Reklama
Reklama

Boczniaki w sosie ziołowym na obiad. Zrobisz raz i wpiszesz do domowego jadłospisu na stałe

Sezon na boczniaki rozpoczyna się jesienią. W listopadzie warto więc wyposażyć kuchnię w grzyby, które pasują do wielu potraw. Mają delikatny smak, mięsistą strukturę i mnóstwo wartości odżywczych. Zawierają białko, błonnik, witaminy z grupy B i związki wspierające odporność. W sosie ziołowym smakują wyjątkowo aromatycznie - są najlepszą alternatywą dla mięsa.

Jak jeść boczniaka?

Boczniaki w sosie ziołowym to danie jednocześnie apetyczne i delikatne, które charakteryzuje się znaną wszystkim mięsistością, z której słyną te grzyby. Całość jest prosta i szybka w przyrządzeniu, idealnie pasuje do wielu innych składników - kaszy czy ryżu. Boczniaki świetnie pasują do jajecznicy, sera czy też makaronu. Jeśli chcesz przyrządzić danie całkowicie wegańskie, użyj odpowiedników śmietany i masła dostosowanych do tego rodzaju posiłków. Danie przygotujesz w zaledwie 10 minut i to na jednej patelni. 

Przeczytaj też: Ma więcej witaminy C od cytryn, na jesień i zimę jest obowiązkowy. Przepis na zdrowy sok

Reklama

Boczniaki w sosie ziołowym - przepis

Składniki:

  • 500 g świeżych boczniaków, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • mała szalotka, 
  • 4 łyżki śmietanki 36%, 
  • 2 łyżki białego wina, 
  • łyżka masła, 
  • łyżeczka świeżego estragonu, 
  • łyżeczka świeżej natki pietruszki, 
  • łyżeczka świeżego koperku, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

  1. Boczniaki rozdziel, a większe sztuki podziel na mniejsze kawałki. Małe grzybki pozostaw w całości. Wszystkie powinny mieć mniej więcej tę samą wielkość. 
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj grzyby i smaż je do zrumienienia, przez ok. 7-8 minut. 
  3. Szalotkę i zioła bardzo drobno posiekaj. Dodaj składniki do grzybów razem z masłem. Smaż, od czasu do czasu mieszając. 
  4. Wlej wino i gotuj całość przez ok. 2-3 minuty, do odparowania alkoholu. Następnie zdejmij całość z ognia i wlej śmietankę. Wymieszaj do połączenia, a następnie dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem. 
  5. Boczniaki w sosie ziołowym podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. 
  6. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wyglądają średnio, ale smakują genialnie. Zielone ciastka mocy z niespodzianką

Pij codziennie zamiast zwykłej kawy. Metabolizm ruszy z kopyta, odporność będzie się ładnie budować

Na obiad na 11 listopada nie będzie gęsiny. O dokładkę będą prosić nawet najbardziej wybredni goście

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | dania główne