Boczniaki w sosie ziołowym na obiad. Zrobisz raz i wpiszesz do domowego jadłospisu na stałe
Sezon na boczniaki rozpoczyna się jesienią. W listopadzie warto więc wyposażyć kuchnię w grzyby, które pasują do wielu potraw. Mają delikatny smak, mięsistą strukturę i mnóstwo wartości odżywczych. Zawierają białko, błonnik, witaminy z grupy B i związki wspierające odporność. W sosie ziołowym smakują wyjątkowo aromatycznie - są najlepszą alternatywą dla mięsa.
Boczniaki w sosie ziołowym to danie jednocześnie apetyczne i delikatne, które charakteryzuje się znaną wszystkim mięsistością, z której słyną te grzyby. Całość jest prosta i szybka w przyrządzeniu, idealnie pasuje do wielu innych składników - kaszy czy ryżu. Boczniaki świetnie pasują do jajecznicy, sera czy też makaronu. Jeśli chcesz przyrządzić danie całkowicie wegańskie, użyj odpowiedników śmietany i masła dostosowanych do tego rodzaju posiłków. Danie przygotujesz w zaledwie 10 minut i to na jednej patelni.
Przeczytaj też: Ma więcej witaminy C od cytryn, na jesień i zimę jest obowiązkowy. Przepis na zdrowy sok
Składniki:
- 500 g świeżych boczniaków,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- mała szalotka,
- 4 łyżki śmietanki 36%,
- 2 łyżki białego wina,
- łyżka masła,
- łyżeczka świeżego estragonu,
- łyżeczka świeżej natki pietruszki,
- łyżeczka świeżego koperku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
- Boczniaki rozdziel, a większe sztuki podziel na mniejsze kawałki. Małe grzybki pozostaw w całości. Wszystkie powinny mieć mniej więcej tę samą wielkość.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj grzyby i smaż je do zrumienienia, przez ok. 7-8 minut.
- Szalotkę i zioła bardzo drobno posiekaj. Dodaj składniki do grzybów razem z masłem. Smaż, od czasu do czasu mieszając.
- Wlej wino i gotuj całość przez ok. 2-3 minuty, do odparowania alkoholu. Następnie zdejmij całość z ognia i wlej śmietankę. Wymieszaj do połączenia, a następnie dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem.
- Boczniaki w sosie ziołowym podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu.
- Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyglądają średnio, ale smakują genialnie. Zielone ciastka mocy z niespodzianką
Pij codziennie zamiast zwykłej kawy. Metabolizm ruszy z kopyta, odporność będzie się ładnie budować
Na obiad na 11 listopada nie będzie gęsiny. O dokładkę będą prosić nawet najbardziej wybredni goście