Reklama
Reklama

Szlagier przedwojennych kawiarni. To połączenie smaków zna chyba każdy

Klasyczny niemiecki tort szwarcwaldzki to wyjątkowo trafione połączenie słodkiego smaku czekolady i kwaskowych owoców. Jest prawdopodobnie najsłynniejszym - obok tortu Sachera - tortem na świecie. Mało kto wie, że królował też w polskich przedwojennych kawiarniach. Przeczytaj o jego historii i odkryj, jak krok po kroku go zrobić.

Historia Czarnego Lasu

Tort szwarcwaldzki potocznie nazywany jest Czarnym Lasem. Podobno wymyślił go niemiecki cukiernik Erwin Hildenbrand pracujący w Café Walz w miejscowości Tybinga, jeszcze w XIX wieku. Pierwszy popularny przepis na ten deser przypisuje się jednak cukiernikowi Josefowi Kellerowi, który stworzył go dla Café Agner w Bad Godesberg w 1915 roku. W Polsce deser był serwowany już w powojennych warszawskich kawiarenkach. Dziś coraz częściej używa się go również w roli tortów weselnych. 

Wypiek składa się z czekoladowego biszkoptu, przełożonego słodką bitą śmietaną i kwaskowatymi wiśniami. W oryginalnej wersji deseru stosuje się też Kirsch, czyli bezbarwny, wysokoprocentowy napój alkoholowy wytwarzany z owoców wiśni. Można jednak zamienić go na wiśniówkę. 

Tort Czarny Las - przepis

Składniki:

  • 7 jajek 
  • 200 g drobnego cukru 
  • 40 g kakao 
  • 110 g mąki tortowej 
  • 750 g wiśni bez pestek 
  • 350 g konfitury wiśniowej 
  • 50 ml wiśniówki 
  • 75 ml soku z wiśni 
  • 750 ml śmietany kremówki (36%) 
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 50 g czekolady mlecznej 
  • około 15 wiśni lub czereśni w ogonkami 

Sposób wykonania: 

Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm. Nagrzej piekarnik do 170°C. 

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Spień białka mikserem na niskich obrotach. Stopniowo dodawaj do nich cukier, zwiększając przy tym obroty miksera. Ubijaj na najwyższych obrotach do chwili, aż uzyskasz sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodawaj do piany po jednym żółtku.  

Przesiej przez sitko kakao i mąkę. Dodaj je partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszając ją szpatułą - tylko do połączenia składników. 

Przelej ciasto do tortownicy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt od razu wyjmij z piekarnika i - nie wyciągając z tortownicy - upuść na ziemię z wysokości około 50 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Długim, ostrym nożem przekrój biszkopt na 3 blaty. Nasącz je ponczem przygotowanym z wiśniówki i soku z wiśni. 

Przygotuj owoce. Możesz użyć świeżych (umyj i wydryluj) lub mrożonych (odpowiednio wcześnie rozmroź). 

Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Połącz z przestudzoną, ale wciąż płynną żelatyną. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, by równomiernie rozprowadzić żelatynę w śmietanie. 

Ułóż na paterze pierwszy z blatów biszkoptu. Posmaruj 1/3 konfitury, rozłóż równomiernie połowę wiśni i wyłóż na nie 1/3 bitej śmietany. Na wierzchu ułóż drugi blat i powtórz wszystkie czynności. Przy trzecim blacie nałóż bitą śmietanę bezpośrednio na konfiturę. Oprósz czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Udekoruj owocami z ogonkami.

Jesienne ciasto Kokietka. Upiecz, a po całym domu rozniesie się przepiękny zapach

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza zupa na przeziębienie i infekcje. I wcale nie jest to rosół

Ryżaki to pomysł na budżetowy obiad. Chrupiące kotleciki z dodatkiem zielonego warzywa

Chrupiące śniadanie w stylu greckim. Robię kilka razy w tygodniu, bo uzależnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: torty | ciasta | desery | wiśnie | słodycze