulki. Ponownie przełóż do schłodzenia na 2 godziny. 

Teraz przygotuj warstwę zewnętrzną. Rozpuść czekoladę mleczną w kąpieli wodnej. Posiekaj drobno orzechy laskowe. Wyciągnij mocno schłodzone kulki z lodówki, a następnie pokryj je roztopioną czekoladą i obtocz w orzechach laskowych. Zostaw aż warstwa zaschnie.  

Przed podaniem możesz schłodzić domowe ferrero rocher w lodówce przez około 15 minut.  

Placuszek jak od babuni. Znani youtuberzy zrobili placki ziemniaczane


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

Wygląda jak podstawa drzewa. Ciasto Pień robi się prościej niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery