Reklama
Reklama

Chleb, który nie tuczy. Bez glutenu i drożdży, a jego smak uzależnia

Komosa ryżowa - znana także jako quinoa - to produkt, który z pewnością warto włączyć do swojej diety. Jakie ma właściwości i jak przygotować z niej pyszny chleb, który śmiało można jeść nawet na diecie redukcyjnej? Dowiesz się z tego artykułu.

Komosa ryżowa to bez wątpienia prawdziwa odżywcza bomba. Zawiera pełnowartościowe białko, błonnik, witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. Jeżeli dodamy do tego niski indeks glikemiczny oraz silne działanie przeciwzapalne, mamy produkt właściwie idealny. Do czego możesz użyć jej w kuchni? Na przykład do przygotowania pysznego, zdrowego chleba. Dowiedz się więcej o właściwościach komosy ryżowej i poznaj przepis na wypiek idealny niemalże dla każdego.

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?

Zacznijmy od odpowiedzi na pytanie, dlaczego warto jeść komosę ryżową? 

Przede wszystkim jest ona źródłem białka zawierającym wszystkie egzogenne aminokwasy, dzięki czemu to doskonały substytut mięsa, po który chętnie sięgają weganie, wegetarianie oraz osoby aktywne fizycznie. Komosa jest źródłem witamin C, E, D oraz z grupy B, a także pierwiastków takich jak m.in. żelazo, wapń, potas, miedź, mangan czy selen

Reklama

Komosa dostarcza także więcej błonnika pokarmowego niż wiele popularnych zbóż, dzięki czemu jest wsparciem w dla mikroflory jelitowej, pomaga również w prawidłowym trawieniu. Dzięki temu, że ziarna komosy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe jednonienasycone, składnik ten wspiera układ krążenia, obniża poziom cholesterolu LDL oraz chroni przed miażdżycą i stanami zapalnymi.

Nie bez znaczenia jest również fakt, że komosa ryżowa działa jak naturalny antyoksydant i środek przeciwzapalny. Jedz ją, aby obniżyć ryzyko chorób nowotworowych, neurodegeneracyjnych czy ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Z uwagi na to, że quinoa jest zaliczana do nieprzetworzonych produktów bezglutenowych, sprawdzi się także w przypadku osób z celiakią oraz alergiami na gluten.

Sprawdź także: Dodaję do mizerii zamiast śmietany. Jest lżejsza i ma lepszy smak

Chleb z komosy ryżowej - przepis

Sprawdź, jak zrobić pyszny i niezwykle zdrowy chleb z komosy ryżowej. Przepis jest łatwy - z pewnością sobie z nim poradzisz. Istotne jest jednak to, że nie przygotujesz takiego chleba w jeden dzień, potrzebujesz nieco więcej czasu.

Składniki:

  • 2 szklanki komosy ryżowej,
  • 1 szklanka wody,
  • pół szklanki wody z domowej kiszonki, np. z ogórków,
  • 3 łyżki nasion chia,
  • garść nasion białego sezamu (opcjonalnie),
  • pół łyżeczki soli.

Wieczorem komosę dokładnie przepłukaj pod bieżącą wodą. Użyj do tego gęstego sita, ponieważ ziarenka są bardzo drobne.

Zalej ją szklanką przegotowanej wody, przykryj szczelnie, odstaw. 

Kolejnego dnia rano, gdy komosa napęcznieje, dolej do niej wodę z kiszonki. Całość wymieszaj, ponownie przykryj i odstaw.

Następnego dnia rano poziom wody powinien być podniesiony, a ziarenka unosić się w częściowo. Większość z nich ma kiełkować, na powierzchni płynu powinna być widoczna piana. Wszystko to oznacza, że ziarenka komosy sfermetnowały, dzięki czemu wytworzył się naturalny zakwas. Całość zmiksuj z dodatkiem soli, dorzuć chia, zamieszaj.  Foremkę na chleb wysmaruj olejem kokosowym, przełóż do niej ciasto, posyp je ziarnami sezamu (opcjonalnie). Odstaw do piekarnika, włącz lampkę. Tego samego dnia popołudniu włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza i - od osiągnięcia tej temperatury - piecz około godzinę. Studź na kratce.

Źródła: swojskozfasolka.blogspot.com, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kryzysowa zupa. Gotuj zawsze, gdy nie masz czasu

Zapomniany kultowy deser z czasów PRL-u. Mało kto wie, że jest dobry na serce i wzmacnia odporność

Karkówka w tym sosie smakuje niesamowicie. W tym tygodniu zrobię na obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: komosa ryżowa