Bezglutenowy chlebek kokosowy. Pięknie pachnie i świetnie smakuje
Coraz większą popularnością cieszy się pieczywo bez glutenu. Można zrobić je z mąki kukurydzianej, gryczanej, lub z samych ziaren. Dziś podpowiemy ci, jak przygotować chlebek kokosowy, który doskonale będzie smakował do kanapek na słodko. Podaj go z dżemem lub twarożkiem i miodem, na pewno nie skończy się na jednej kromce.
Ten bardzo prosty chlebek kokosowy składa się z wiórków, mleczka kokosowego, oraz kokosowej mąki. Znajdziesz w nim niemal całego kokosa. To z pewnością idealny wypiek dla miłośników karaibskich smaków. Będzie świetną pozycją na śniadanie czy kolację, ale także i na deser czy podwieczorek. Całość jest niesamowicie szybka w przygotowaniu i nie wymaga wyrastania. Choć nigdy chlebek ten nie będzie tak puszysty i wyrośnięty jak chleby pszenne, jego smak na pewno ci to zrekompensuje.
Sprawdź także: Chrupiący chleb na zdrowe jelita. Do masy koniecznie dodaj te 2 składniki
Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, zaopatrz się w odpowiednią formę. Polecamy keksówkę o wymiarach 22 × 15 cm.
Przygotuj następujące składniki:
- 250 g mąki kokosowej,
- 175 ml mleka kokosowego,
- 150 g cukru,
- 100 g masła,
- 70 g wiórków kokosowych,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego,
- ½ łyżeczka soli.
Dodatkowo:
- garść płatków migdałowych do posypania,
- garść wiórków kokosowych do posypania.
Masło rozpuść i ostudź. Wiórki kokosowe podpraż w piekarniku nastawionym na temperaturę 150 st. Celsjusza przez ok. 10 minut, do lekkiego zbrązowienia. Pozostaw do ostygnięcia. W dużej misce rozbełtaj jajka z mlekiem kokosowym, sokiem z limonki i ekstraktem kokosowym. Dodaj masło i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce wymieszaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sól i cukier.
Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, do całkowitego połączenia mieszanki. Na koniec wsyp podprażone wiórki kokosowe i wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22x15 cm. Wierzch posyp mieszanką wiórek kokosowych i płatków migdałowych.
Chlebek kokosowy wstaw do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz go przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem. Podawaj z dodatkiem dżemu, masła lub kremu orzechowego.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrup zamiast chipsów. Poprawisz trawienie i pamięć, wzmocnisz odporność
Rozpływa się w ustach i nigdy nie opada. Przepis na sernik, który zawsze wychodzi
Nie masz w domu nic słodkiego, a masz ochotę na deser? Zrób ciasto bananowe z mikrofalówki