Buziaczki Jabłkowe sprawdzą się na święta i sylwestra. Proste ciasteczka z jabłkami i cynamonem
Znudziła ci się szarlotka, ale masz ochotę na pyszne, cynamonowe jabłka z piekarnika? Oto Buziaczki Jabłkowe, czyli ciasteczka-saszetki, które skrywają owocowe wnętrze pełne aromatu. Przepis jest bardziej uniwersalny niż myślisz.
Buziaczki to naprawdę proste ciasteczka do zrobienia. Postępuj według przepisu, a nie będziesz mieć żadnych trudności z ich przygotowaniem.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 180 ml maślanki,
- 70 g masła,
- 50 g cukru,
- jajko w rozmiarze L lub XL,
- łyżka mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie jabłkowe:
- 250 g jabłek,
- 75 g brązowego cukru,
- 3 łyżki wody,
- 2 łyżki masła,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Sposób wykonania:
Przygotuj nadzienie jabłkowe. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w półksiężyce. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj owoce i zasyp je cukrem. Smaż całość na małym ogniu przez 2-3 minut. W szklance wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę wlej na patelnię i całość dobrze wymieszaj. Dopraw nadzienie cynamonem i gałką muszkatołową. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiej do miski. Dodaj jajko, maślankę i masło. Mieszaj całość drewnianą łyżką do momentu uformowania jednolitej masy. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Jeśli jest nie można go wałkować, dodawaj po łyżce mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką. Rękoma formuj lekko spłaszczone kule o średnicy dużego orzecha włoskiego. Za pomocą wałka rozwałkuj je na placki o grubości ok. 0,5 cm.
Przygotuj Buziaczki Jabłkowe. Bierz po rozwałkowanym krążku ciasta i kładź go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek nałóż po 1-2 łyżki nadzienia jabłkowego. Złóż krążek na pół, delikatnie przyciskając górny blat ciasta, by owoce nie wypłynęły. Powtórz czynność z pozostałymi składnikami.
Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piecz Buziaczki Jabłkowe przez 20-25 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia przed zdjęciem z blachy. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Buziaczki można przygotować w wielu wersjach. Wystarczy tylko zmienić nadzienie w środku. Jeśli nie masz ochoty na jabłka, świetnym wypełnieniem będzie ser biały. Twarogowe Besoski możesz podać również w towarzystwie tych jabłkowych, bo razem świetnie się komponują. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby wewnątrz ukryć krem czekoladowy, inne owoce (np. jagody) czy konfiturę z owoców leśnych.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pomysł na jednogarnkowy obiad. Sycący gulasz węgierski z łopatki wieprzowej
Jak zrobić włoskie pączki z kremem? Ten przepis to gwarancja dobrego smaku
Nasyci na długo, idealny na śniadanie. Szybki przepis na omlet z warzywami