Chrupiący chleb na zdrowe jelita. Do masy koniecznie dodaj te 2 składniki
Chleb z otrębami bez trudu możesz przygotować we własnej kuchni. To bardzo zdrowa propozycja na śniadanie, z dużą ilością błonnika, który pomaga dbać o zdrowy układ pokarmowy i zrównoważoną dietę. Wykorzystując ten przepis, otrzymasz chleb, który jest sprężysty, miękki w środku, jednocześnie ma chrupiącą skórką.
Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że chleb nie nadaje się do jedzenia na diecie odchudzającej. Dziś, wiadomo już, że jest to dietetyczny mit. Pieczywo jedzone w rozsądnych ilościach, jak najbardziej może być elementem zbilansowanego jadłospisu. Ważne jednak, aby dokonywać dobrych wyborów żywieniowych. Dlatego zamiast kajzerek i maślanych bułeczek, staraj się jeść chleby i bułki z pełnego ziarna. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić chleb z otrębami. Mąka pełnoziarnista, siemię lniane i owsiane otręby to doskonałe źródła błonnika pokarmowego, który robi porządek w jelitach, przyśpiesza przemianę materii, oraz zapewnia sytość po posiłku. Kanapki z tego pieczywa idealnie sprawdzą się jako baza zdrowego śniadania lub kolacji.
Sprawdź także: W Danii zakazane, a my jemy regularnie. Niektórzy nawet codziennie
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się prostokątna forma wymiary formy o wymiarach 22 × 15 cm. Do przygotowania tego chleba, będziesz potrzebować:
- 300 ml wody,
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- 180 g mąki pszennej chlebowej,
- 50 g otrębów owsianych,
- 20 g siemienia lnianego,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży,
- ½ łyżeczki soli.
Gotowy chleb podawaj ze źródłem białka, np. jajkami, twarogiem, hummusem, czy pastą rybną, oraz porcją świeżych warzyw, takich jak awokado, pomidor, czy ogórek. Dzięki czemu łatwo skomponujesz zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
W misce robota kuchennego wymieszaj wodę, drożdże, olej rzepakowy i miód. Mieszaj do rozpuszczenia drożdży, a następnie odstaw na 10 minut. W osobnej misce wymieszaj otręby, mąkę pełnoziarnistą, mąkę chlebową, siemię lniane i sól. Dodaj suche składniki do mokrych, a następnie wyrób ciasto robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przenieś na stolnicę podsypaną mąką. Uformuj bochenek i umieść go w keksówce o wymiarach 22x15, wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Wstaw chleb z otrębami do środka i piecz go przez ok. 30 minut lub do ładnego zezłocenia i wydawania pustego odgłosu przy postukaniu w dno.
Chleb wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Następnie usuń foremkę i studź wypiek na kratce. Bochenek należy kroić dopiero po osiągnięciu temperatury pokojowej. Przechowuj chleb w chlebaku lub zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Zużyj go w ciągu 3 dni. Świeże kromki tego pieczywa najlepiej smakują posmarowane masłem, ze świeżą wędliną wysokiej jakości.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Soczysty kurczak w sosie śmietanowym. Tak dobrego obiadu nie jadłeś już dawno
Chrup zamiast chipsów. Poprawisz trawienie i pamięć, wzmocnisz odporność
Rozpływa się w ustach i nigdy nie opada. Przepis na sernik, który zawsze wychodzi