Reklama
Reklama

Buziaczki Jabłkowe sprawdzą się na święta i sylwestra. Proste ciasteczka z jabłkami i cynamonem

Znudziła ci się szarlotka, ale masz ochotę na pyszne, cynamonowe jabłka z piekarnika? Oto Buziaczki Jabłkowe, czyli ciasteczka-saszetki, które skrywają owocowe wnętrze pełne aromatu. Przepis jest bardziej uniwersalny niż myślisz.

Buziaczki Jabłkowe - przepis

Buziaczki to naprawdę proste ciasteczka do zrobienia. Postępuj według przepisu, a nie będziesz mieć żadnych trudności z ich przygotowaniem.

Składniki:

Ciasto: 

  • 350 g mąki pszennej, 
  • 180 ml maślanki, 
  • 70 g masła, 
  • 50 g cukru, 
  • jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • łyżka mielonego cynamonu, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Nadzienie jabłkowe: 

  • 250 g jabłek, 
  • 75 g brązowego cukru, 
  • 3 łyżki wody, 
  • 2 łyżki masła, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania. 

Sposób wykonania:

Przygotuj nadzienie jabłkowe. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w półksiężyce. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj owoce i zasyp je cukrem. Smaż całość na małym ogniu przez 2-3 minut. W szklance wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę wlej na patelnię i całość dobrze wymieszaj. Dopraw nadzienie cynamonem i gałką muszkatołową. Odstaw do ostygnięcia. 

Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiej do miski. Dodaj jajko, maślankę i masło. Mieszaj całość drewnianą łyżką do momentu uformowania jednolitej masy. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Jeśli jest nie można go wałkować, dodawaj po łyżce mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką. Rękoma formuj lekko spłaszczone kule o średnicy dużego orzecha włoskiego. Za pomocą wałka rozwałkuj je na placki o grubości ok. 0,5 cm. 

Przygotuj Buziaczki Jabłkowe. Bierz po rozwałkowanym krążku ciasta i kładź go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek nałóż po 1-2 łyżki nadzienia jabłkowego. Złóż krążek na pół, delikatnie przyciskając górny blat ciasta, by owoce nie wypłynęły. Powtórz czynność z pozostałymi składnikami. 

Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piecz Buziaczki Jabłkowe przez 20-25 minut, do ładnego zrumienienia. 

Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia przed zdjęciem z blachy. Podawaj posypane cukrem pudrem. 

Ciasteczka Buziaczki

Buziaczki można przygotować w wielu wersjach. Wystarczy tylko zmienić nadzienie w środku. Jeśli nie masz ochoty na jabłka, świetnym wypełnieniem będzie ser biały. Twarogowe Besoski możesz podać również w towarzystwie tych jabłkowych, bo razem świetnie się komponują. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby wewnątrz ukryć krem czekoladowy, inne owoce (np. jagody) czy konfiturę z owoców leśnych. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pomysł na jednogarnkowy obiad. Sycący gulasz węgierski z łopatki wieprzowej

Jak zrobić włoskie pączki z kremem? Ten przepis to gwarancja dobrego smaku

Nasyci na długo, idealny na śniadanie. Szybki przepis na omlet z warzywami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | jabłka | ciastka | desery | słodycze