Reklama
Reklama

Chrupiące i lekko pikantne. Takie buraki dodaj do sałatek i mięs

Buraki to samo zdrowie. Przede wszystkim zapobiegają niedokrwistości i wzmacniają odporność. Do tego są niskokaloryczne, bo w 100 gramach kryją tylko 40 kcal. Właśnie dlatego warto je włączyć do codziennej diety, dodając do sałatek czy mięs. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to koniecznie przetestuj kiszone buraki. W naszym wydaniu wychodzą chrupiące i z odpowiednią nutką ostrości.

Sekret dobrych kiszonych buraków

Kiszone buraki mają jedyny w swoim rodzaju, wyjątkowy smak. Kilka tygodni fermentacji w solance sprawia, że całość jest bardzo wyrazista, krucha i chrupiąca. Liczne zioła, dodatkowo lekko podprażone wcześniej uwalniają swój aromat i przekazują go warzywom. Przetwory świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, przekąsek czy przystawek. Podaj je także do grillowanych mięs, a z pewnością się nie zawiedziesz. 

Kiszone buraki - przepis

Składniki:

Reklama
  • 1,5 kg buraków 
  • pęczek świeżego koperku 
  • 140 g soli 
  • 3,8 l wody 
  • 6 ząbków czosnku 
  • szalotka 
  • papryczka pepperoni 
  • łyżeczka nasion czarnego pieprzu 
  • łyżeczka nasion kolendry 
  • łyżeczka nasion gorczycy 
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego 
  • 3 gwiazdki anyżu 
  • liść laurowy 

Sposób wykonania:

Buraki obierz i pokrój w dużą kostkę. Czosnek, szalotkę i papryczkę drobno posiekaj. Buraki powkładaj do wysterylizowanych wcześniej słoików, a potem równomiernie włóż czosnek, szalotkę i papryczkę. 

Wszystkie przyprawy upraż na suchej patelni, a następnie rozgnieć w moździerzu lub delikatnie widelcem. Przełóż je równomiernie do słoików. Koperek umieść na wierzchu. 

W garnku wymieszaj sól z wodą, delikatnie podgrzewając całość. Zalej mieszaniną słoiki. Do wnętrza włóż ciężarek, dzięki czemu buraki będą stale zanurzone. Zakręć słoiki. 

Buraki postaw w ciepłym miejscu i sprawdzaj je codziennie, w razie potrzeby uwalniając nadmiar gazu. Sprawdzaj smak co tydzień. Po kilku tygodniach, kiedy smak będzie ci odpowiadał, przełóż buraki do czystych słoików i włóż do lodówki.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom

Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | buraki