Reklama
Reklama

Boczniaki w sosie ziołowym na obiad. Zrobisz raz i wpiszesz do domowego jadłospisu na stałe

Sezon na boczniaki rozpoczyna się jesienią. W listopadzie warto więc wyposażyć kuchnię w grzyby, które pasują do wielu potraw. Mają delikatny smak, mięsistą strukturę i mnóstwo wartości odżywczych. Zawierają białko, błonnik, witaminy z grupy B i związki wspierające odporność. W sosie ziołowym smakują wyjątkowo aromatycznie - są najlepszą alternatywą dla mięsa.

Jak jeść boczniaka?

Boczniaki w sosie ziołowym to danie jednocześnie apetyczne i delikatne, które charakteryzuje się znaną wszystkim mięsistością, z której słyną te grzyby. Całość jest prosta i szybka w przyrządzeniu, idealnie pasuje do wielu innych składników - kaszy czy ryżu. Boczniaki świetnie pasują do jajecznicy, sera czy też makaronu. Jeśli chcesz przyrządzić danie całkowicie wegańskie, użyj odpowiedników śmietany i masła dostosowanych do tego rodzaju posiłków. Danie przygotujesz w zaledwie 10 minut i to na jednej patelni. 

Przeczytaj też: Ma więcej witaminy C od cytryn, na jesień i zimę jest obowiązkowy. Przepis na zdrowy sok

Reklama

Boczniaki w sosie ziołowym - przepis

Składniki:

  • 500 g świeżych boczniaków, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • mała szalotka, 
  • 4 łyżki śmietanki 36%, 
  • 2 łyżki białego wina, 
  • łyżka masła, 
  • łyżeczka świeżego estragonu, 
  • łyżeczka świeżej natki pietruszki, 
  • łyżeczka świeżego koperku, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

  1. Boczniaki rozdziel, a większe sztuki podziel na mniejsze kawałki. Małe grzybki pozostaw w całości. Wszystkie powinny mieć mniej więcej tę samą wielkość. 
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj grzyby i smaż je do zrumienienia, przez ok. 7-8 minut. 
  3. Szalotkę i zioła bardzo drobno posiekaj. Dodaj składniki do grzybów razem z masłem. Smaż, od czasu do czasu mieszając. 
  4. Wlej wino i gotuj całość przez ok. 2-3 minuty, do odparowania alkoholu. Następnie zdejmij całość z ognia i wlej śmietankę. Wymieszaj do połączenia, a następnie dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem. 
  5. Boczniaki w sosie ziołowym podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. 
  6. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | dania główne