Reklama
Reklama

Cały sekret tkwi w przyprawach. Chrupiące placuszki zachwycają smakiem

Kuchnia indyjska cechuje się wyrazistymi przyprawami, których nie brakuje też w pysznych placuszkach z kapusty. Cały sekret ich smaku kryje się w połączeniu soczystego warzywa z mieszanką przypraw. To ona nadaje daniu wyjątkowego smaku. Placuszki wychodzą lekko chrupiące i pyszne.

Indyjskie placuszki z kapusty

Te indyjskie placuszki z kapusty to prawdziwa eksplozja chrupkości i smaku. Każdy kęs zachwyca lekką, złocistą skórką i wyrazistymi przyprawami. Sekretem ich idealnej konsystencji jest wykorzystanie naturalnej wilgoci z kapusty, co nadaje im fantastycznej chrupkości, pozwalając zachować zwartą teksturę. Są uzależniające, łatwe do zrobienia i wspaniale komponują się z ulubionymi sosami, dzięki temu są świetne na każdą okazję. Raz spróbujesz, a na pewno wrócisz do tego przepisu.

Indyjskie placuszki z kapusty - przepis

Składniki:  

  • 750 g białej kapusty, 
  • biała cebula, 
  • 6 zielonych papryczek chili, 
  • 360 g mąki z ciecierzycy, 
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry, 
  • łyżeczka startego korzenia imbiru, 
  • łyżeczka płatków czerwonej papryki, 
  • łyżeczka ajwaru (opcjonalnie), 
  • szczypta kurkumy w proszku, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 
  • 2,5 łyżki mąki ryżowej, 
  • sól, 
  • olej do smażenia. 

Sposób wykonania:

Kapustę drobno poszatkuj ostrym nożem lub na szatkownicy. Zasyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby warzywo puściło sok.  

Do drugiej, dużej miski włóż drobno posiekaną cebulę, kolendrę i pozbawioną nasion papryczkę chili (także drobno posiekaną). Jeśli preferujesz łagodniejszy smak, zamień chili na klasyczną, słodką paprykę. Następnie dodaj starty korzeń imbiru, płatki czerwonej papryki, kurkumę, kmin rzymski, ajwar, mąkę ryżową i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym dodaj odciśniętą kapustę i ponownie przemieszaj. Na koniec dodaj mąkę z ciecierzycy i 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj masę, aby była zwarta (najlepiej ręką).  

Na dużej patelni rozgrzej olej, nabieraj łyżką porcje kapuścianego ciasta i wykładaj na patelnię tworząc formę placuszków. Smaż na średnim ogniu z obydwu stron na złocistobrązowy kolor. Następnie wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  

Indyjskie placuszki z kapusty podawaj na gorąco, serwując obok ulubione sosy do maczania. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | kapusta