Reklama
Reklama

Biała czupryna, miękki biszkopt i polewa czekoladowa. Oto pyszne ciasto Staruszek

Staruszek podczas nakładania lekko się sypie, stąd też może pochodzić jego zabawna nazwa. Niech cię to jednak nie zwiedzie. Miękki, nieco piankowy biszkopt pokryty polewą z gorzkiej czekolady i dużą ilością wiórek kokosowych to przepis na udany deser. Ciasto sprawdzi się też na każdej większej imprezie, a goście będą wypytywać cię o przepis.

Masz ochotę na domowe ciasto, jednak brakuje ci pomysłu, jakie przepis odtworzyć? Przychodzimy z pomocą. Ciasto Staruszek przygotujesz z prostych składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz w swojej kuchennej szafce, spiżarce lub lodówce. Wypiek przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom klasycznych smaków, którzy lubią połączenie delikatnego biszkoptu z nutą czekolady. 

Sprawdź także: Na rodzinnych imprezach nie może zabraknąć tego wypieku. Wypróbuj przepis na Ciasto Szwagierki

Przepis na ciasto Staruszek 

Do przygotowania ciasta Staruszek, będziesz potrzebować kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm. 

Ciasto: 

  • 160 g mąki pszennej, 
  • 140 g cukru, 
  • 125 ml mleka,
  • 50 g masła, 
  • 2 jajka, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Wierzch: 

  • 120 g cukru pudru, 
  • 40 g kakao w proszku, 
  • 50 g gorzkiej czekolady, 
  • 120 ml wrzącej wody,
  • 200 g wiórków kokosowych.

Jak zrobić ciasto Staruszek? 

 

Przygotuj ciasto. W misie utrzyj masło z cukrem do połączenia. Dodaj wanilię i jajka. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przesiane: mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia, a następnie wlewaj stopniowo mleko do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do blachy i piecz w temperaturze 175 st. Celsjusza przez 25-30 minut lub do suchego patyczka i ładnego zrumienienia skórki. Ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej godzinę, a następnie pokrój w jednakowe sześciany. Wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. 

Przygotuj wierzch. Wymieszaj w misce: cukier, kakao i pokruszoną czekoladę. Następnie zalej wrzącą wodą i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli będzie on zbyt gęsty, dodawaj po łyżce wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wiórki kokosowe wysyp do głębokiego talerza. Kostki ciasta obtaczaj w wiórkach kokosowych i odkładaj na talerz lub paterę. Na wierzch każdej wylej po 1-2 łyżki sosu czekoladowego i posyp obficie wiórkami. 

Gotowe ciasto Staruszek wstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej godzinę. Przechowuj w szczelnym pojemniku do tygodnia. 

Szlagier przedwojennych kawiarni. To połączenie smaków zna chyba każdy
 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta