Reklama
Reklama

Chrupiące krokiety wigilijne z kapusta i grzybami. Sekretem jest naleśnikowe ciasto

Zaraz obok uszek, krokiety są najczęstszym dodatkiem serwowanym do wigilijnego barszczu czerwonego. Naleśnikowe roladki pasują idealnie, gdy z każdym gryzem wypełniając usta grzybowym farszem. Z tego przepisu krokiety wychodzą najbardziej chrupiące. Sekretem jest naleśnikowe ciasto.

Krokiety to nic innego jak usmażone ciasto naleśnikowe, w które zawinięty jest wytrawny farsz. Następnie taki pasztecik jest panierowany i smażony, dzięki czemu na zewnątrz tworzy się chrupiąca skorupka. W czasie wigilii to jednak farsz gra najważniejszą rolę.

Krokiety wigilijne - jaki farsz?

Krokiety wigilijne wymagają przygotowania specjalnego farszu. Nie mogą być one wypełnione tak jak zwykle mięsem mielonym. Nadzienie powinno być postne, aby danie wpisało się w tradycję Wigilii Bożego Narodzenia.

Do krokietów wigilijnych najlepiej zrobić farsz grzybowy. Sprawdzą się tu suszone grzyby leśne takie jak np. borowiki, podgrzybki. Połączone z kapustą stworzą idealną, świąteczną kompozycję. Osoby, które wolą delikatniejsze, nieco mniej tradycyjne smaki, mogą wypróbować farszu z pieczarkami i serem.

Krokiety wigilijne - przepis

Ten przepis na krokiety wigilijne jest naprawdę sprawdzony. Naleśnikowe roladki wychodzą z niego najlepsze, a sekretem jest receptura ciasta. Dzięki niemu całość jest wyjątkowo delikatna i lekka. Po każdym gryzie nasze usta wypełnia pyszny, tradycyjny farsz z kapustą i grzybami. Istne cudo.

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 4 sztuki ziela angielskiego, 
  • 3 sztuki całego pieprzu, 
  • 2 łyżki suszonej jarzynki, 
  • 40 g suszonych grzybów, 
  • 2 cebule, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • olej do smażenia. 

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka, 
  • 1 1/2 l wody, 
  • 1/2 l mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 kg mąki pszennej. 

Składniki na panierkę:

  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mleka, 
  • bułka tarta. 

Na początek zajmij się farszem. Kapustę umieść w garnku, zalej ją 1 litrem wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jarzynkę. Całość zamieszaj, ustaw na gazie i gotuj do miękkości. Suszone grzyby przełóż do osobnego rondelka, zalej ciepłą wodą, przykryj i odstaw na co najmniej 1 godzinę do napęcznienia. Po tym czasie grzyby gotuj przez około 30 minut.

Kapustę po ugotowaniu przełóż na sito, aby obciekła z nadmiaru wody. Po około 5 minutach dodatkowo odciśnij ją w dłoniach. Kapustę posiekaj. Odcedź również grzyby, pokrój je na drobno i dodaj do kapusty.

Cebulę pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a gdy będzie ciepły, wrzuć na niego cebulę. Przypraw ją solą oraz pieprzem i smaż na złocisty kolor. Zawartość patelni dorzuć do mieszanki kapusty i grzybów. W razie potrzeby przypraw je solą i pieprzem, wymieszaj. Gotowy farsz odstaw na bok. 

W osobnej misce umieść jajka, 1/2 l wody, 1/2 l mleka, proszek do pieczenia i mąkę. Składniki na ciasto wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera. Jednolite ciasto odstaw na około 5 minut.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Na ciepły tłuszcz wylewaj porcjami ciasto i smaż po kolei naleśniki, aż skończy się masa. Pamiętaj, że nie mogą być one bardzo cienkie. Na każdy z naleśników równomiernie rozłóż po porcji grzybowego farszu. Zawijaj je tak, żeby farsz nie wypadł z żadnej strony. Zacznij więc od zagięcia boków, żeby następnie zawinąć ciasto od dołu do góry. To samo powtarzamy z każdym naleśnikiem.

W jednym talerzu umieść bułkę tartą, a w drugim roztrzepane jajka z mlekiem. Każdego krokieta najpierw zamocz w jajku, a później w bułce. Krokiety smaż na patelni z rozgrzanym olejem.

Gotowe, usmażone krokiety wigilijne z kapustą i grzybami podawaj na ciepło z czerwonym barszczem.

W czym panierować krokiety wigilijne?

Krokiety wigilijne tradycyjnie panieruje się w jajku i bułce tartej. Natomiast panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, jeśli do obtoczenia wybierzemy panko. To rodzaj panierki, która otrzymywana jest ze zmielonego chleba bez skórki. Jej kawałki są nieco większe, przez co po usmażeniu są bardziej chrupiące. Smakiem nie odstaje od klasycznego rozwiązania.

Żeby krokiety wigilijne były jak najbardziej chrupiące, trzeba je smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Lepiej, jeśli na patelni będzie większa ilość tłuszczu. W przypadku, gdy nie będzie on odpowiednio ciepły, panierka wciągnie olej, stanie się mokra, miękka i nieprzyjemna w smaku.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Seniorzy i cukrzycy powinni jeść to zamiast masła. Łatwo zrobić w domu

Pomysł na jednogarnkowy obiad. Sycący gulasz węgierski z łopatki wieprzowej

Jak zrobić włoskie pączki z kremem? Ten przepis to gwarancja dobrego smaku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wigilia