Reklama
Reklama

Chrupiące i lekko pikantne. Takie buraki dodaj do sałatek i mięs

Buraki to samo zdrowie. Przede wszystkim zapobiegają niedokrwistości i wzmacniają odporność. Do tego są niskokaloryczne, bo w 100 gramach kryją tylko 40 kcal. Właśnie dlatego warto je włączyć do codziennej diety, dodając do sałatek czy mięs. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to koniecznie przetestuj kiszone buraki. W naszym wydaniu wychodzą chrupiące i z odpowiednią nutką ostrości.

Sekret dobrych kiszonych buraków

Kiszone buraki mają jedyny w swoim rodzaju, wyjątkowy smak. Kilka tygodni fermentacji w solance sprawia, że całość jest bardzo wyrazista, krucha i chrupiąca. Liczne zioła, dodatkowo lekko podprażone wcześniej uwalniają swój aromat i przekazują go warzywom. Przetwory świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, przekąsek czy przystawek. Podaj je także do grillowanych mięs, a z pewnością się nie zawiedziesz. 

Kiszone buraki - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg buraków 
  • pęczek świeżego koperku 
  • 140 g soli 
  • 3,8 l wody 
  • 6 ząbków czosnku 
  • szalotka 
  • papryczka pepperoni 
  • łyżeczka nasion czarnego pieprzu 
  • łyżeczka nasion kolendry 
  • łyżeczka nasion gorczycy 
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego 
  • 3 gwiazdki anyżu 
  • liść laurowy 

Sposób wykonania:

Buraki obierz i pokrój w dużą kostkę. Czosnek, szalotkę i papryczkę drobno posiekaj. Buraki powkładaj do wysterylizowanych wcześniej słoików, a potem równomiernie włóż czosnek, szalotkę i papryczkę. 

Wszystkie przyprawy upraż na suchej patelni, a następnie rozgnieć w moździerzu lub delikatnie widelcem. Przełóż je równomiernie do słoików. Koperek umieść na wierzchu. 

W garnku wymieszaj sól z wodą, delikatnie podgrzewając całość. Zalej mieszaniną słoiki. Do wnętrza włóż ciężarek, dzięki czemu buraki będą stale zanurzone. Zakręć słoiki. 

Buraki postaw w ciepłym miejscu i sprawdzaj je codziennie, w razie potrzeby uwalniając nadmiar gazu. Sprawdzaj smak co tydzień. Po kilku tygodniach, kiedy smak będzie ci odpowiadał, przełóż buraki do czystych słoików i włóż do lodówki.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | buraki